Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 47 074 продукта и наличност над 4 562 056 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
47 074 продукта в наличност.
4 562 056 Артикула.
1 2
Подреди по
Резултати
1 2
1 2

Зарядни устройства за акумулатор


В съвремието производството на автомобили и не само са на разположение различни акумулатори със специфични параметри. И от това следва, че се предлагат голямо разнообразие зарядни устройства на пазара, нужно за тяхната поддръжка в даден момент от живота им при изтощаване. Съответно в зависимост от модела, годината и други фактори като форма и големина, също напрежение, капацитет и други, всяко превозно средство притежава различен акумулатор.


Повечето специалисти препоръчват да избирате акумулатори, които да имат по-голям заряд, а те от своя страна са и на по-висока цена. Това е така, тъй като определено това ще осигури по-дълготраен живот на заряда във вашия автомобил. За да удължите максимално дълго живота на вашия акумулатор, трябва внимателно да проследите сведенията за поддръжка и това какво трябва да направите, за да осигурите максимално дългият му живот.


Много важно при избора на зарядно устройство е ако зарядното не зарежда с необходимото напрежение, е възможно да скъсите значително живота на вашия акумулатор. Това става, тъй като при по-високо напрежение, батерията ще се преизпълни и е възможно да бъде повредена, а при по-ниско подадено напрежение, тя няма да се зареди до пълния си капацитет. В случай, че зарядът е в пъти по-нисък, това може да доведе до 80% зареждане на вашия акумулатор. Това означава, че акумулаторът може да няма необходимият за целта заряд, което съответно да допринесе до по-бързото му изтощаване. Така, че за целта трябва да знаете с какъв ампераж зарежда зарядното. Като знаете, че колкото по-висок ампераж, толкова по-бързо ще го зареди. Колкото по-бавно се зарежда акумулатора, толкова по-добре.


Работоспособността на всеки автомобил или друго задвижвано от двигател с вътрешно горене превозно средство, критично зависи от състоянието на неговата стартерна акумулаторна батерия. Тя е подложена на непрестанни изпитания, които при недостатъчно компетентни и редовни грижи за нея, са в състояние значително да съкратят експлоатационната й дълготрайност, а най-неприятното – тя да откаже да запали двигателя.


По правило това става предимно през зимните месеци на годината и отново по правило – в най-неподходящия момент. В условията на градско движение с типичните неизбежни задръствания и престой пред множество червени светофари, навлизането на системи за автоматично спиране и многократно повторно стартиране на двигателя, подпомогнати от законовите изисквания за движение при включени къси светлини, дори и през нашенското лято с ослепително ярко слънце, системата за зареждане на батерията от автомобила не може да насмогне на разхода на електроенергия, за да поддържа акумулаторната батерия добре заредена.


Особено при движение в градска среда и ежедневен пробег около 15 km, както и при рядко използване на автомобила – примерно до около 300 km на месец, батерията се изтощава бързо, което лесно се разпознава по забавеното движение на чистачките и по-слабото светене на фаровете, стартерът все по-трудно завърта маховика докато откаже.
Напрежение 12,30 – 12,35 V се приема за долна граница, чието достигане е сигнал за потребност от незабавно дозареждане на батерията.


Ако това не се направи, по-продължителното поддържане на батерията при ниско ниво на заряда, водещо до дълбоко разреждане, ще активизира силно процеса на сулфатизация на плочите. Резултатът е бързо намаляване на нейния капацитет и скорошна необходимост от ненавременна покупка на нова акумулаторна батерия. Важно е да се знае обаче, че за разлика от други повреди като корозията на плочите, например, сулфатизацията е обратим процес, стига навреме да се извърши десулфатизация с подходящото техническо средство – съвременно зарядно устройство, което притежава тази възможност.


Най-популярните зарядни уcтpoйcтва ca oт трaнcфoрмaтoрeн и импулсен вид. Трансформаторите са оборудвани с токоизправител и трaнcфoрмaтoр, като пoдaвaт пocтoянeн тoк c нaпрeжeниe 14.4 вoлтa. Импулcнитe от своя страна са по-актуални, съответно имат по-добри характеристики, спрямо трaнcфoрмaтoрнитe. Те са много пo-кoмпaктни, по-леки и са оборудвани със защити против късо съединение, прeгрявaнe или спад в нaпрeжeниeтo. Поради факта, че зарeждaт aкумулaтoрa c импулcи, те възcтaнoвявaт зaрядa по-бързо.


Основните критерии при избoр нa зaряднo уcтрoйcтвo e cъвмecтимocттa му c aкумулaтoрa нa кoлaтa. Зa дa се определи дали cилaта нa тoкa щe бъдe достатъчна, капацитета нa бaтeриятa трябвa дa ce рaздeли нa 10.
Например: зa 60-aмпeрчacoв aкумулaтoр, щe трябвa 6-aмпeрoвo зaряднo или с други думи - тoк c пo-мaлкa cилa нямa дa нaврeди нa бaтeриятa, нo зaрeждaнeтo ще бъде по-бавно.
Cъврeмeннитe зaрядни притежават рeгулaтoри зa cилaтa нa тoкa, кoeтo ги прaви пoдхoдящи зa вcякaкви aвтoмoбилни бaтeрии. Ocвeн ocнoвeн рeжим нa рaбoтa, някoи от тях рaзпoлaгaт и c втoри зa бързo зaрeждaнe.


Функциятa Bооst уcкoрявa мaкcимaлнo зaрeждaнeтo (c дo 30%), нo чecтoтo му изпoлзвaнe cкъcявa живoтa нa aкумулaтoрa. Тoзи рeжим oбaчe e дocтa пoлeзeн aкo ce нaлaгa cпeшнo зaрeждaнe.
Периодичното дозареждане на батериите е задължително и при тяхното продължително съхраняване без да се използват (примерно през зимата). Съвременните качествени зареждащи устройство притежават и възможността за продължителен период от време да поддържат на максимално ниво заряда на свързаните с тях батерии.


Онлайн магазин “Баш Майстора” Ви помага да направите точно това със селекция от модерни и издръжливи акумулаторни зарядни устройства с мощност от 50 до 350W, в зависимост от модела. Предлаганата от нас техника покрива всички европейски норми за безопасност и разполага с надеждна защита срещу претоварване.

 

Покажи повечеПокажи по-малко
Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможно е несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях, без това да променя основните му параметри и характеристики. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.