Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете водоструйка

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете водоструйка

Избор на водоструйка

 

Водоструйката е изключително полезна машина, с която можете да си спестите време, усилия и нерви. Тя е приложима за различни повърхности и зони, като главната ѝ задача е да почиства различни повърхности. На въпроса „Каква водоструйка да избера“ всеки може да си отговори адекватно едва когато прецени къде, как и върху каква повърхност ще я използва. 

 

Разбира се, предварителен преглед на същността и функциите на този градински уред допълнително ще ви ориентира в магазина. В настоящето ръководство ще обсъдим важни насоки, които ще ни насочат как да изберем водоструйка. С тези полезни съвети перфектната покупка ви е гарантирана, а от там и идеално свършената работа. 

 

 

Какво представлява водоструйката?

 

Няма как да изберем водоструйка, без да знаем какво точно представлява тя и най-вече дали изобщо ни е необходима. С нея може да почистите ефективно алея, веранда, стълби, фасада и дори градински мебели. Същевременно, машината често влиза в ролята на домашна автомивка, защото ви позволява за нула време и безплатно да освежите автомобила си. 

 

Водоструйката използва високо налягане, с което се разпръсква течността. Колкото по-голямо е налягането, толкова по-бързо и лесно пада мръсотията от повърхността. Неслучайно освен за битови нужди, уредът се прилага и за промишлени цели. От съществено значение е за всеки, който планира да инвестира повече средства да проучи по-детайлно пазара преди покупка. Без значение дали ще е от професионален, или домашен тип, този почистващ уред е подходящ за повърхности, изработени от следните материали:

 

 • Метал;
 • Камък;
 • Бетон;
 • Композитни настилки;
 • Дърво;
 • Пластмаса;
 • И други. 

 

 

Видове водоструйки

 

Тези уреди се различават както по цена, марка, форма и размери, така и по приложение – за битови или професионални нужди. Основното им делене обаче се базира на типа захранване.

 

Акумулаторни водоструйки

 

Наличието на акумулаторен двигател позволява на потребителя да пренася уреда, тоест да го използва за различни цели и на различни дестинации. Това улеснява и съхранението на водоструйката. За битови нужди – почистване на стълбите пред входната врата и колата, често срещан съвет в магазина е да огледаме наличните акумулаторни модели. 

 

Електрически водоструйки

 

Този тип захранване изисква наличие на инсталирана ел. мрежа в района. Следователно, ако дворът е голям и няма да как да се включи уредът наблизо, няма да е подходящ за вас. Електрическата водоструйка е по-тиха от бензиновата, също така не отделя и вредни емисии. Този вид е подходящ и за начинаещите с уреда, защото е със сравнително лесна експлоатация и поддръжка.

 

Дизелови и бензинови водоструйки

 

Обикновено продавач-консултантът ориентира клиента към тези модели, когато става въпрос за индустриално приложение или силно замърсени повърхности. Бензиновите и дизеловите варианти са най-мощни. Те определено ще ви помогнат в отстраняването на най-упоритите замърсявания. Факт е, че и електрическите или акумулаторните могат да се справят, но за сметка на повече усилията и време.

 

Друго съществено предимство на бензиновите и дизелови водоструйки е, че са относително лесно преносими (освен в случаите когато са твърде тежки, тоест професионални) и са подходящи са за всякакви повърхности. Недостатъците им са по-високата цена, високата степен на шум и допълнителните разходи за поддръжка (гориво и масло).

 

Критерии при избор на водоструйка

 

Каква водоструйка да изберем за нашите нужди

 

Когато се чудим как да изберем водоструйка, трябва да се водим от собствените си очаквания и потребности. В зависимост от задачите, за които ще го използваме, можем бързо да се спрем на подходящия уред. За целта ще се ориентираме по критериите по-долу. 

 

Мощност и вид на мотора

 

Обикновените бюджетни водоструйки са с по-ниска мощност – между 1200 и 1600 W. Те осигуряват недостатъчно високо налягане и бавна скорост, за да са подходящи за тежки задачи. Премиум моделите са с висока мощност от над 1800 W, докато компромисният среден вариант варира от 1600 до 1800 W. Обикновено високата и средна мощност предполага по-голямо тегло на уреда, респективно и по-обемна структура – масивни колела, обособено място за съхранение на допълнителни аксесоари, както и наличие на такива (например, макара за маркуч и повече на брой струйници). 

 

Типът мотор също играе съществена роля по отношение на производителността на уреда. Съществуват следните видове двигатели:

 

 • Индукционни – налични са в професионалните уреди и обикновено са придружени с по-издръжливи помпи от здрав алуминий, респективно са и по-скъпи.
 • Четкови – най-често с тях са оборудвани електрическите водоструйки, пригодени по-малки терени и ограничени бюджети. 

 

Време за работа и почивка

 

Водоструйките се различават и по начина на експлоатация или по-конкретно по времето за работа. Някои модели (обикновено тези във високия ценови клас) могат да работят по-дълго време, без да се изключват, докато други имат нужда от по-чести почивки, за да не прегреят. При всички случаи експертите алармират, че и при много мощна водоструйка, режимът на експлоатация задължително трябва да включва редовни почивки минимум на интервал от 20 минути. 

 

Дебит 

 

Под дебит се разбира количеството вода, което преминава през машината за единица време (1 час).

 

Обикновените битови леки водоструйки са с максимален дебит до 450 литра на час. Средните варианти достигат до около 800 литра на час. За промишлени цели препоръчваме да се насочите към модел с дебит от поне 900 литра на час. 

 

Налягане 

 

Налягането се измерва в барове. Разбира се, колкото по-голямо е налягането,толкова по-ефективна и мощна ще е водоструйката.

 

Разбира се, колкото по-голямо е налягането, толкова по-ефективна и мощна ще е водоструйката. За по-леки задачи са достатъчни 100 бара, но за професионални нужди ви препоръчваме уред с по-високо налягане или минимум 200 бара. 

 

Дюзи 

 

Дюзата е елемент от устройството на водоструйката, която се намира в края на струйника. Тя позволява регулиране на самата водна струя, изтласквана от уреда. Трансформирайки потока на водата, персонализирате начина, по който да работи машината в зависимост от конкретната задача, степента на замърсяване и вида повърхност. 

 

Обикновено уредът пристига с определен брой дюзи. Познаването на приложението на всяка от тях е от съществено значение. Тази информация е налична в упътването за работа с машината. Препоръчително е да се спрете на модел с по-богат комплект от дюзи.

 

 

Как да изберем водоструйка?

 

И така стигаме до съществената част: каква водоструйка да избера? Освен критериите, описани по-горе, вземете под внимание и вашите планове. Помислете за какво ще използвате основно уреда. 

 

За почистване на коли 

 

За личния автомобил е препоръчително да изберете водоструйка със средна мощност и налягане (до 90 бара). Ако превозното средство се използва за комерсиални цели и в трудно достъпни места, може да ви се наложи да заложите на уред с индукционен двигател. Съвсем спокойно можете да изберете и бюджетен вариант – електрически – защото ще има как да го захраните в близост. Мощност до 1600 W максимум е достатъчна. Спецификата на задачата ви задължава да се уверите, че уредът има допълнителен резервоар за почистващ препарат. Също така е удачно да се спрете на вариант с ъглов струйник, който гарантира лесния достъп до калниците и прагове.

 

За почистване на двор и цимент

 

За тези повърхности са идеални вариантите от среден ценови клас – както като мощност, така и като цена. Препоръчително е уредът да разполага с мощност от минимум 1600 W и поне 100 бара налягане. 

 

За почистване на циментови блокчета

 

За поддръжка на по-твърди и традиционно по-силно замърсени повърхности, каквато е циментовата настилка, е препоръчително да се спрете на уред с мощността от поне 1600 W, а налягането да достига 120 бара. 

 

Невинаги обаче можем да си позволим премиум професионални водоструйки. Ето защо, ако на дневен ред са замърсените циментовите повърхности и имате ограничен бюджет, компромисен вариант са по-евтините бензинови модели с дебит около 500 литра на час. 

 

За почистване на декинг

 

Съобразете избора си с типа дърво, от която е изработена повърхността. Същевременно не подценявайте и нивото на замърсяване. Ако то е твърде високо, икономична лека машина с мощност от 1200 W няма да ви свърши работа. Заложете на минимум 1600 W и налягане от 100 бара. Важно е да се спомене, че водоструйки с налягане над 130 бара може да повредят дървената настилка. 

 

За друг вид употреба

 

За приложения извън изброените по-горе, например почистване на велосипеди, градински мебели, кемпери и каравани, външни съоръжения за спорт и забавление, в повечето случаи икономични модели с ниска мощност (1 200W до 1 600W), налягане от около 100 бара и дебит до 450 литра биха ви свършили добра работа. 

 

Прочетете още:

 

 

Какво да имате предвид при покупка на водоструйка?

 

Следват още няколко не по-важни насоки за перфектното потребителско решение. Когато ни предстои покупка на подобен уред, е редно да си отговорим и на следните ключови въпроса. 

 

За какви цели ще я използвам – битови или професионални? 

 

Ако ще използвате уреда вкъщи – например, да си миете двора или да спестявате от автомивка – заложете на икономичен вариант с ниска или средна мощност. Налягане то 140 бара е напълно достатъчно за подобни цели, като то трябва да е поне 150 бара, ако машината ви трябва за вашия бизнес, в сферата на производството или промишлеността. При професионална употреба водоструйката е препоръчително да заложите на уред с индукционен двигател и по възможност с дълъг гаранционен срок. 

 

Какво ще почиствам?

 

Ниско налягане до 100 бара и ниска скорост на струята не са проблем за почистване на автомобили, градински мебели, колелета и слабо замърсен декинг. Когато повърхността обаче е от естествено масивно дърво, добре е налягането да се повиши с поне 20 бара. Налягане от 130 бара е минималното, ако ще чистите бетон, цимент, паваж и други подобни настилки. 

 

Колко често ще използвам водоструйката?

 

Не само типа, но и честотата на експлоатация е от съществено значение при избора на водоструйка. Ако не смятате да включвате уреда ежедневно, а през няколко месеца, на какъвто и модел да се спрете, ще я използвате години наред. Разбира се, за целта е добре да спазвате указанието за минималния времеви интервал между отделните почивки по време на работа. Ако ще ползвате уреда всяка седмица, заложете на бензинов модел. Ежедневната употреба налага максимално издръжлива и мощна машина, тоест работеща с индукционен мотор. 

 

Колко важно е максималното налягане на водоструйката?

 

Колкото по-високо е налягането на уреда, с толкова по-трудни дейности ще може да се справи, тоест ще е подходящ за индустриални цели. Не ви е нужна машина с налягане над 90 бара, ако ще я ползвате да миете градинското обзавеждане или двора пред лятната вила, която посещавате рядко. 

 

Как ще захранвам уреда?

 

Замислете се дали имате къде да включите електрическата водоструйка, преди да изберете този най-икономичен евтин вариант. Също така, избирайки бензинов мощен модел, отчетете факта, че освен за гориво, ще имате допълнителен разход за масло. Можете ли да си го позволите? Не забравяйте, че водоструйката трябва да получи отнякъде и вода. Помислете дали наблизо има източник на такава, или заложете на уред с дълъг маркуч и максимално голям контейнер. 

 

 

Особености на водоструйките

 

В следващите редове ще ви запознаем с някои специфики относно този тип градински почистващ уред. 

 

 • Дължината на маркуча много често е важен критерий при покупка на водоструйка. Обикновено диапазонът е между 2 и 15 метра. Ако площта за почистване е по-голяма, естествено ви е нужна минимална дължина от около 8 метра. 
 • Не само цвета на дюзата, който определя типа експлоатация, но и дължината й е от съществено значение. Когато дюзата е твърде къса, ще правите излишни движения и навеждания, тоест повече усилия за почистването. 
 • Съхранението на водоструйката, както и нейното транспортиране от точка А до точка Б зависят не само от размерите, но и от корпуса ѝ. Ако са добавени елементи като колелца и дръжки с достатъчно удобен захват преместването няма да е проблем за вас, съответно регулярно можете да променяте местоположението на уреда. 
 • Търсите икономичен вариант, който да използва минимално количество вода и ток? Заложете на модел с автоматично спиране и включване, който между другото предоставя и повишено ниво на сигурност. 
 • Ако ще ползвате водоструйката за различни цели и върху различни повърхности, не избирайте уред разполагащ със средно налягане, а модел, позволяващ промяна на налягането според нуждите. 
 • Любителите на иновациите в новите технологии със сигурност ще харесат и съвременните умни водоструйки. При тези уреди са налични модерни функции като дистанционно управление чрез мобилно приложение, контрол на струйката и налягането и сигнали в реално време, когато например трябва да смените скоростта или да преминете в режим на почивка. 

 

Прочетете още:

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Дори да сте си избрали най-подходящата и изгодна водоструйка, няма да ѝ се радвате дълго време, ако не спазвате базови съвети за експлоатация и поддръжка. Ето част от най-важните:

 

 • Не започвайте работа с уреда, преди да се запознаете с инструкциите за употреба. По-късно приложете и предложените насоки за поддръжка. Ако липсва информация, която смятате за важна във фабричното ръководство, попитайте представители на магазина или производителя. 
 • Бъдете стриктни в регулярната проверка на уреда. Уверете се, че тя е своевременна и съгласувана с фабричните насоки за безопасно използване на уреда. Ако смятате, че той издава нетипичен звук или светлинен индикатор показва наличие на проблем, изключете го до установяване и отстраняване на проблема от експерт. 
 • След като водоструйката се е погрижила за почистването, погрижете се и вие за нея. Внимателно отстранете нечистотиите от корпуса или дюзата, ако такива са се прикрепили. Поставете аксесоарите обратно на местата, в които се съхраняват за по-компактно събиране на уреда в тясно пространство.

 

 

Последни думи 

 

Водоструйката е изключително удобен уред с почистващи функции. Той спестява време, нерви и пари. За целта ще трябва да намерите идеалния според вашите критерии и нужди уред. 

 

Ако продължавате да имате съмнения по въпроса как да изберете водоструйка, не се притеснявайте. Можете бързо да ги разсеете и да се ориентирате в предложенията на пазара, като се свържете с консултантите от Башмайстора. Нашият експертен екип е винаги на ваше разположение за допълнително съдействие. Направете правилната покупка на водоструйка с наша помощ още днес! 

 

 

Вземете своята водоструйка от "Баш Майстора" днес!

 

Разгледайте всички марки и модели водоструйки, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при покупка.

 

Предлагаме широка гама от различни видове уреди, сред които акумулаторни водоструйки, електрически водоструйки и бензинови водоструйки, които ще улеснят поддръжката на двор, градински мебели или автомобил. Ще откриете и разнооразие от следните аксесоари, с които да допълните комплекта си:

 

 

Имате възможност да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Посетете и нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите продавач-консултанти ще ви помогнат с индивидуален съвет, съобразен с вашите желания и потребности. 

 

Вземете своята водоструйка още днес!

 

 

Често задавани въпроси 

 

Опасно ли е да се мие кола с водоструйка?

Макар рискът да е малък, такъв съществува. Ако водоструйката не се използва правилно, тя може да повреди както колата ви, така и всяка друга повърхност, срещу която е насочена водата с високо налягане с цел почистване. Конкретно когато миете автомобила си, е важно да изберете дюза, която има променлив ъгъл на разпръскване. Препоръчително е той да се разширява до около 8 сантиметра. В никакъв случай не използвайте най-острата дюза за почистване на колата, защото боята ще падне веднага. 

 

Кое е най-важното при покупка на водоструйка?

Множество са критериите при избор на водоструйка, както и факторите, с които да се съобразите. От най-съществено значение е да се спрете на уред, който отговаря на вашите нужди и планове. Ето защо е ключово да обърнете внимание на налягане, измервано в барове, дебит на водата, тоест колко литра в час разпръсква върху повърхността, типа двигателен и нивото му на мощност. 

 

Как да използвам водоструйка, ако навън няма наличен водоизточник?

Ако няма източник на вода наблизо, ще можете да захраните уреда с вода, като използвате вакуумен маркуч. Той се свързва директно с водния входен клапан на машината. По този начин е напълно възможно водата да идва от наблизо стоящ пълен съд. Такъв може да е обемно ведро, бъчва и дори кладенец. 

 

Какво количество вода е нужно на водоструйката, за да работи оптимално?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Той зависи от модела и типа на уреда. По-конкретно необходимото количество вода за работа зависи от дебита на водоструйката. Дебитът се измерва в литри на час. Обикновено за един е нужно средно по 400 литра вода (в режим без прекъсване, който не е препоръчителен, тъй като машината е добре да почива на всеки 20, 10, а понякога и на 3-4 минути).

 

Трябва ли ми маркуч при работа с водоструйка?

Водоструйката работи чрез разпръскване на вода, която трябва да се снабди отнякъде и да се използва от машината в режим на експлоатация. Най-често за целта потребителят използва градински кран. За да го свържете с резервоара на водоструйката, ще трябва да поставите маркуч. Имайте в предвид, че някои модели пристигат директно с маркуч, а други дори с резервни такива или с комплект от различни размери.. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.