Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 826 043 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 826 043 Артикула.

Видове разпръсквачи за поливане и напояване

Допълнете вашата поливна система с правилните разпръсквачи
Видове разпръсквачи за поливане и напояване

Какви видове разпръсквачи има?

 

Притежаването на двор или обработваема земя носи със себе си както редица позитиви, така и отговорности.

 

Без значение за какво и как ползвате почвата, една от основните ви задачи е да обмислите нейното поливане. Днес на пазара можете да откриете различни средства за целта, но ако искате да спестите време, усилия, а и ресурси, препоръчваме да разгледате актуалните видове разпръсквачи. 

 

Те са удобен съвременен метод за бързо и безпроблемно поддържане на влагата в почвата. От ключово значение при избор на конкретен вид от значение са не само вашите цели, опит и изисквания, но и познаването на наличните опции на пазара. В днешното ръководство ще ви запознаем подробно с тях. 

 

 

Какво представляват разпръсквачите за поливане?

 

Всички видове разпръсквачи за поливане са част от поливната система. Те позволяват автоматизиран и често саморегулиращ метод за овлажняване на почвата. Представляват устройства, които напояват земята чрез разпръскване на водния ресурс. Самият процес наподобява на истински дъжд. Водата се разпръсква във вид на миниатюрни капчици на съответното разстояние и максимално равномерно по цялата площ. 

 

Разпръсквачите, познати още и като поливници са удобен метод за поддържане на почвата влажна, както когато тя е ползвана със земеделска цел, така и в региони със сух климат, а и дори за поддържането на дворната морава и райграс. За разлика от техниката с обикновен маркуч, поливането с тях не изисква никакви усилия от собственика. Той разполага със свободата постоянно да контролира нивото на влага дори когато не е на терен. 

 

Различните видове разпръсквачи действат на приблизително един и същи принцип. Те са сходни устройства, чийто механизъм е пригоден да изпуска вода надалеч и с висока скорост чрез налягане, а понякога и на определен интервал от време. Тази технология е задвижвана от следните стандартни за уреда компоненти:

 

 • Корпус или основата, като при някои модели има стебло, което изскача, за да разнесе водата. 
 • Водни дюзи – от тях зависят радиусът и диапазонът на поливане, както и колко далеч ще достига водата и какво ще е нейното количество. 
 • Механизъм за регулиране на налягането, разхода на водата и други параметри в експлоатацията. 
 • Монтажни елементи за закрепване към поливната система.

 

 

Предимства на разпръсквачите

 

Ако още се чудите дали имате нужда от поливници за вашия двор, земеделска или друг тип земя, следващите редове ще разсеят вашите съмнения. Вижте кои са доказалите се в във времето и практиката предимства на разпръсквачите:

 

 • Спестяват до 40% воден ресурс, тоест уредът е едновременно екологичен и бюджетен, защото намалява финансовите разходи и опазва околната среда.
 • Намалява и усилията ви, което е особено важно ако се грижите за огромни земеделски площи, когато рядко посещавате мястото с двор или просто нямате достатъчно време и сили за поддържането на външното пространство.
 • Притежават висока степен на ефективност, тъй като осигуряват равномерно напояване от капков тип, тоест близък до естественото, най-благоприятното овлажняване на земята – чрез дъждовни капки.
 • Тези системи за напояване ви осигуряват максимален контрол върху грижата за земята, тъй като са достатъчно гъвкави и модерни, за да ви позволяват да регулирате честотата, скоростта, обхвата и налягането на напояването според нуждите на типа почва, нейната локация и функция. 

 

 

Видове разпръсквачи за поливане

 

Видове разпръсквачи за напояване - съвети и препоръки от Баш Майстора

 

Нека ви запознаем подробно с основните видове разпръсквачи. Техните специфики и функции ще ви ориентират за перфектния модел, който да закупите за поливане на вашата земя. 

 

Според начин на работа 

 

В зависимост от метода за подаване на вода съществуват четири основни типа поливници. 

 

Импулсни 

 

Импулсните разпръсквачи за поличване работят с много високо налягане, като водната струя се върти, което допълнително увеличава радиуса на разпръскване. Обикновено потребителят регулира интервала, през който те автоматично се пускат в активен режим, както и самия интензитет на водопотока. 

 

Въпреки че хабят много воден и електрически ресурс, те са високоефективни и се замърсяват по-трудно, но пък са много шумни и сравнително скъпи. 

 

Импулсните разпръсквачи са подходящи за по-големи площи. Често се препоръчват за използване в градини и обработваеми земи, както и и за спортни терени и площадки. 

 

Трептящи 

 

Трептящите модели разпръскват водата най-често в площи с правоъгълна форма. Те действат на принципа на махалото. 

 

Голямото им предимство е, че позволяват да определите отделни части и ъгъла на поливане. Съществен недостатък на трептящите разпръсквачи е, че са скъпи и че трябва да се местят по време на работа. 

 

Високата им цена обаче в много случаи е оправдана. В дългосрочен план трептящите разпръсквачи са икономични, защото изискват използването на минимални ресурси. Подходящи са за по-малки площи, както и за частни дворни пространства без сериозни или обемни земеделски насаждения. 

 

Ветрилообразни 

 

Името на този модел подсказва, че при тях разпръскването на водата е изключително ефективно. То следва траекторията на ветрило и така поливането достига до всички ъгли. 

 

Самият механизъм на действие на ветрилообразните разпръсквачи е основното им предимство, но пък главният им недостатък е, че имат по-малък обхват на действие. От друга страна, те не позволяват регулиране на ъгъла на поливане, но пък са изключително икономични по отношение на използван ресурс и пазарна цена. 

 

Ветрилообразните разпръсквачи се препоръчват за зониране при поливането, например при труднодостъпни отделни от цялата площ периметри като пътечки в градината, лехи и така нататък. В общи линии този модел е винаги силно предпочитан от земеделците.

 

Кръгови 

 

Кръговите модели използват специфични конуси за разпръскване на водата. В зависимост от подвида си - тоест с регулиране или без – могат да променят ъгъла на действие или автоматично да следват кръгова траектория при експлоатация. 

 

Голямото предимство на кръговите разпръсквачи за поливане е, че постигат максимална равномерност при напояването, а недостатъкът - значително високата цена. Те могат да се използват и за малки частни и за големи дворни пространства. Често се избират за тревни повърхности, включително с райграс. 

 

Според начина на монтаж 

 

Препоръчваме ви силно да обмислите именно този критерий при избор на поливници. Когато става дума за инсталиране и привеждане в режим на експлоатация можете да избирате между следните типове:

 

Повърхностни 

 

 • Същност – монтират се директно върху участъка, нуждаещ се от поливане. 
 • Предимства/недостатъци – те са по-достъпния и често срещан вариант, тоест пазарът е богат на избор за такъв тип модели, но пък са поставени под постоянен риск от увреждане вследствие на външни неблагоприятни климатични фактори или механично въздействие. 
 • Приложения – по-често използваният вид, защото на практика е еднакво използваем и за големи, и за малки площи, и за обикновени дворове и градинки, и за земеделски земи. 

 

Прибрани 

 

 • Същност – монтират се непосредствено под земята, като се вкопават на до един метър под повърхността (в зависимост от конкретния модел и мощността му).
 • Предимства/недостатъци – някои типове могат да попречат на останалите грижи и средства за обработване на почвата (например, сеитба и косене), така че изборът на идеалните пропорции и модел може да затрудни потребителя, но пък са по-естетически угледни, защото не се показват насред екстериора. Освен това имат сложен механизъм, респективно по-висока цена, която се увеличава допълнително с таксата за монтаж и последващата поддръжка. 
 • Приложения – обикновено се избират за тревни площи (паркове, частни и публични градини), дворове само с райграс и други.

 

Според типа конструкция

 

Последният разграничителни критерий обособява три вида поливници. 

 

Въртящи се 

 

 • Същност – те са със статичен корпус и правеща пълно завъртане на 360 градуса глава, която може да е с 2, 3 или 4 края. Благодарение на този механизъм се постига напояване на големи площи. 
 • Предимства/недостатъци – този вид устройство е сред най-често срещаните поливници, като потребителите често отчитат като единствен минуса за бързо замърсяване, но пък е на изгодна цена и предоставя максимално равномерно овлажняване на почвата.
 • Приложения – обикновено се прилага за земеделски площи. 

 

Статични 

 

 • Същност – те са строго фиксирани, тоест по време на експлоатация няма движение, а самото разпръскване на вода става чрез пренасянето на уреда от точка А до точка В 
 • Предимства/недостатъци – по-трудоемката физическа работа не позволява бързо напояване на големи площи, но пък цената е изгодна, а поддръжката не изисква специални умения 
 • Приложения – може да се използва за всякакъв вид почва и земя 

 

Свързващи се 

 

 • Същност – специфичното при тях е, че позволяват монтирането им към наличната напоителна система, поради което се препоръчват за индустриални цели. Самото свързване е между един-единствен маркуч и няколко на брой разпръсквачи на вода 
 • Предимства/недостатъци – основният плюс е максималната скорост и ефективност на работа, тъй като напояването на много зони става едновременно, но минусът е високата цена и сложният монтаж, за който се изискват специфични знания 
 • Приложения – големи площи и земеделски земи 

 

Прочетете още:

 

 

 

Как да изберете разпръсквачи за вашата градина?

 

Главният критерий при избор от различните видове разпръсквачи е не толкова типът земя, колкото нейната площ. Ето защо нашите полезни съвети за целта са да обмислите:

 

 • Трептящ модел, в случай че имате малко дворно пространство или средно с правоъгълна форма. 
 • Въртящ модел, ако притежавате по-голяма площ земя, най-често земеделска. 
 • Ветрилообразно устройство, ако ще поливате много на брой цветни лехи или дворното пространство е с обособени тесни зони (например, пътечки и така нататък). 
 • Кръгов разпръсквач, по възможност автоматичен, при положение че имате много насаждения на средна до голяма площ земя и с различни нужди за овлажняване. 

 

 

Особености на разпръсквачите за поливане

 

Не по-малко значение при избор от различните видове разпръсквачи е преценката на следните специфики в устройството и механизма на конкретното устройство:

 

 • Различните видове регулатори. Те засягат определени функционалности в поливника. Така например, от особено значение е регулаторът на налягането, защото с него се модифицира и максималното разстояние, до което ще достигнат капките. Подобно е регулирането на далечината, но той присъства само при импулсните и трептящите модели. По-еко настроените потребители ще отчетат и важността за регулиране на количеството използвана вода. 
 • Превключвател – той представлява един бутон или система от няколко такива, чрез които се задейства и изключва самият уред.
 • Фиксатор на спусъка, който ако бъде активиран задейства постоянното подаване на воден ресурс. 
 • Дръжка – гуменият вариант предоставя максимално удобен захват по време на работа. 

 

 

Последни думи 

 

На пазара ще откриете различни видове разпръсквачи, но все модерни и достатъчно ефективни, за да ви спестят време, усилие и пари. Съветът ни е да се спрете на модел, който отговаря на нуждите на почвата и големината на притежаваната или обработваната от вас земя. 

 

Ако все още не можете да направите вашия избор, не се тревожете. Ние от "Баш Майстора" сме на ваше разположение за допълнително съдействие и уточнение по актуалните типове поливници.

 

 

Купете разпръсквачи от "Баш Майстора" днес!

 

Разгледайте всички модели разпръсквачи за поливане, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите насоки за покупка, които да Ви помогнат при избора.

 

При нас, ще откриете различни видове поливници с които ще улесните напояването и поддръжката на моравата и градината. Ще откриете различни градински аксесоари за поливане, с които да обогатите комплекта си за грижа за градината.

 

Може да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Посетете и нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите продавач-консултанти ще ви помогнат с индивидуален съвет, съобразен с вашите желания и потребности. 

 

Не отлагайте, вземете своите разпръсквачи за поливане още днес!

 

 

Често задавани въпроси 

 

Какъв разпръсквач да взема за малък двор?

Най-добрият избор за по-малки дворни пространства е трептящият модел. 

С какъв разпръсквач да напоявам земеделската земя?

Земята, на която садите и отглеждате определени култури, изисква по-мощна система за поливане. Подходящ е всеки кръгов автоматичен поливник.

Кой е най-евтиният разпръсквач за поливане?

Ако търсите бюджетен поливник, заложете на статичен модел. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.