Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 811 070 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 811 070 Артикула.

Как да изберете тракторна косачка

Ръководство за покупка и избор
Как да изберете тракторна косачка

Избор на тракторна косачка

 

Поддържането на двора и моравата в добър вид е важна част от облика на всеки дом. Перфектно окосената тревна площ не само радва окото, но и придава свеж вид на имота.

 

Факт е, че конвенционалната косачка ще свърши работа, ако имате малък двор. Обаче, ако дворът ви е по-голям от 1 декар или искате да прекарате по-малко време в косене, тогава със сигурност бихте оценили скоростта и удобството, които предоставят тракторните косачки. Може би се питате каква тракторна косачка да купя? От “Баш Майстора” сме тук за да ви помогнем с това.

 

В това ръководство ще научите какво представляват тракторнатата косачка и градинския трактор, какви фактори да вземете предвид при избор на тракторна косачка и как да поддържате машината за да ви служи вярно.

 

Нека преминем към първата част.

 

 

Тракторна косачка и градински трактор - прилики и разлики

 

Тракторната косачка е отличен избор при поддръжка на площи и дворове с множество дървета и големи морави. Те са компактни, лесни за маневриране и заемат по-малко място при съхранение, в сравнение с градинския трактор.

 

С тракторна косачка може лесно да косите трева и да изпълнявате други малки задачи. Обикновено, мощността на двигателите варира между 15 и 29 к.с. Тези машини преминават лесно около храсти и под клоните на дървета, като позволяват към тях да бъде прикачен лек инвентар. Все пак, тяхната основна цел е да косят тревата.


 

Предимства:

 

 • Отлично справяне с косене на трева;
 • Ширина на косене до 120 см.;
 • Могат да изпълняват дребни задачи в имота;
 • Могат да правят по-остри завои;
 • По-евтини са в сравнение с градинските трактори.

 

 

Недостатъци:

 

 • В повечето случаи двигателят е с по-ниска мощност спрямо градински трактор;
 • Не позволяват прикачването на тежък инвентар.


 

Градинският трактор е отлично допълнение към вашия имот. Освен, че с него можете лесно да косите и поддържате двора си, той позволява и прикачването на по-тежък инвентар, което ви позволява изпълнението на малки и средни задачи. 

 

Те са по-мощни от тракторните косачки, което помага при пренасяне на материали в градината и почистване на снега през зимата. Градинските трактори са по-големи и изискват повече пространство при съхранение, но и притежават повече мощност – между 24 и 29 к.с.

 

Предимства:

 

 • Подходящи са за поддръжката на големи терени;
 • Разполагат с по-мощен двигател в сравнение с тракторната косачка.

 

Недостатъци:

 

 • По-скъпи са от тракторните косачки;
 • По-големи са и изискват допълнително пространство при съхранение.
 • По-трудни за управление в тесни пространства.

 

След като вече сме наясно какви са приликите и разликите между двата вида машини, нека видим върху какви критерии е добре да помислите при избор на тракторна косачка.

 

 

Критерии при избор на тракторна косачка

 

Мощност

 

За да улесните работата си, особено ако имате голям двор или планирате да използвате по-тежък инвентар с вашата тракторна косачка, ви съветваме да се насочите към машини с по-мощен двигател, между 20 и 29 к.с. Те ще ви дадат възможност да прикачвате снегорини, товарни кошове и друг инвентар. 

 

За средно голям двор и леки задачи извън косенето, двигател с мощност в диапазона 15-25к.с. би ви свършил добра работа.

 

Ширина на косене

 

Ширината на косене се определя от размера на косилния апарат, с която тракторната косачка е екипирана. За да изберете правилната машина, съобразете големината на площта, която искате да поддържате, с ширината на косене, която предоставя модела.

 

Ето няколко препоръки, които да ви помогнат с избора на тракторна косачка:

 

 

Съобразявайки подбора си с тези препоръки, ще можете да изберете машина, чиито капацитет отговаря на вашите нужди.

 

Вид скоростна кутия

 

Тракторните косачки обикновено се предлагат с два различни вида скоростна кутия – ръчна и хидростатична.  Машините с ръчна трансмисия често са по-евтини и малко по-сложни устроени. 

 

Хидростатичната трансмисия е с автоматични скорости, което прави машините оборудвани с нея по-лесни за управление. Можете да контролите скоростта чрез педали или лост, в зависимост от марката и модела, на който се спрете. Този вид трансмисия използва течност, вместо ремъци и изисква по-малко поддръжка от ръчната скоростна кутия. 

 

Изберете косачка с трансмисия, който отговаря на вашите нужди, като вземете предвид удобствата, поддръжката и експлоатационния срок на всеки от двата вида скоростни кутии.

 

Функция мулчиране или събиране на трева

 

Тракторните косачки на пазара предоставят опции за мулчиране или събиране на окосената трева в кошове, чували или кутии.

 

При мулчирането, окосената трева се нарязва на по-малки частици и след това се разпръсква върху моравата. Тези зелени частици подхранват почвата и правят тревата ви да изглежда още по-добре. Мулчирането е препоръчително през сухите, летни месеци за да се предотврати изсъхване на тревата.

 

При събирането на трева, окосения материал се събира в контейнер, монтиран към улея за изхвърляне, обикновено в задната част на машината. След това окосената трева може да се изхвърли или използва за направата на компост.

 

Екстри и допълнителни функции

 

За разлика от обикновените косачки за трева, тракторните им аналози идват с много повече екстри. Ето част от тях, за които да помислите при избор на тракторна косачка:

 

 • Брояч на работни часове: Чрез него ще следите колко дълго е работил двигателят, което ще ви помогне да знаете кога е време за смяна на масло или друг вид обслужване. 
 • Уред за ниво на гориво: Някои тракторни косачки разполагат с отвор, който ви позволява да видите нивото на горивото. Така ще знаете, кога е време да заредите машината.
 • Автопилот: Както при автомобилите, темпоматът ви позволява да заключите скоростта си.
 • Хидростатична трансмисия: Тя позволява на тракторите да варират скоростта си на земята бързо и плавно, без да е необходима допълнителна намеса. За разлика от близкото минало, повечето машини сега се управляват с педал, а не с лост.
 • Превключвател за електрическо включване на ножовете: Този превключвател ви позволява да включите ножовете без да издърпвате лост, функция, която е малко по-удобна и може да удължи живота на ремъка.
 • Бутон за безопасност при обратно движение: Косенето на обратно може да представлява опасност за другите в района. Косачките с бутон за безопасност при обратно движение изискват потребителят специално да натисне бутон или да завърти ключ, за да разреши тази функция.
 • Малък радиус на завои: Четириколесното управление позволява на тракторните косачки да завъртат почти толкова лесно, колкото тези с нулев радиус на завиване. 
 • Висока облегалка и държач за чаша: Високата облегалка ще допринесе за комфорта ви по време на работа, докато държача за чаши ще ви позволи да се насладите на любимата си напитка, без риск от разливане.

 

Цена

 

Както вече споменахме, тракторните косачки могат да изпълняват редица задачи свързани с поддръжката на един двор. Те са мощни, ефективни, и са конструирани от компоненти с високо качество. Всичко това, обаче, върви ръка за ръка с по-висока цена.

 

Например, в магазини “Баш Майстора” ще откриете модели с цена в диапазона 6600 - 27000 лв. За да избегнете прекомерни разходи за модел, чиито потенциал няма да използвате напълно, или пък за да не закупите машина, от която ще очаквате повече, отколкото тя може да предложи, добре помислете над това от какво имате нужда. Така ще сте сигурни, че правите правилна инвестиция в продукт, който задоволява вашите изисквания и притежава всичко, което ви е необходимо.

 

Подобна покупка със сигурност не следва да се прави импулсивно. Проучете възможностите си на пазара, за да откриете модел, който да балансира качество и цена и същевременно с това да е подходящ за дейностите, които ще извършвате с него.

 

 

Предимства на тракторните косачки

 

Каква тракторна косачка да изберете за вашите нужди

 

Тракторните косачки са надежден помощник, който е много полезен в поддръжката на тревни площи. Тяхната многофункционална природа ги прави ефективни при изпълнение на различни задачи, без значение от сезона. 

 

Научете какви са техните предимства пред останалите алтернативи за поддръжка на моравата, за да сте сигурни, че правите правилния избор.

 

Правят косенето по-лесно и по-бързо

 

Тракторните косачки са с ниво над конвенционалните косачки за косене на трева. Не изискват почти никакви усилия при работа и косят тревата значително по-бързо.

 

Много от тях разполагат с функция за мулчиране на тревата, което пести време и прави целия процес по-ефективен. При косене, кошовете или торбите на стандартните косачки се пълнят доста бързо, докато при тракторните косачки не трябва да мислите за това, тъй като при тях контейнерите са със значително по-голям обем.

 

Тракторната косачка е по-мощна и разполага с по-големи остриета от традиционните косачки. Това прави косенето с нея много по-бързо. Не на последно място, тези машини разполагат и със седалка, която дава допълнителен комфорт при работа с тях.

 

При поддръжка на големи площи, пестенето на време и усилия, без това да се отразява на крайния резултат, има значение.

 

По-прецизни са

 

Тракторните косачки притежават режещи ножове, които се спускат и вдигат. Тази режеща система допринася за по-добра ефективност при косене и по-добър краен резултат. Важно е да настройвате височината на ножовете спрямо спецификата на обработваемата площ. 

 

Те са мултифункционални машини

 

Тракторните косачки могат да изпълняват различни задачи, извън косенето на трева, например премахване на листа и отпадъци преди мулчиране, разчистване на сняг през зимния сезон и дори преместване на тежки предмети из двора. Освен това, тези машини позволяват прикачването на лек инвентар, което ги превръща в отличен асистент за превозване на материали.

 

Притежават по-голяма мощност

 

Тракторните косачки обикновено са задвижвани от бензин. Наличието на двигател с вътрешно горене ви позволява да окосите по-големи площи, отколкото, ако използвате нормална електрическа или моторна косачка за трева.

 

При тракторните косачки няма електрически кабел, което освен, че осигурява по-голяма зона на действие, прави и работата по-безопасна. Освен това, този вид косачки не изискват зареждане на батерии, за разлика от акумулаторните инструменти за косене на трева.

 

Надеждни са и имат голям експлоатационен срок

 

Тракторните косачки са произведени за да служат на собственика си в продължение на години. Това не е машина, която ще подменяте често. Въпреки, че цената им е значително по-висока от тази на традиционните косачки, надеждността на тракторните косачки и тяхната ефективност ги прави предпочитан избор на пазара.

 

Този вид косачки обикновено се продават с дълъг гаранционен срок, което носи успокоение на собствениците при възникване на повреди или неизправности.  

 

Разбира се, за да ви служи вярно, тракторната косачка трябва да бъде обгрижвана правилно. Това включва редовно обслужване на машината в указания от производителя интервал, както и редовно почистване на режещите елементи и корпуса.

 

 

Каква тракторна косачка да купя?

За да си отговорите на този въпрос, трябва да помислите над това какви са нуждите на градината или имота, който искате да поддържате с тракторната косачка. Помислете над следното:

 

 • Размер на тревната площ - колкото по-голяма е вашата морава, толкова по-подходяща ще бъде мощна машина с широк косилен апарат, които да осигурят бързо и ефикасно косене.
 • Терен: какви са особеностите на терена, който ще поддържате - дали е равен или с наклон? 
 • Градинско оформление: градината ви има ли сложни елементи и форми или зони с ограничен достъп, които да затруднят преминаването на машината?

 

Други фактори, над които си струва да помислите са обхвата на регулиране на височината на рязане, вида трансмисия (ръчна или хидростатична), наличието на аксесоари като комплекти за мулчиране, дефлектори и други.

 

При обработка на тревна площ от над 1 декар, инвестицията в тракторна косачка изглежда като разумен избор. При площи по-малки от това, може да разгледате какви опции има на пазара на стандартните косачки за трева. Ако искате да научите повече за тях, разгледайте нашето ръководство за избор на косачка за трева.

 

 

Съвети за косене на трева

 1. При косене е важно преминаванията да са в прави линии, като започнете от единия край на моравата и стигнете до отсрещния. Препоръчително е всяко преминаване да застъпва с няколко сантиметра предходното, по този начин ще избегнете участъци, които остават неокосени.
 2. За максимална безопасност при работа на склон, преминаванията следва да са надолу и нагоре, а не напреки на склона, за да предотвратите преобръщане на тракторната косачка. При наклони над 15%, не е препоръчително да използвате този вид машини за косене.
 3. За да бъде тревната площ в отлично състояние, ви съветваме да отнемате около 30% от височината ѝ.
 4. Колкото и добра и надеждна машина да е тракторната косачка, най-вероятно ще има зони, които ще ви е трудно да окосите. В такива случаи е добре да имате подръка тример за трева, който е подходящ за по-тесни или ъглови пространства. Ако искате да научите повече за този инструмент, прочетете нашето детайлно ръководство за покупка на тример за трева.

 

 

Съвети за поддръжка

 

За да ви бъде верен спътник във времето, тракторната косачка изисква редовна сервизна поддръжка. След употреба, почиствайте машината от трева и прахоляк, така ще предотвратите задръстване на косачката. Ако ви се струва, че това е времеемка задача, може да използвате листосъбирач за да отстраните наслоената мръсотия.

 

Редовно ревизирайте следните компоненти: запалителни свещи, ниво на масло, въздушен филтър и ремъците. Подменяйте въздушния филтър на указания от производителя интервал. Препоръчително е да подменяте маслото и свещите всеки сезон, както и ремъците, когато забележите следи от износване.

 

Запознайте се детайлно с ръководството на производителя на вашата машина, преди да започнете работа с нея.

 

 

Последни думи

 

Сега вече знаете какво трябва да вземете предвид при избора на тракторна косачка за трева. Определете своя бюджет и желани функции и се запознайте с гаранционните условия.

 

Разгледайте всички модели тракторни косачки, които предлага “Баш Майстора. Със сигурност ще откриете такава, която да изпълнява вашите критерии и отговаря на бюджета, който сте подготвили за покупка.  

 

 

Купете своята тракторна косачка от “Баш Майстора” днес!

 

Може да вземете вашата машина, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Разгледайте различни модели на най-големите и утвърдени марки на пазара. В магазини “Баш Майстора” може да откриете тракторни косачки на производителите:

 

 

Заповядайте и в нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23. Нашите служители са готови да Ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с Вашите специфични изисквания и размер на зелена площ.

 

Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Каква е разликата между тракторна косачка и косачка за трева? 

 

Тракторната косачка е вид косачка, която има преден двигател и може да се използва за различни дейности, като косене, теглене и други задачи. Косачка за трева е по-общ термин, който главно включва механични, електрически и бензинови варианти.

 

Колко конски сили са необходими на тракторната косачка?

 

Конските сили на на машината определят колко бързо коси тревата и как се справя с  преминаването на наклони. Мощността, от която се нуждаете, зависи от размера и релефа на вашата тревна площ, както и от прикачените аксесоари, които искате да използвате в даден момент. Обикновено, мощност в диапазана 15-25 к.с. ще е напълно достатъчна при поддръжката на имоти и градини с малка до средна площ.

 

На какви функции да обърнете внимание при покупка на тракторна косачка?

 

Някои от функциите, които могат да подобрят производителността и комфорта на машината са: хидростатична трансмисия, електрическо стартиране, автопилот, хидравлично управление на волана, опции за мулчиране и събиране, фарове, регулируема седалка, подлакътници и държачи за чаши.

 

Как да поддържате тракторната косачка?

 

За да поддържате машината в добро състояние, следвайте инструкциите на производителя за редовна поддръжка. Някои от общите задачи включват: смяна на маслото и филтъра в указания интервал от време, проверка на налягането на гумите, заточване на остриетата, почистване на корпуса, смазване на движещите се части и правилно съхранение.

 

Колко струва тракторната косачка? 

 

Цената на тракторните косачки зависи от марката, модела, функциите и качеството. 

В “Баш Майстора ще намерите машини струващи от 6600 до 27 000 лв, идващи с гаранция от 2 години.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.