Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 517 продукта и наличност над 3 767 565 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 517 продукта в наличност.
3 767 565 Артикула.

Как да изберете косачка робот

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете косачка робот

Как да изберете косачка робот 

Поддръжката на добре окосен и изглеждащ двор изисква доста време, усилия и постоянство, особено през летните месеци. Само ако можеше да имаме перфектната морава, без да прекарваме безброй часове в работа по нея. Е, вече може! На помощ идват косачките робот.

 

Автономните градински помощници работят непрекъснато и всекидневно, като идеята е да поддържат нивото на тревата с определена височина от Вас, отнемайки малки късчета трева, така че те да могат да се разградят, оставайки на тревната площ.

 

В това ръководство ще научите повече за видовете роботи косачки, критерии при избор на робот за косене, както и съвети за безопасност и поддръжка.

 

 

Какво е косачка робот и как работи тя

 

Косачките роботи за трева работят чрез засичане ръба на площта, в която трябва да се коси тревата, използвайки сензор или ограничителен кабел. 

Обикновено този кабел е поставен около периферията на моравата и обикаля всякакви препятствия. Когато усети ограничителния кабел, роботизираната косачка променя посоката си, за да предотврати напускането на зоната с тревата. 

 

Много от тези косачки разполагат също със сензори за избягване на сблъсъци, така че ако се ударят в препятствие, успяват да го заобикалят, чрез няколко маневри.

Когато батерията се изтощи, косачката робот автономно се връща към зарядната си станция, докато батерията се зареди. 

 

Различните модели косачки роботи предлагат различни капацитети и са подходящи за обработка на тревни площи с различни размери. Ето и типичните размери на тревни площи, които различни класове косачки роботи могат да обработват:

 

 • Най-малки модели - подходящи за малки градини с площ до 1000 квадратни метра.
 • Средни модели - подходящи за средни по размер дворове с площ от 1 до 3 декара (от 1000 кв. м до 3000 кв. м).
 • По-големи и по-мощни модели - способни да се справят с по-големи тревни площи, например от 3000 кв. м до 5000 кв. м.
 • Професионални модели - предназначени за косене на големи области, като стадиони или площи с размер от 10 до 20 декара.

 

 

Видове косачки робот

 

“Каква косачка робот да избера?”. Това е най-честият въпрос, който задават хората, когато им потрябва подобен тип машина. Отговорът се определя от това какви са Вашите нужди. Научете повече за видовете косачки робот, преди да вземете решение какъв модел да закупите. 

 

Косачките робот споделят общ принцип на работа и основни характеристики. Автоматични косачки може да се разделят на два вида според метода за определяне на работната площ.

 

Робот косачки с ограничителен кабел

Роботите косачки изискват периметърен проводник или т.нар. ограничителен кабел, който очертава границите, в които да работи косачката. Този кабел се поставя по границите на участък, който искате да бъде окосен Вашата косачка робот.

 

Когато роботизираната косачка се приближи до ограничителния кабел или сигналната линия на зарядната станция, тя може да реагира, като промени посоката си или спре, за да избегне излизането от предварително определената работна зона.

 

Разгледайте всички косачки робот с ограничителен кабел.

 

Робот косачки без ограничителен кабел

Вторият вид са робот косачки, които работят без ограничителен кабел. Те имат сензори, които им позволяват сами да се ориентират по терена. 

 

При излизане от зададената работна зона, косачката автоматично се връща на тревата. Този подход е идеален за редовно косене на големи площи, като например тези с размер от 3000-3500 квадратни метра. В зависимост от метода на управление, автономните косачки за трева се делят на следните типове:

 

 • С вграден блок за управление или връзка с компютър - тези устройства могат да функционират автономно с вграден блок за управление или могат да изискват връзка с персонален компютър за настройка на режима на работа.
 • Bluetooth (или Wi-Fi) модул с управление от таблет или смартфон - някои косачки са оборудвани с Bluetooth модул (или Wi-Fi), които осигуряват комуникация и могат да бъдат управлявани чрез таблет или смартфон.
 • Дистанционно управление с няколко вида управление - друг вариант е косачките с дистанционно управление, които предоставят няколко вида управление за удобство на потребителя.

 

Разгледайте всички косачки робот без ограничителен кабел.

 

 

Критерии при избор на робот за косене на трева

Как да избера косачка робот - SEGWAY NAVIMOW

Търсенето и закупуването на роботизирана косачка за трева изисква внимание към няколко ключови характеристики и разбиране на принципа на работа. Ето за какво да гледате:

 

Размер и наклон на тревната площ

Наклонът на обработваната площ е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на роботизирана косачка за трева. Наклонът може да оказва влияние върху производителността и ефективността на устройството. Някои модели могат да се справят по-добре с наклонени повърхности, докато други могат да срещнат затруднения.

 

При избора на косачка робот, която се предполага да коси на наклонени терени, е важно да се вземе предвид максималния допустим наклон, който моделът може да преодолее. Този параметър обикновено е посочен в техническите спецификации на продукта. Има модели, които могат да косят при наклон от 45%.

 

Ширина на косене

Ширината на косене не винаги е главният фактор за производителността на роботизираната косачка. Тя показва колко широка е областта, която роботизираната косачка може да покрие с всяко движение. По-голямата широчина обикновено води до по-бързо завършване на косенето.

 

Височина на косене

Най-често срещаната височина на косене за косачките робот е в диапазона от 20 мм до 60-80 мм. Тази височина позволява на потребителите да регулират дължината на тревата в съответствие с предпочитанията си и сезонните условия. Например, през летните месеци е възможно да предпочетете по-къса трева, докато през по-студените периоди може да желаете да я оставите по-дълга.

 

Екстри и допълнителни функции

Съвременните роботи косачки за трева са оборудвани със специални датчици за дъжд, които им позволяват да преценяват условията наоколо. Те подобряват ефективността и производителността на устройството, като предотвратява косенето по време на дъжд или мокри условия.

 

Цена

В повечето случаи може да се приложи правилото, че колкото е по-висока цената на машината, толкова по-прецизни резултати ще Ви даде тя. Ценовите диапазони на косачките за трева могат значително да варират в зависимост от марката, модела, функциите и спецификациите. 

 

В ниският ценови клас често се предлагат по-основни и компактни модели, подходящи за по-малки градини. В средния ценови диапазон вече може да се намерят по-разширени функционалности и по-мощни модели, които са подходящи за средни по големина градини. Във високия ценови клас присъстват модели, предназначени за големи градини със сложни изисквания. 

 

Прочетете още: Избор на тракторна косачка

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

 • Разгледайте ръководството за употреба - преди да стартирате косачката робот, внимателно прочетете и следвайте инструкциите в ръководството за употреба.
 • Оградете работната зона - използвайте ограничителния кабел, за да ограничите работното пространство на робота. Това предотвратява навлизането му в нежелани области.
 • Поддържайте чистота - преди да стартирате уреда, почистете градината от камъни, клони и други потенциални препятствия, които могат да възпрепятстват нормалната му работа.
 • Проверка на остриетата - редовно проверявайте остриетата на косачката и ги поддържайте в остро и добро работно състояние.
 • Безопасност при деца и домашни любимци - не допускайте деца и домашни любимци в работната зона на косачката робот по време на работа.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на косачка робот:

 

Помислете над следните въпроси, преди да направите своя избор:

 

 • Машина с какъв капацитет ще ви е необходима?
 • Колко голяма е вашата градина и дали терена е с наклон?
 • Има ли обстоятелства, като високи сгради, наличие на много дървета или друга гъста растителност, които може да повлияят на сигнала?
 • Можете ли сами да инсталирате и подготвите за работа косачката робот?

 

 

Прочетете още: Каква косачка за трева да купя?

 

Последни думи

 

Косачките роботи предоставят модерен, бърз, лесен и автоматичен начин за поддържане на тревните площи във Вашия двор. Възможността за предварително програмиране ги прави идеални за поддържане на тревната ви площ, докато Вие релаксирате или не сте у дома. 

 

Съществуват различни модели, подходящи както за малки градини, така и за по-големи площи, като тяхната ефективност и гъвкавост ги правят подходящи за различни нужди. 

 

 

Купете своята косачка робот от “Баш Майстора” днес!

 

Може да поръчате Вашия нов помощник за градината, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

В “Баш Майстора” ще намерите роботизирани косачки за трева от доказали се марки на пазара, сред които и такива, които работят без ограничителен кабел: 

 

Предлагаме и аксесоари за косачки робот, с които да допълните своя комплект.

Заповядайте и в нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23. Нашите служители са готови да Ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с Вашите специфични изисквания и размер на градина.

 

Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Безопасни ли са косачките робот?

Косачките робот са проектирани с няколко вградени функции и мерки за безопасност, които ги правят безопасни за употреба. Въпреки това е важно да се спазват някои основни предпазни мерки и да се използва уреда съгласно препоръките на производителя.

 

Как се инсталира косачка робот?

Започнете с поставяне на зарядната станция и да се заредят батериите на уреда. Процесът по зареждане обикновено отнема около 1.5 - 2 часа.

Дефинирайте зоната за косене и положете ограничителния кабел около нея. Прикрепете ограничителния кабел към земята, използвайки специалните пирони, които са част от комплекта. Уверете се, че сте оградили всяка растителност, като храсти, лехи и други с ограничителния кабел.

Насочващият кабел трябва да се свърже към зарядната станция и да бъде опънат до противоположния най-далечен край на зоната за косене. 

После, трябва да свържете свободния край към периметърния проводник, накрая и двата кабела трябва да са свързани към зарядната станция.

 

Колко струват косачките робот?

В магазини “Баш Майстора” предлагаме косачки робот от среден ценови и висок ценови диапазон. Те притежават разширени функционалности и мощни модели, които са подходящи за средни и големи градини.

 

Косачките робот по-екологични ли са от косачките на бензин?

Да, косачките роботи обикновено се считат за по-екологични в сравнение с бензиновите косачки

Косачките роботи работят на електрическа енергия и не произвеждат вредни емисии. Това прави косачките роботи по-приятелски настроени към околната среда в сравнение с традиционните бензинови косачки.


 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.