Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 775 773 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 775 773 Артикула.

Как да изберете тример за трева

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете тример за трева

Избор на тример за трева

 

Прекрасно е да разполагаме с външен двор и да се наслаждаваме на свободното си време на въздух и сред зеленина. За да се насладите пълноценно на тези мигове, е важно да поддържате растителността в приличен и естетичен вид. 

 

С правилния избор на тример за трева лесно ще избегнете хаоса от постоянния и растеж. Той е идеалното решение за поддържане на градината.

 

В днешното ни ръководство ще откриете полезни насоки в търсене на отговора на въпроса: какъв тример за трева да си купя? 

 

 

Какво представлява тримерът за трева?

 

Тримерът за трева е класически градински уред. Той има сходна на косачката функция – да подрязва, премахва и скъсява различен вид растителност. Тримерът обаче успява да се справи с по-високи тревни видове и упорити плевели, както и да се използва в труднодостъпни места. Той е идеален както за малки дворни помещения, така и за вашата обширна морава. 

 

За разлика от косачката, уредът успешно премахва и подрязва трева около вашата къща, включително по пътеките, водещи до нея, в тесните пространства под монтирани съоръжения като пейки, бордюри и лехи, а също така и по неравни местности – например, склонове и дворове на хълмист район. 

 

 

Има ли разлика между моторна коса и тример за трева?

 

Да, има съществена разлика между уредите моторна коса и тример за трева. Нейното разясняване е не по-малко важно по повод перфектния избор на тример за трева. Той се отличава от моторната каса както по приложение, така и по устройство. 

 

Тримерът е предназначен за по-дребна работа, както и за по-пипкава дейност. Идеален е за обиране на трева около екстериорни елементи като огради, пейки и дори дървета и храсти. За целта той е снабден с по-тънка корда. 

 

Обратно, моторната коса реже храсти, тънки дървета и трева. Може да работи както с корда, така и с ножове и дискове. С други думи моторната коса би могла да се използва за далеч по-трудоемки задачи. 

 

 

Видове тримери и моторни коси за трева

 

Ако се чудите какъв тример за трева е най-удачно да си купите, първо трябва да разберете какви видове съществуват. Днес на пазара ще откриете немалко алтернативи. Познаването им, включително техните прилики и разлики, е прекият път към отговора на въпроса „Какъв тример за трева да си купя?“. 

 

Бензинови тримери за трева

 

При избор на тример за трева бензиновият се смята за златния стандарт. Причините за това са много. Първо, той предоставя максимална мощност и всъщност е единственият вид, който се справя с големи площи трева, плевели, храсти и дори тънки дръвчета. 

 

Освен това, именно той се смята за професионален тример за трева. Налични са битови модели за малки частни дворове, но и такива за обширни публични паркове или запустели местности, на които им предстои облагородяване. Съществуват и средни варианти. Те също са подходящи за битови нужди, но са насочени към собственици на по-големи дворове и външни площи. Често се избират от жители във вилни райони. 

 

Бензиновите тримери за трева са и най-често търсените сред потребителите. Отличават се с гъвкава експлоатация. В работата с тях не се появяват неудобствата и ограниченията от кабел. Те разполагат с резервоар за гориво. 

 

Ако сте решили какъв тример за трева да изберете, а именно бензинов, съветът ни е да търсите уред с прозрачен резервоар. Така винаги ще знаете кога е свършило горивото. Имайте предвид, че моторите в устройството са или четиритактови, или двутактови. При двутактовите бензинът се сипва, като предварително е смесен с маслото.

 

Много често потребителите се заблуждават, че четиритактовите са по-мощни, но истината е, че между двата двигателя няма особена разлика. Те са еднакво ефективни в работата си. Двутактовите двигатели обаче са за предпочитане, ако искате сравнително лек и лесен за употреба тример за трева, но с достатъчно голяма честотата на оборотите. Имайте в предвид, че тези предимства си имат своята цена. За да са по-производители двутактовите тримери изискват и повече гориво. 

 

Съществен недостатък при бензиновият тример е силният шум, който издава. Този дискомфорт обаче може да се избегне. Заложете на антифони, тапи за уши или просто силна музика. 

 

Акумулаторни тримери за трева

 

Тримерът на батерия на пръв поглед не звучи като най-практичният избор. Причината е, че от една от страна, той е доста по-скъп от бензиновия, а от друга – не е подходящ за големи площи. 

 

Същевременно, акумулаторната моторна коса си има и свои незаменими предимства, на които си заслужава да се обърне внимание. Ако попитате професионалист в сферата на градинарството и поддържането на паркови и външни пространства, най-вероятно той ще ви каже, че този модел тример се характеризира с отлична прецизност и никой друг не може да постигне неговите естетични резултати. 

 

Мнозина потребители избират акумулаторен тример за трева и защото си спестяват силния шум, тъй като този вид е не просто тих, а почти безшумен. Не на последно място, той представлява зелен избор за тример на трева, защото е екологично чист и не произвежда никакви вредни емисии. 

 

Практичните потребители харесват този модел коса за трева, защото изисква минимални усилия, време и умения за поддържането й. В зависимост от марката и модела, акумулаторна батерия може да се използва и с други машини за градината, а и не само. Приблизително половин час е времето, в рамките на което ще работи тримерът с едно пълно зареждане. 

 

Електрически тримери за трева

 

Какъв електрически тример за трева да купя, ако имам ограничен бюджет? Разбира се, че електрически. Това е възможно най-евтиният Ви вариант, а освен това работи достатъчно ефективно и на същите площи като останалите видове. 

 

Единственият минус на класическия електрически тример за трева е, че се свързва с електрическата инсталацията, тоест движенията ви са ограничени. Все пак, ако усетите, че уредът не достига до места с тревна площ, която трябва да обработите, решението е просто и не особено скъпо: купете си обикновен удължител. 

 

Много начинаещи в поддържането на двора потребители се спират именно на електрически вариант при избор на тример за трева. Причината е, че с него се борави бързо и лесно, а и не е необходимо да се мисли за зареждане – например, осигуряване на бензин, или навременна подготовка на литиевата акумулаторна батерия за експлоатация. 

 

Постигането на отлично изглеждаща зелена площ се става чрез използването на косачка и тример за трева. В случай, че искате да научите повече за това каква косачка да изберете за да попълните градинския си инвентар, разгледайте нашето детайлно ръководство за избор на косачка за трева.

 

Критерии при избор на тример за трева

 

Какъв тример за трева да купя за моята градина?

 

Ако умувате над въпроса „Какъв тример за трева да си купя“, определянето на конкретния вид – бензинов, електрически или акумулаторен – съвсем не е достатъчно. Има и други критерии, над които е повече от необходимо да помислите предварително. 

 

Форма на тримера 

 

Според този критерий различаваме два типа - извит и прав. На въпроса какъв тример да си купя като форма, можете да си отговорите с друг въпрос. Къде ще използвам уреда? 

 

Правите тримери са подходящи за различен тип дейност. Те имат по-широко приложение. Можете да разчитате на тях за разнообразна работа, без да е нужно да сменяте уреда, ако тя се промени, както и представата ви за крайния резултат. Обратно, извити тримери се препоръчват главно за по-труднодостъпни места. 

 

Диаметър на косене

 

Какъв тример да си купя, ако нямам много време за косене на тревата? Определено, заложете на уред с по-широк диаметър. Тесният диаметър ще увеличи значително продължителността на работата, особено когато става дума за наистина големи площи. Имайте в предвид, че бензиновите тримери са с много по-широки диаметри по принцип. 

 

Мощност и тегло

 

Ако търсите едновременно мощен и лек уред, изборът на тример за трева може да се окаже трудно начинание. Обикновено мощните модели са и по-тежки. Това най-често са и бензиновите. Те влизат в категория професионални. Ако искате лек модел със средна до ниска мощност, можете да изберете непрофесионален, електрически и акумулаторен. 

 

Наличие на въртяща се глава

 

Главата е онази част от тримера, която реже тревата. Тя има или хоризонтално, или вертикално местоположение. Освен това, понякога е статична, тоест операторът сам трябва да я движи, което удължава и усложнява процеса. 

 

Тип режещ елемент

 

Този критерий също е важно да се обмисли, когато се чудите какъв тример за трева да си купите. На пазара най-актуални днес са тримерите с корда. Те са подходящи за по-леки и бързи задачи, както и в зони до препятствия като дървена, бордюр, камък и други.

 

От друга страна, можете да намерите коси със следните режещи елементи: 

 

 • Нож – препоръчваме тези модели тримери за хора, които ще трябва да се справят с много жилава трева, твърде избуяла растителност, както и за тънки клони, дръвчета и цели храсти
 • Диск – създадени са за най-тежките задачи и обикновено тези модели се водят професионални (с тях е рисково да се работи без нужния опит)

 

Възможност за ползване с колан

 

На всички видове тримери за трева могат да се добавят определени аксесоари. Точно такъв е коланът. Той се среща и с термините самар и презрамка

Когато се работи с колан, резултатите са не само по-прецизни и лесно постижими, но и намаляват рисковете за здравето и живота на оператора. Определено си заслужава да обмислите подобен аксесоар за тример. 

 

Дръжки

 

При избор на тример за трева, трябва обмислите и по какъв начин ще искате да го управлявате. Комфорта в експлоатацията силно зависи от неговите дръжки. Типовете, които ще намерите на пазара са:

 

 • Регулируеми дръжки – най-добрата възможност, защото ви осигурява гъвкавост в движенията и адаптирате позицията на уреда спрямо вашия ръст, позиция и начин на работа
 • T-вид дръжка – разположени са хоризонтално на тялото на уреда и осигуряват сравнително високо ниво на стабилност
 • J-вид дръжка – разположени са вертикално на корпуса и се предпочитат за по-пипкава работа 
 • D-вид дръжка – осигуряват надежден захват и спомагат за комфорта при по-дълга работа 

 

Екстри и допълнителни функции

 

За максимално добър избор на тример за трева, е редно да помислите дали имате нужда от допълнителни аксесоари и функционалности. Чудесни предложения в тази насока са:

 

 • Система за лесна подмяна на нишката: създава удобство по време на работа без ненужни прекъсвания на процеса 
 • Мултифункционални прикачени инструменти: такива могат да бъдат допълнителни ножове за рязане за специфични дървета и храсти, както почистващи аксесоари за почистване и други 
 • Вградени системи за амортизация на вибрациите: подобрява ефективността на работата, но и намаляват умората при нейното извършване 
 • Безжична технология за по-голяма маневреност: намалява времето и усилието за работа 
 • LED осветление за работа при ниска осветеност: намалява риска от инциденти и повишава прецизността при рязането 

 

 

Прочетете още:

 

 

 

Видове аксесоари и съвместимост

 

Споменахме опциите за подобрения на вашия тример за трева и можем да ги допълним с други – например, аксесоари по-безопасна работа и приставки, които увеличават естетичния и прецизен краен ефект. По-важното в случая е да знаете, че не всички от тях биха паснали на вашия уред. 

 

Нашият съвет е, когато се запитате „Какъв тример за трева да си купя?“, е да поставите въпроса на продавач-консултантите в магазина или да направите проучване в интернет дали даден модел подлежи на подобрение чрез такива екстри. Не е нужно да закупувате нов уред всеки път, когато решите, че имате нужда от ъпгрейд, който е неприложим за конкретния модел. 

 

 

Основни компоненти на тримерите за трева

 

Всеки тример за трева разполага с корпус и определени допълнителни елементи, за които също е добре да помислите предварително преди покупка:

 

 • Вал – централната ос, осигуряваща преминаването на въртенето от двигателя към главата на. Най-често е метален, за да е достатъчно здрав. 
 • Пусков ключ – той задвижва уреда и освен да го пусне, може и да промени степента на мощност. 
 • Глава – тя е елементът, който реже и се състои от нишка, корда, нож или диск. Може и по-добре е да се върти, за да се създаде по-бързо максимално добрият краен резултат. 
 • И други. 

 

 

Съвети за безопасност

 

Без значение от вашия краен избор на тример за трева, в неговите инструкции ще намерите указания за безопасна работа. Следвайте ги стриктно и в допълнение, можете да се придържате и към нашите съвети по повода:

 

 1. Винаги носете защитни средства. Освен антифони, чудесни аксесоари за целта са предпазни средства, шлем и други. 
 2. Преди да започнете реална работа с тримера, се уверете, че районът е обезопасен. Вижте дали наоколо няма малки деца или домашни любимци. Самите вие стойте на достатъчно разстояние от него или поне от режещите му елементи. 
 3. Изберете подходящ момент за процеса. Работата е редно да се върши на дневна светлина и с достатъчно благоприятни климатични условия, а вие да сте в кондиция за нея, защото тя не е нито лека, нито бърза. 

 

 

Какво да имате предвид при покупка на тример за трева

 

Особено лесно ще направите перфектния избор на тример за трева, ако си отговорите адекватно и точно на следните въпроси. Те ще ви насочат към правилната покупка. 

 

Колко често ще го ползвате? 

 

Ако честотата на използване е повишена, препоръчваме бензинов тример с антивибрационна система и антифони. 

 

Какъв вид захранване е най-подходящ?

 

Ако в градината няма къде да включите електрически тример, е препоръчително да се спрете на акумулаторен, но при прекалено голяма площ, която трудно се обработва за краткото му експлоатационно време, заложете на бензинов. 

 

Колко голяма площ ще обработвате с него?

 

Ако площта е малка, акумулаторен модел е идеален за вас, но при по-големи площи се фокусирайте върху електрически или дори професионален бензинов. 

 

За какъв вид работа - хоби или професионална?

 

Бензиновите често се избират за професионална дейност или търсени професионални резултати, но ако дворът е малък и тепърва свиквате с този вид уред, е достатъчно да се снабдите с електрически тример. 

 

 

Последни думи

 

Какъв тример за трева да си купя не е лесен въпрос, но ако познавате наличните опции на пазара, бързо ще стигнете до правилния отговор. Най-важното е да знаете кои модели съответстват на вашите умения, тип площ и нейната растителност, както и на бюджета, с който разполагате. Разбира се, в последствие на бъдещ етап, спокойно можете да подобрите вашия тример, като го оборудвате с допълнителни приставки и други екстри. 

 

За всичко останало и при наличие на съмнения от ваша страна, разчитайте на консултантите в "Баш Майстора"! В нашия онлайн магазин ще намерите адекватни съвети и всички видове модели тримери за трева. Започнете своето търсене на модел още сега. 

 

 

Купете своя тример за трева от "Баш Майстора" днес!

 

Може да вземете вашия нов градински помощник, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Разгледайте различни модели на най-големите и утвърдени марки на пазара. В магазини “Баш Майстора” може да откриете тримери за трева и моторна коси на производителите Bosch, Makita, Stihl, Gardena, DeWALT, Honda и други.

 

Заповядайте и в нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23. Нашите служители са готови да Ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания и размер на зелена площ.

 

Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

Често задавани въпроси

 

Как да режа с тример с корда?

 

Важно е да се съобразите с ширината на разреза. Когато тримерът е с корда се придържайте към ширина минимум 30 сантиметра. 

 

Какъв тример за трева да си купя – електрически или бензинов?

 

Изберете модела според типа площ. Ако дворът е голям и с много буйна растителност, заложете на бензинов двигател, но ако не можете да изтърпите силния му шум, се спрете на електрически модел. 

 

Какъв тример за трева да купя, ако нямам достъп до електричество в двора?

 

Не е нужно да ограничавате избора си само до класическия електрически тример. Ако нямате контакт наблизо, можете заложите на бензинов или акумулаторен тример. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.