Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 58 173 продукта и наличност над 4 125 428 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
58 173 продукта в наличност.
4 125 428 Артикула.
Подреди по
Резултати

Скенери за стени

Скенерите за стени са инструменти, чрез които се определя местоположението на метални и неметални обекти в стени, подове и тавани. С тях можете да откриете електроинсталации, тръбопроводи и арматура, както и да избегнете повреди на водопроводни електрически и други инсталации, които са често срещан проблем по време на ремонтни и довършителни работи, свързани с пробиване на отвори.

 

Детекторите за кабели, дърво и пластмаса разполагат с електронен блок, който създава електромагнитно поле с висока честота. Мястото, където е концентрирано полето обикновено е обозначено върху корпуса на уреда с надпис “сензор”. Почти всички скенери за стена притежават функция за откриването на стоманени или железни обекти.

 

Как работят скенерите за кабели в стени?

 

Колкото по-близо до центъра на полето е обектът, който ще сканираме - толкова по-голямо е изменението на неговата честота. Това означава, че при плъзгане на скенера по стената и приближаване до обекта, честотата започва да се променя, което се регистрира от електронния блок и се дава съответната индикация.

 

При протичане на ток по проводник, около него се създава електромагнитно поле. То взаимодейства с полето на скенера, което прави възможно откриването на проводници под напрежение в съответния режим на работа на прибора. Колкото токът е по-голям, толкова по-силно е полето и взаимодействието му със скенера, и толкова по-точно е локализирането. Същевременно могат да се откриват и по-дълбоко разположени в стената проводници. Поради това се препоръчва при търсенето на проводници към инсталацията да бъде свързан някакъв консуматор. Колкото мощността му е по-голяма, толкова по-силен е токът по проводниците.

 

Освен проводниците от електрическата мрежа, в стената може да има и проводници от други инсталации - телефонна, домофонна, компютърна мрежа, за кабелна телевизия, за озвучителни тела и т.н. Те са познати под общото наименование слаботокови инсталации, тъй като обикновено по тях протичат твърде малки токове. В резултат на това проводниците се локализират много по-трудно от тези на електрическата мрежа. За откриването им обикновено се препоръчва превключване на скенера в режим за търсене на обекти без напрежение.

 

Какво трябва да знаем при изборът на скенер за стена?

 

При избор на скенер трябва да се има предвид, че за точното установяване на мястото на вече намерен предмет някои модели изискват допълнително да се премине 2 или 3 пъти над него, а при други е достатъчно еднократно преминаване. Освен това едни модели определят средата на предмета, а други - двата му края. Все повече стават скенерите, които запомнят данни за последните няколко открити обекта.

 

Естествено, че след определяне на мястото на обекта, то трябва да бъде отбелязано върху стената. За целта в някои скенери има отвор, през който със специален маркер се отбелязва мястото. При други е достатъчно да се натисне бутон и вградено в скенера приспособление го отбелязва. Съществуват и скенери, които с тънък светлинен лъч в горния си край показват мястото, а отбелязването му е грижа на работещия.

 

При ремонт и подобрения на съществуващите водопроводни и електрически инсталации е необходимо да се знае точното им местоположение в стените. Много рядко собствениците на дадено жилище разполагат с инсталационен план, а дори и да разполагат с такъв не се знае до колко е бил изпълнен. В такива случаи ползата от детектор за кабели и тръби може да се окаже неоценима. Същото се отнася и за подобрения в нови жилища със стени от гипсокартон, тъй като зад него инсталациите често се прекарват твърде хаотично, например без спазване на правилата това да се прави под прав ъгъл.

 

Най-добрите скенери показват дълбочината, на която се намира откритият предмет, което позволява внимателно да се пробиват отвори над него.

При ремонт на стари сгради твърде често се зазидват отворите на комините в помещенията. Със скенер може да се открие мястото на преминаване на комина в стената. Същото се отнася и за въздуховодите на вентилационните системи.

Подобен е случаят с намиране на мястото на греди в стените, например стари сгради с гредоред. Това е особено съществено за гредите, преминаващи напряко през стените, тъй като трудно може да се предположи мястото им.

При поставяне на ламперия или обшивка на стените често се скриват разпределителните кутии на електрическата инсталация. Те могат да бъдат локализирани със скенер. Това е по-трудно, когато стената е от пенобетон.

 

Моделите скенери за стени, които ще откриете в магазини Баш Майстора са с марка:

  • BLACK&DECKER
  • BOSCH
  • KAPRO
  • LASERLINER
Покажи повечеПокажи по-малко
Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможно е несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.