Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 66 815 продукта и наличност над 4 061 905 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
66 815 продукта в наличност.
4 061 905 Артикула.

Антивибрационна технология от Makita - AVT

Антивибрационна технология от Makita - AVT

AVT – Антивибрационна технология

Антивибрационната технология "AVT" е едно от най-ефективните решения на японската фирма Makita за намаляване нивото на вибрациите, които се предават от инструмента към тялото на потребителя. AVT технологията намалява нивото на вибрациите с над 50% и е внедрена в някои професионални къртачи, перфоратори и триони – все машини, характеризиращи се с високо ниво на вибрации. Всеки ръчен електрически инструмент по време на работа отделя повече или по-малко вибрации, които се дължат на движението на работния инструмент и на движещите се в машината части. Например при ъглошлифовъчните машини и най-малкият дисбаланс на абразивния диск предизвиква силни вибрации, при пробивните триони източникът на вибрации е механизмът, който извършва възвратно-постъпателни движения. При перфораторите и къртачите, при които ударите, нанесени от механизма на работния инструмент, са с енергия, достигаща до няколко десетки джаула. Държането на такава машина с ръце много бързо уморява, поради което се налага често прекъсване на работата за почивка. Такива инструменти са причинител и на професионални заболявания, породени от ударното натоварване на ставите на ръцете и високата честота на вибрациите. Всичко това води до повишаване на риска от травми на ръцете и цялото тяло. Ръчните инструменти, механичните машини и инструментите за тежки условия на работа са основните източници на вибрации, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху човешкия организъм, в зависимост от интензивността, честотата и продължителността на използване. В резултат на това производителите разработват различни системи за отстраняване на проблема и намаляване нивото на вибрациите, които се предават на ръцете и тялото.

 

Принцип на работа на AVT
В борбата за намаляване на въздействието на вибрациите, предавани от инструментите, е
дно от най-ефективните решения е на японската фирма Makita и това е  Антивибрационната технология "AVT". AVT технологията на Makita e специален механизъм, който се движи обратно на посоката на движението на ударния механизъм и така противодейства на създаваните от него инерционни сили. Механизмът представлява цилиндър, в който свободно се движи бутало (противотежест), прилепващо плътно към стените. То се намира между две пружини. Единият край на цилиндъра е свързан със затвореното пространство около коляно-мотовилковия механизъм, който движи буталото на ударния механизъм, а другият – с цилиндъра, в който се движи „летящото“ бутало. По този начин, когато сгъстеният въздух изтласка „летящото бутало“ напред, част от този въздух преминава в цилиндъра на антивибрационното устройство и изтласква противотежестта назад. Обратно, когато „летящото бутало“ се връща назад, противотежестта се изтласква напред.

 

 

 

Винаги ниско ниво на вибрациите:
- WBV – Вибрации на цялото тяло

- HAV – Вибрации на ръцете

Тези два вида вибрации възникват, когато потребителят осъществява контакт с такива вибриращи устройства, като ръчни инструменти, моторни превозни средства или вибриращи структури, които произвеждат вибрации с различна честота, интензивност и характеристики, оказващи значително влияние върху цялото тяло или отделните му части. Продължителното въздействие на вибрациите може да окаже отрицателно влияние върху здравето, безопасността, комфорта и качеството на живот на потребителя. Makita е създала уникална система, която значително намалява вредното въздействие на вибрациите, предавани от вибриращите устройства.

 

 

Антивибрационна ръкохватка 

Шарнирното съединение на ръкохватката осигурява равномерно разпределяне на вибрациите. Гумените амортисьори поглъщат вибрациите и намаляват вредното въздействие върху потребителя.

 

 

Антивибрационна странична ръкохватка

Когато антивибрационната странична ръкохватка започва да вибрира, шарнирното съединение на ръкохватката осигурява равномерно разпределяне на вибрациите. Гумените амортисьори, разположени между дръжката и вала, поглъщат вибрациите, предавани от шарнирното съединение.

 

 

Поглъщане на вибрациите

Антивибрационният механизъм AVT променя въздушното налягане в отделението на коляновия вал и цилиндъра и контролира движението на стабилизатора в противоположна на буталото посока. По този начин се елиминират вибрациите, предавани от буталото. Като допълнителна предпазна мярка, някои от инструментите имат антивибрационни ръкохватки за по-ефективно поглъщане на вибрациите.

 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможно е несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.