Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете косачка за трева

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете косачка за трева

Избор на косачка за трева

Косачката за трева е незаменим инструмент за поддръжката на ливади и градини. Използването на косачка позволява бързо, лесно и равномерно косене на големи площи трева. То също гарантира равномерен растеж и по-голяма плътност на тревата.
 

Когато става въпрос за това как да изберем косачка за трева, която да ни върши работа оптимално е важно да се вземат предвид определени фактори. Например, трябва да помислите какъв вид косачка за трева ще Ви е необходим според начина на работа и типа захранване. Важно е да знаете и каква е ширината и височината на косене, какви функции има косачката каква е мощността и.
 

В това ръководство ще научите какви са различните видове косачки за трева и как да изберете тази, която е най-подходяща за Вашите нужди. Ще намерите и полезни съвети за поддръжка и безопасност.

 

Какво е косачка за трева?

 

Косачката за трева е незаменима при подрязването на тревата в градини, спортни площадки, паркове и други открити зелени площи. С нея можете да освежите обрасли райони на дворното си пространство или да поддържате ливадата пред къщата си. Някои специалисти дори използват косачки за трева, за да създават декоративни форми върху тревисти площи.
 

 

Видове косачки за трева

 

На пазара има разнообразие от видове косачки за трева според начина им на работа и типа захранване. „Каква косачка за трева да си купя?“ е въпрос, чийто отговор зависи изцяло от Вашите индивидуални нужди. Нека преминем към видовете косачки според начина на работа:

 

Според начина на работа

 

 

Цилиндрични косачки

 

Цилиндричните косачки за трева използват въртящ се цилиндричен нож и подрязват тревата според предварително определена дължина. Тези косачки са прецизни и много ефективни, но работят само на равни площи, като игрища и приравнени ливади. Това ги прави неподходящи за неравни площи.

 

Роторни косачки

 

Роторните косачки за трева използват едно хоризонтално-въртящо се острие, разположено под тялото на косачката. Тези косачки имат универсално приложение и позволяват лесна обработка на неравен терен. Роторните косачки са подходящи за висока, дебела и неравномерно растяща трева, поради което са най-широко разпространени при поддръжката на градини и тревни площи.
 

Косачки на въздушни възглавници

 

Косачките на въздушни възглавници се използват за поддръжка на мека и фина трева, като тази на парковете и голф игрищата. Този вид косачки също използват роторни остриета, но създават въздушна възглавница между косачката и тревата и постигат плавно движение, което допринася за по-лесно маневриране. Това им позволява лесно движение във всички посоки и ги прави подходящи за неравни и наклонени терени.

 

Според типа захранване

 

Според типа на захранване, косачките за трева биват ръчни, акумулаторни, моторни и електрически. Това е най-важният фактор, когато търсите отговор на въпроса: ”Каква косачка да избера?”
 

 

Ръчна косачка за трева

 

Ръчните или механични косачки за трева са задвижвани от оператор чрез бутане и това усилие ги прави неподходящи за големи площи и чудесни за по-малки. Бутането завърта цилиндър с ножове от закалена стомана, които косят тревата.
 

Височината и ширината на косене на механичните косачки за трева могат да се регулират, а другите и плюсове включват нулеви разходи за гориво и електричество, безшумност и дълъг живот. Също така, те изискват малко поддръжка и са по-достъпни и безопасни.

 

Има няколко фактора, които да вземете предвид при закупуването на бутаща косачка за трева и това са ширината на косене, броят на остриета, височината на косене и посоката на изхвърляне на трева. Ако имате малка площ за косене, този вид косачка ще ви върши чудесна работа.

 

 

Акумулаторна косачка за трева

 

Акумулаторните косачки за трева работят на батерии и осигуряват оптимална мобилност. Ножовете режат успоредно на тревата, а височината на рязане може да се регулира. Производителите на модерни акумулаторни косачки за трева се стремят да намалят времето за пълно зареждане, което често може да трае до няколко часа и съответно да увеличат времето на работа между зареждания.

 

Основните плюсове на този вид косачки за трева са, че нямат кабел, който да пречи или мирис на изгорял бензин при работа. Те стартират веднага, относително леки са, не вдигат шум и изискват минимална поддръжка. Големият минус тук е, че може да имат нужда от презареждане и да не успеете да окосите цялата площ на един път. 


Когато избирате акумулаторна косачка за трева, вземете предвид батерията, задвижването и наличието на функция мулчиране. Косачките с по-голям волтаж са по-мощни, а мулчирането Ви предоставя лесен начин да използвате тревните отпадъци в градината. Косачки със самоход се използват по-лесно, тъй като той бута и тегли машината, а тези без - разчитат на усилията на оператора.

 

 

Електрическа косачка за трева

 

Електрическите косачки за трева използват кабел свързан към захранване и това ги прави чудесни за продължителна употреба, но ограничава мобилността им. При наличие на електрозахранване, те са идеални за поддръжка на малки и големи градини и са ограничени само от дължината на кабела.

 

Предимствата на електрическите косачки за трева са, че не нямат нужда от батерия или гориво. Те са тихи, с малко тегло, лесни за употреба и изискват минимална поддръжка. Повечето модели имат и функции за безопасност, като авариен стоп и предпазители. Недостатъкът е ограничението в мобилността налагано от наличието на кабел.

 

Този вид косачки за трева са предпочитани от любителите градинари, защото са лесни за ползване и поддръжка. Тъй като не се изтощават и нямат нужда от гориво са добър избор при по-обемна работа. При закупуване, обърнете внимание на дължината на кабела и се уверете, че конкретната косачка Ви е удобна.
 

 

Моторна косачка за трева

 

Бензиновите косачки са най-подходящи за големи площи и труднодостъпни терени. Те са мощни и могат да се справят с висока и плътна трева, което ги прави предпочитани сред любители и професионалисти.

 

Основен плюс на моторните косачки за трева е тяхната маневреност и надеждност. Те имат нужда само от гориво и могат да косят големи, неравни и обрасли площи без проблем. Като недостатъци може да се изтъкнат по-голямото тегло на машината и необходимостта от поддръжка на двигателя.

 

Когато Ви предстои избор на моторна косачка, имайте предвид следните фактори: мощността, работната ширина, оборотите на двигателя, и наличието на кош за мулчиране и самоход. По-мощните машини са по-подходящи за по-голямо натоварване, а работната ширина показва колко трева косите наведнъж. Междувременно, с колкото повече обороти разполага двигателя, толкова по-чисти ще бъдат срезовете.

 

 

Други видове косачки за трева

 

Другите видове косачки за трева, като палцовите, тракторните и косачките роботи, са подходящи за специфични нужди и условия.
 

 

Палцови косачки за трева

 

Палцовите косачки за трева са идеални за висока трева, като лесно се справят с гъста и неравна зеленина, благодарение на своята мощ и прецизност. Техните остри ножове проникват дълбоко в тревата, осигурявайки равномерно косене и гладък завършек.

 

Тракторни косачки за трева

 

Тракторните косачки за трева представляват ефективно и бързо решение за обширни площи с висока трева. Те имат голяма мощност и широка работна ширина и са подходящи за търговски обекти и селскостопански земи. Ако искате да научите повече за тях, прочетете нашето детайлно ръководство за избор на тракторна косачка.

 

Косачки роботи

 

Косачките роботи предлагат автоматизирано решение за подрязване на висока трева на равни терени. Те използват вградени сензори и програмируеми настройки и се движат прецизно по терена, осигурявайки равномерно косене. Разгледайте факторите, над които да помислите при покупка на такъв уред в нашето ръководство за избор на косачка робот 

Критерии при избора на косачка за трева

 

Каква косачка за трева да си купя за моя двор? Препоръки и съвети от

 

Ширина на косене

 

Ширината на косене обозначава колко трева ще косите наведнъж. По-голямата ширина позволява по-бързо покриване на големи площи, но по-малката ширина може да е по-практична за малки градини и тесни пространства.

 

Регулируема височина на косене

 

Регулируемата височина на косене е също важен критерий, тъй като позволява на потребителя да контролира дължината на тревата след косене. Това е полезно за постигане на желания ефект в градината или адаптиране към различни тревни повърхности.
 

Мощност

 

Мощността на косачката е ключов фактор за ефективността на работата, като по-мощните модели се справят по-лесно с гъста или висока трева. Повече мощност означава по-бързо и гладко косене, но при по-малки площи, по-ниската мощност може да бъде достатъчна и представлява по-икономичен вариант.
 

Кош за трева

 

Следете за наличие на кош за трева при покупка, тъй като този удобен аксесоар задържа отрязаната трева и позволява лесното и изхвърляне след косене. Големината и вместимостта на коша също са важни, особено за големи площи.
 

Функция самоход

 

Функцията самоход е ключов фактор, тъй като движи косачката напред самостоятелно и Ви спестява усилия. Това е особено полезно при косене на по-големи или неравни площи.

 

Функция мулчиране

 

Функцията за мулчиране представлява изрязване на тревата на много малки частици, които могат да се разпръскват обратно в градината с цел подхранване на почвата и подпомагане растежа на тревата. Тя също намалява необходимостта от изхвърляне на отрязаната трева.

 

 

Прочетете още:

 

 

Функции на косачките за трева

 

Тип на задвижване

Тази функция показва как косачката се движи напред, като има ръчно и самоходно задвижване.

 

Отвор за измиване

Това е отвор или връзка на косачката, чрез която може да се прикрепи маркуч за почистване на косачката след употреба.
 

Електрическо стартиране

Това е функция, при която косачката се задвижва с електрически стартер, вместо с теглене на стартовата верижка.
 

Ръчно палене

Тази допълнителна опция позволява стартиране на косачката чрез ръчно задвижване.
 

Регулиране на височината с един лост

Тази функция позволява на оператора лесно да регулира височината на косене на всички колела едновременно, използвайки само един лост или бутон.

 

Еднакви колела

За по-гладко и равномерно движение е добре косачката за трева да е с колела, които имат еднакви диаметър и дебелина.

 

Сгъваема дръжка

Това е функция, при която дръжката на косачката може да се сгъва или сваля, за да се осигури по-лесно съхранение и транспортиране.

 

Странично изхвърляне

Тази функция осигурява възможност за изхвърляне на отрязаната трева от страничната част на косачката, когато това е необходимо.

 

Система за изключване при прегряване

Тази защитна функция автоматично изключва косачката при прегряване и помага за избягването на инциденти.
 

Самоизчистване на нож

С тази функция, ножът на косачката се почиства автоматично, като това предотвратява залепването на тревата.

 

Сензор за трева

Косачките, които имат сензор за трева могат да регулират скоростта на косене в зависимост от височината или плътността на тревата.

 

Светлини за косене

Това са LED светлини, които осигуряват осветление по време на работа в слабо осветени области или при нощно косене.


 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Правилното почистване е ключово

Редовно почиствайте и заточвайте ножовете на косачката. Почистването на ножовете след всяко използване и редовното заточване ще поддържа косачката Ви в оптимално състояние и осигури по-добри резултати от косенето.

 

Бъдете подготвени

При моторни косачки за трева, проверявайте нивото на маслото и горивото преди всяко използване на косачката. Така ще предотвратите повреди по време на работа. За акумулаторни косачки, уверете се, че батерията е напълно заредена за оптимална работа.


Защитете тялото си

Носете защитни облекла и обувки по време на косене. Защитни очила, каска и добре затворени обувки ще Ви предпазят от евентуални наранявания при употребата на косачка.

 

Останете нащрек

Огледайте тревата за големи камъни и други твърди предмети преди да започнете косене. Почистете местата, които ще косите от камъни, клони и други предмети, тъй като те могат да бъдат подхванати и изхвърлени от косачката и да предизвикат наранявания или повреди.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на косачка за трева

 

Квадратура на тревната площ

 

Електрическите косачки са добър вариант за дворове с площ до 500 квадратни метра. Работят тихо, а ниското им тегло осигурява лесно предвижване.

 

За градинска площ над 500 квадратни метра препоръчваме най-вече бензинови косачки, защото са ефикасни и работят бързо, но по-мощните модели електрически косачки, също биха се справили с терени до 1000 квадратни метра.

 

Площи между 1000 и 2000 квадратни метра се поддържат най-ефикасно с кабелни, бензинови и акумулаторни косачки. Тук може да се помисли за бъдещи разходи и удобство, което прави акумулаторните косачки фаворит, защото няма нужда от бензин или включване към електрическа мрежа.

 

За дворни пространства по-големи от 2000 квадратни метра, най-подходящият вариант е бензиновата косачка. Въпреки това, акумулаторна косачка с високо напрежение също би могла ефикасно да се справи с мащаба на работа.

 

Наклон на площта

 

Необходимо е да се вземе предвид наклонът на терена и неравностите по него. При неравен или наклонен терен, най-добрият избор е косачка със собствено задвижване. Такива могат да бъдат различни електрически и моторни косачки за трева. Някои косачки имат указания за максимален наклон, така че проверете за това преди покупка.
 

Тип терен - хълмист, неравен

 

Най-добрият избор за косенето на трева по хълмист терени с повече дървета, храсти и друга растителност е моторна косачка. Акумулаторна косачка също би вършила чудесна работа, докато електрическата, с нейния захранващ кабел, би била трудна за употреба. Помислете за косачка с по-тесен обхват на косене, за да може да маневрирате през по-тесните участъци.

 

 

Прочетете още:

 

Честота на косене

 

Ако планирате да косите тревата редовно, всеки вид косачка би Ви вършил добра работа. Изберете косачка за трева с функция мулчиране, за да се възползвате максимално от честото косене. За редовно косене можете да се спрете на машина с по-ниска мощност.

 

В случай, че не можете да косите тревата толкова редовно, колкото Ви се иска, съветваме да се насочите към избор на бензинова косачка. Тревата неминуемо ще избуява много и за това ще Ви трябва мощна моторна косачка, която да се справи с предизвикателството.

 

Тип тревна площ

 

Тревна площ, която трябва да има по-представителен вид е необходимо да се поддържа с тип цилиндрична косачка, тъй като тя осигурява чисто подрязване. Роторната косачка също би Ви свършила работа, но ще трябва да наместите височината на среза на 20 mm.

 

Тревни площи около вили, селски градини и къщи могат да се поддържат с всякаква ротационна косачка, като е добре да изберете модел с повече степени за настройка на височината.

 

Ако тревната площ е от ливаден тип, изберете мощна моторна косачка с голям кош, за да се справяте с работата без проблеми. Необходимо е да имате възможност за по-голяма височина на косене, а страничното изхвърляне на окосената трева ще Ви бъде в плюс.

 

 

Последни думи

 

Косачката за трева може да влезе в употреба на всеки човек с дворно пространство, но е абсолютно необходима и за поддръжката на големи стопанства и бизнес локации. На пазара има много видове косачки за трева за всяка ситуация и всеки терен.

 

Вземайки предвид основните характеристики на различните видове косачки, избирането на правилната за Вас косачка трябва да стане според нуждите Ви. За да направите правилния избор, помислете над следните фактори: функционалност, тип на терен и аксесоари, както и уменията си.

 

Избирайки правилната косачка за трева, Вие ще улесните работата си и ще спестите време за други важни дейности. Обмислете всички фактори и закупете тази косачка, която подхожда най-добре на нуждите Ви!

 

 

Вземете своята косачка за трева от “Баш Майстора” днес!

 

Разгледайте всички косачки за трева, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при избора на инструмент.

 

Предлагаме разнообразие от машини, сред които акумулаторни косачки, електрически косачки и бензинови косачки, които ще улеснят поддържането на моравата ви.

 

Може да вземете вашия нов градински помощник, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Вземете своята косачка за трева още днес! 

Често задавани въпроси

 

Какъв вид косачка е най-подходящ за малка градина?

 

Акумулаторната или електрическата косачка с кабел са отлични избор за малки градини. Те са леки и няма да има нужда да се занимавате със зареждане на гориво и поддръжка на мотор. Ръчните косачки също така са подходящи за по-малки градини, тъй като не изискват газ или електричество, което ги прави икономични и с ниска поддръжка.

 

Какви функции трябва да търся в косачка за мулчиране?

 

При избора на косачка за мулчиране, търсете модели снабдени с ножове за мулчиране и отделен режим за мулчиране. Ножовете за мулчиране са проектирани да нарязват тревните отпадъци на малки части, което им позволява да се разграждат бързо и да върнат хранителни вещества в почвата.

 

Каква бензинова резачка да си купя?

 

Изборът на бензинова косачка зависи от няколко фактора, като размера на Вашия двор, топологията (равнист или хълмист терен), както и от личните Ви предпочитания и бюджет. За по-малки градини (до 500 квадратни метра) може да се направи компромис с мощността на двигателя и ширината на косене. Все пак, съветваме да се консултирате със специалист преди да направите финалния избор.

 

Каква е разликата между бензинова и електрическа косачка?

 

Бензиновите косачки обикновено предлагат повече мощност и по-дълъг период на работа в сравнение с електрическите модели. Те са подходящи за по-големи градини и места с плътна или висока трева. От друга страна, електрическите косачки, независимо дали имат кабел или не, са по-тихи, екосъобразни и изискват по-малко поддръжка. Те са идеални за по-малки градини и градска среда, където шумът и емисиите могат да са проблем.

 

Как да разбера кога е време да сменя косачката си?

 

Няколко признака показват, че може да е време да смените косачката си, включително излишен дим или емисии, затруднения при стартиране на двигателя, чести аварии и ремонти и значителна ръжда или корозия. Ако косачката Ви вече не отговаря на Вашите нужди поради промени в размера или терена на градината, също ще Ви се наложи да инвестирате в по-подходящ модел. Редовната поддръжка може да удължи живота на косачката Ви, но в крайна сметка може да бъде по-икономично да инвестирате в нова.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.