Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Какво е аератор за трева и за какво служи?

Ръководство за избор и покупка
Какво е аератор за трева и за какво служи?

Какво е аератор за трева - предимства и приложения

 

Ако сте решени да се усъвършенствате в поддържането на външни пространства, е време да научите какво е аератор за трева. Без значение дали разполагате с малка градина, садите определени земеделски култури и цветя, или се наслаждавате на прекрасен двор с райграс, този уред е прекрасно допълние към вашия инвентар от градинска техника

 

Как да изберете правилния продукт на пазара, както и повече детайлни относно това за какво служи аераторът, е тема на днешния ни материал. Разбира се, в ръководството по-долу ще ви дадем и подробни съвети, с които да направите информиран потребителски избор.

 

 

Какво представлява аерирането на трева и защо е необходимо то?

 

Аерирането представлява важна стъпка в грижата за почвата. Процесът позволява достъпа на въздух в земята. С това не се изчерпва ползата от аерирането. То подпомага и наторяването, по-лесното напояване и естетичната поддръжка на тревната площ. Най-всеобхватният отговор на въпроса за какво служи аераторът е почистване, обработване на подготовка на почвата за определен период от годината в зависимост от климатичните условия и плановете на потребителя.

 

Кога се аерира тревата?

 

Препоръчително е почвата да се аерира два пъти годишно. През пролетта аерирането е необходимо с цел елиминиране на натрупалите по площта боклуци (остатъци от изсъхнали клонки и треви), а през есента или непосредствено след косенето за максимална обработка на почвата. 

 

Дори да не знаете какво е аератор за трева, когато си го закупите в магазина, консултантите ще ви разяснят, че можете да го ползвате през две седмици. Тук е важно да уточним, че аерирането е много важно за подготовка на почвата преди наторяване и напояване. Очевидни сигнали, че е наложително да използвате машината са:

 

 • Задържана вода на повърхността на почвата;
 • Бързото образуване на локви след дъжд или поливане;
 • Преминаване на транспортни средства, довело до твърде утъпкани зони в почвата;
 • Увеличена плътност на почвата, включително в следствие на натрупани остарели остатъци от сухи тревни елементи. 

 

 

Какво е аератор?

 

Като градинска машина, аераторът за трева представлява практично устройство за малки дворни пространства, големи поляни или дворове, както и за професионални нужди в поддържането на земеделска земя. Със своите режещи ножове или шипове аераторът образува отвори в почвата, за да се подобри циркулацията на въздух, както и за да се гарантира преминаването на хранителните вещества и необходимата за напояване вода. 

 

Ето най-често за какво служи аераторът от гледна точка на предназначението му и типа експлоатация:

 

 • Почистване на тревната площ, но и на земя, на която се садят различни растителни култури 
 • Подготовка за наторяване, по-ефективното поливане и дори сеене
 • Превенция срещу заболявания на почвата поради натрупалите се отпадъци и замърсявания (особено след продължителното й неглижиране през по-студените дни от годината)
 • Увеличаване на реколтата
 • Подобряване на външния вид на дворното пространство 

 

 

Видове аератори 

 

Преди да направите покупка е важно да се запознаете с различните видове аератори. Ето кои са те:

 

 • Ръчен аератор. Главното му предимство е, че е бюджетен вариант, подходящ обаче основно за почви, които не са силно замърсени или прекалено твърди. Той се задвижва лесно, като възможността да бъде пренасян от точка А до точка Б без проблем, го прави подходящ и за по-големи площи. 
 • Електрически аератор, като той може да е кабелен и акумулаторен. Кабелният не е подходящ за големи площи поради нуждата от близост на електрически източник, докато акумулаторният е по-производителен, но не особено екологичен. И двата типа електрически машини са сравнително леки и лесни за поддръжка, а освен това и безшумни. 
 • Бензинов аератор. Той е най-мощният вариант, поради което се използва за професионални цели. Тъй като се захранва с бензинов двигател, не изисква електрическа мрежа в района, следователно спокойно можете да го използвате върху по-големи площи. Недостатъците на бензиновите аератори е, че са по-шумни, изискват по-трудоемка поддръжка и отделят голямо количество вредни газове. 

 

 

Разлики между аератор и вертикулатор

 

Това са две напълно различни машини, но със сходни приложения и функции. Основната разлика между аератор и вертикулатор е в интензитета на разораване на почвата. При аерирането се събира горния слой на насъбралите се отпадъци. Ако имате нужда от достигане на по-дълбок почвен слой, не се чудете кое да изберете – вертикулатор или аератор – защото със сигурност, първият уред ще се справи идеално със задачата. Аераторът успява да пробие много малки дупки в почвата, докато вертикулаторът я раздробява и наситнява много лесно и ефективно. От тук можем спокойно да заключим, че двете машини си приличат по следното: те подготвят почвата преди поливане, сеене, подхранване, като отстраняват отстранят ефективно всички остатъци от стара трева. 

 

Перфектният сценарий е да разполагате и с аератор скарификатор и вертикулатор. Вертикулаторът отстранява плевелите, мъха и старата трева, докато скарификаторът е по-нежен към тревата. Препоръчва се използването на вертикулатор два пъти годишно, особено през пролетта и есента, докато скарификаторът може да се използва по-често, като неговите пики работят на повърхностно ниво, като не нараняват корените на тревата.

 

 

Предимства на използването на аератор

 

Какво е аератор за трева, кога се използва и за какво служи

 

Този градински актив определено ви носи много ползи и ви спестява немалко работа, а дори загуба на време. След като знаем за какво служи аераторът, е логично и да изведем всички негови предимства и да го включим към своя инвентар в поддържането на дворното пространство и тревните площи:

 

 • Подобрява дренажа на почвата, с което ефективно позволява на водата и въздуха да проникнат максимално до корените на растенията, за да растат красиви и здрав.
 • Стимулира скоростта на растежа на корените на тревата, като ги осигурява с по-добър достъп до вода, въздух и хранителни вещества. 
 • Подобрява визията на тревната площ – не само че разрохква мястото, на което ще се сее, но и поддържа естетическата визия на райграса, ако се използва с цел поддръжка в екстериор без посеви. 
 • Подобрява качеството на почвата и увеличава нейната плодовитост и живот без нуждата да се наторява или третира често със специфични или вредни препарати. 
 • Предоставя ви нужната помощ във вечната борба срещу плевелите.
 • Помага за намаляване на риска от поява на болести и проблеми с тревната площ, като предпазва корените от разрушаване, тоест загуба на реколта или средства при постоянна смяна на разсада. 
 • Повишава устойчивостта на тревата към стресови условия, включително и върху такива, на които не можем да влияем. 

 

Аерирането на почвата е първата стъпка към създаването на перфектната морава. След това, обаче идва момента на косене на тревата. За да сте готови за тази стъпка, прочетете нашето ръководство за избор на косачка за трева. Ако искате косенето да се извършва автономно, разгледайте съветите ни за избор и покупка на косачка робот.

 

 

Съвети при работа с аератор

 

Да предположим, че успешно сте се спрели на идеалния вертикулатор или аератор. Сега е време за работа. Преди да пристъпите към нея, е важно да сте наясно с няколко ключови съвета. Без тях не препоръчваме да започвате експлоатация.

 

 • не започвайте работа, без да се запознаете с цялата техническа документация и ръководство за употреба. Имайте предвид, че различните модели са пригодени за различни условия, вид почва и така нататък. 
 • Не използвайте уреда за различни от предназначението му цели. Не забравяйте какво е аератор. С него се почиства тревната площ и се подготвя почвата за различни дейности. Всякакви други приложения могат да навредят както на уреда, така и на вашето здраве. 
 • Поддържайте своя уред подобаващо. Както вече обяснихме, електрически и ръчен аератор се поддържат лесно, но ако ви трябва нещо за професионална употреба, тоест бензинов, ще трябва да се подготвите за много и специфични грижи. При всички случаи се консултирайте с продавачите в магазина или специалисти в областта за повече подробности. Неправилната грижа за машината ще доведе до бързата й развала. 
 • Избягвайте твърде гъстото и интензивно разрохкване на почвата. Ако прекалите с броя дупки, разстоянието между тях и дълбочината им, рискувате да нараните засятата трева. Имайте в предвид, че този вид обработка въздейства агресивно върху земята, която след аериране има нужда да се възстанови. 

 

Прочетете още:

 

 

Последни думи 

 

Аератор или вертикулатор са най-подходящото решение за оптимална, лесна и бюджетна самостоятелна поддръжка и обработка на тревната площ и почвата. Конкретното предназначение на пространството – за озеленяване или сеитба – ще ви дадат насока какъв модел да изберете. Същото важи и за вашите финансови възможности и умения в поддръжката на градински сечива. 

 

Ако все още имате колебания какво да изберете – аератор или вертикулатор – както и на какъв модел да се спрете, консултантите от Башмайстора са на ваше разположение, за да ви упътят! С удоволствие ще ви помогнат да направите правилния според вашите индивидуални нужди избор.

 

 

Вземете своя аератор от "Баш Майстора" днес!

 

Разгледайте всички модели аератори за трева, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите насоки за покупка, които да Ви помогнат при избора.

 

При нас, ще откриете богата гама от различни видове уреди, сред които акумулаторни аератори, електрически аератори и бензинови аератори, с които ще улесните поддръжката на моравата и градината.

 

Може да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Посетете и нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите продавач-консултанти ще ви помогнат с индивидуален съвет, съобразен с вашите желания и потребности. 

 

Не отлагайте, вземете своя аератор за трева още днес!

 

 

Често задавани въпроси 

 

Задължително ли е да използвам аератор преди поливане на почвата?
Не е задължително, но ако го правите два пъти годишно, напояването ще е в пъти по-ефективно, защото почвата ще поеме достатъчно количество вода и няма да е задръстена с изсъхнали корени и отпадъци. 

 

Мога ли да използвам аератор върху райграс?
Да, можете. Едно от основните предназначения на този уред е да се поддържа естественото озеленяване в двора, включително райграс.

 

Кой е най-евтиният аератор на пазара?
Обикновено, бюджетните модели аератори са електрическите. 

 

С кой аеатор се работи върху по-големи площи?
За по-големи пространства се препоръчва бензинов аератор, защото той няма нужда от електрическо захранване и е достатъчно производителен и мощен за по-трудни за обработка почви. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.