Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 47 055 продукта и наличност над 4 601 237 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
47 055 продукта в наличност.
4 601 237 Артикула.
1 2 3
Подреди по
Резултати
1 2 3
1 2 3

Стругове

Стругът е най-използваната обработваща машина в машиностроенето за производството на ротационни детайли. Производството се осъществява със студена обработка на материала, като при ротация с режещ инструмент се реализира технологичния процес рязане чрез стружкоотделяне до получаване на желаната форма на детайла. Този процес е известен като струговане, а работниците професионалисти обслужващи тези машини - стругари. Конструкцията и начинът на работа на струговете стоят в основата на създаването на голям процент от машините, които днес използваме в машиностроенето и металообработването.  Струговането пък е един от най-разпространените и предпочитани методи за обработка на различни по вид материали.

 

Струговете работят на принципа на ротацията или с други думи, това са машини, при които се използва завъртане на обработваната част, за да бъдат извършвани различни операции като рязане, отнемане на материал, пробиване, назъбване и т. н.  Основната задача на струговете е да премахнат (отнемат) материал от обработвания детайл, за да му придадат желаната форма.

 

Видове стругове:

 

Универсален струг – управлявани ръчно, копирен струг – управляван с копирно устройство, NC управление – управление просредством електронна система, стругове с ЦПУ системи – управление с със специална компютърна система и револверен струг – инструмент с ножодържач.

 

Съществува класифициране на стругове по положение. Такива са стругове с хоризонтално вретено и стругове с вертикално вретено.

Производителността на струговете зависи предимно от умения и опита на стругаря. Колкото по – прецизно и точно работи, толкова по – бързо и качествено ще се осъществява процеса.

За повишаване на производителността последно време навлизат ЦПУ системи при управление на струговете. При тях заданието се извършва по еталон и се управлява от компютър.

 

Някой от основните видове стругове:

 

Високоскоростни стругове - този вид стругове имат прост дизайн, което ги прави лесни за експлоатация при всякакви условия. Тъй като са с доста опростена конструкция, режещият инструмент се подава ръчно, което ги прави по-малко точни в изработването на детайли.

 

Освен това високите скорости на струговане, които достигат до 6000 оборота в минута ги прави опасни, особено ако на тях работи не толкова квалифициран оператор.

 

Операциите, които се извършват на този вид стругове са основно струговане на детайли от дървен материал, полиране и центриране на метал.

 

Стандартни стругове - някой детайли от метал изискват по-голяма прецизност и точност при обработката и тогава в действие влизат стандартните стругове. С този вид стругови машини могат да се извършват различни операции като пробиване, струговане, производство на винтови резби, конусно завъртане и т. н. Този вид стругови машини са оборудвани с предавателна кутия, прикрепена към главата, която осигурява широк диапазон от скорости (от много ниски до много високи).

 

Мултифункционални стругове - многофункционалните или мултифункционални стругове могат да извършват много и различни операции едновременно. Има модели, които позволяват с едно захващане да се обработват повърхности, които изискват радиална и аксиална обработка, а има и модели, които позволяват обработката на детайла с повече от 100 инструмента. Процесът на струговане с този вид стругове не изисква операторът да има кой знае каква квалификация, тъй като струговете са полуавтоматизирани или напълно автоматизирани.

 

Стругове с CNC управление - с навлизането на компютърното цифрово управление в света на машините процесът на струговане се промени изцяло. CNC струговите машини позволяват да бъдат извършени всякакви видове операции по обработка на детайли от различни материали, без да се налага оператора да прави почти нищо. Достатъчно е се извърши необходимото програмиране на пътя на инструментите, след което кодираните файлове да се подадат към CNC машината, която напълно самостоятелно започва да обработва материала.

 

В магазини Баш майстора ще откриете стругове с марката FERVI.

Покажи повечеПокажи по-малко
Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможно е несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях, без това да променя основните му параметри и характеристики. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.