Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Мотофреза или мотокултиватор – прилики и разлики

Как да изберете правилната машина за вашите нужди
Мотофреза или мотокултиватор – прилики и разлики

Мотофреза или мотокултиватор - какво да изберете?

 

Мотофреза или мотоблок е незаменим помощник за всички собственици на имоти с дворно пространство, новобранците в градинарството, както и активните производители на зеленчуци и плодове, притежатели на посеви и цветни лехи с цел продажба. Този вид машини са неизменна част от задължителния инвентар и за любителите, и за опитните специалисти в обработването на земя. 

 

Правилният потребителски избор ще ви спести бъдещи неприятности и излишни разходи. За целта е необходимо първо да се запознаете с основната разлика между мотофреза и мотоблок. В днешното ни ръководство ще ви разкажем не само за техните отличителни характеристики, но и ще ви дадем нужните насоки за индивидуалната ви перфектна покупка. 

 

 

Мотофреза или мотокултиватор - кое да изберете?

 

На много места в интернет ще прочетете, че не съществува съществена разлика между мотофреза и мотоблок. Макар двете машини да имат много сходства, най-вече идентично приложение – да обработват почвата – те не са едно и също нещо. 

 

Разполагат с различно устройство, тоест основният ви фокус преди покупка трябва да е наличният към тях инвентар. За какво, къде и как ще се използват са не по-малко важни въпроси, на които е добре да си отговорите предварително. 

 

 

Какво представлява мотофрезата?

 

Логично е да решите какво ви е нужно – мотоблок или мотофреза – след като се запознаете със същността на всяка от една от машините. Нека започнем с мотофрезата, защото на практика тя е по-често търсена от обикновения потребител, съответно намира по-широко приложение сред по-голям кръг от хора. 

 

Причината е, че мотофрезата е пригодена за домашна употреба или при поддръжка на по-малки площи. Рядко, но все пак е възможно да отговори адекватно на нуждите в индустриални зони и за професионални дейности, изискващи обработване на земя. 

 

Така стигаме и до основното делене на типове мотофреза. То се базира на вида захранване. Различаваме следните видове мотофреза:

 

 • Дизелови и бензинови мотофрези - най-често предпочитани и срещани са, защото са достатъчно мощни, за да се справят с тежки задачи, но пък представляват и значителна финансова инвестиция. 
 • Акумулаторни мотофрези - предоставят свобода на движението, подходящи са за по-леки и не толкова обемисти работи.
 • Електрически мотофрези - макар да са по-слаби, имат сериозни предимства пред останалите видове: сравнително безшумни и евтини са, а освен това не изискват доливане на гориво, следователно не отделят и вредни емисии. 

 

Всички видове мотофреза са сравнително лесни за поддръжка и с относително малки размери. Последният факт се дължи на по-компактното устройство на машината, лишена от твърде много инвентар и допълнителни аксесоари. 

 

Все пак, при някои типове мотофреза са налични екстри за специфични функции. В тази връзка, вижте наблюдаваме и друга класификация на мотофрезата. Според нея са налични следните видове: малка, подходяща за минимална площ и обработка на земята около дребни насаждения, средна с по-мощен двигател и позволяваща по-сериозни дейности, но извън индустриалния сектор и голяма с опция й се прикачи инвентар (например, плуг или браздилник), а освен това разполага с няколко режима на дейност и възможност за увеличаване на скоростта. За да научите всичко необходимо за тази машина, разгледайте нашето ръководство за избор на мотофреза.

 

 

Прочетете още:

 

 

 

За какво се използва мотофрезата?

 

Когато споменахме, че основната разлика между мотофреза и мотоблок е в приложението й, имахме предвид по-скоро средата и типа почва, а не самата дейност. Двете машини са създадени със сходна цел – да обработват земята. Друг е въпросът, че мотофрезата може да се справи с по-леки задачи, включително:

 

 • Да разбие застояла, твърда или отдавна не обработвана почва;
 • Да оре всякакъв тип почви и по този начин да ги подготви за сеитба;
 • Да поддържа почвата в добро състояние – достатъчно плодородна, аерирана и в цялост подготвена за отглеждане на всякакъв тип растителни култури или жива екстериорна декорация (изкуствена трева, цветя и така нататък)

 

 

Какво представлява мотокултиваторът?

 

Ако се чудите между мотофреза и мотоблок, всъщност избирате между мотофреза и мотокултиватор. Мотокултиватор и мотоблок са два термина, описващи едно и също нещо, а именно машина за обработка на земя, но най-често с индустриална, производствена и професионална цел. 

 

Обикновено става дума за големи площи, а понякога и за такива с труднопроходими терени. Интересен е фактът, че мотоблокът се свързва с насажденията на територията на Япония. Причината е, че именно тук е създаден прототипът на уреда, като първоначалната му идея е да служи в полза на големите производители по оризищата. 

 

 

За какво се използва мотоблокът? 

 

Подобно на всяка друга професионална машина за производство и градинарство, мотоблокът е значително по-обемен от мотофрезата. Това му позволява и работа с по-голям инвентар. 

 

В действителност, когато потребител се чуди какво да избере – мотофреза или мотокултиватор – наличието на допълнителни аксесоари за специфични дейности и функции е водещ критерий. Към всички дейности, на които е способна мотофрезата, мотоблокът разполага и с капацитет:

 

 • Да тегли ремарке с цел превозване на товари;
 • Да раздвижва въздушния поток около почвата за по-задоволителна крайна продукция;
 • Да вади картофи;
 • Да автоматизира механична дейност чрез плуг;
 • Да напоява чрез прикачване на помпа;
 • Да почисти земята от сняг, замърсявания, плевели и така нататък;
 • Да прекопава по-бързо и ефективно почвата в точно определени ключови земеделски периоди през годината и така да спести загуба на средства поради закъснения;
 • И други в зависимост от наличния инвентар. 

 

 

Разлика между мотофреза и мотокултиватор

 

Можем да обобщим, че разлика между мотофреза и мотокултиватор откриваме и в техния притежател или кой уред е по-подходящ за различните типове оператори. Традиционно, мотофрезата се избира от потребители с незначителен (или непрофесионален) опит, малка на площ земя и тесен кръг от планирани дейности.

 

Мотоблокът е незаменим актив в инвентара на производители, земеделци и притежатели на големи външни пространства, изискващи широк кръг от дейности за тяхното привеждане в адекватен вид в зависимост от бъдещата експлоатация. 

 

 

Критерии при избор на мотокултиватор или мотофреза

 

Мотофреза или мотокултиватор да избера?

 

Докато се чудите от какво имате нужда – мотоблок или мотофреза – е задължително да вземете под внимание и разликите в техническите им характеристики. По този начин ще си гарантирате правилен избор. Нека разгледаме някои съществени критерии при покупка на машина за обработване на земя. 

 

Мощност 

 

Ключова разлика между мотофреза и мотоблок е тяхната мощност. Както вече се досещате, мотокултиваторът е значително по-мощната машина. Докато мотофрезата достига максимална мощност (според типа си) от 12 к.с., мотоблокът се отличава средно с 40 к.с. 

 

Малките, средни и големи видове мотофреза често съответстват и на друго деление на тази машина. Критерият тук е мощността. Отличаваме мотофреза с: 

 

 • Двигател 3,5 к.с. – 5 к.с – за по-мека и с малка площ почва, за която не се изисква много работа и не се предвиждат много дейности и насаждения 
 • Двигател 5 к.с. – 6 к.с – за по-трудни задачи в градината, както и за полска земя с глинеста структура 
 • Двигател 5,5 к.с. – 7,5 к.с – справя се с по-тежки активности като браздене, вадене на картофи, оран и други 
 • Двигател 8 к.с. – 10 к.с – подходяща за фрезоване и по-бързо извършване на предвидената работа, тоест идеална е за селски региони с активни в земеделието жители 
 • Двигател 10 к.с. – 12 к.с – справя се с по-трудна за обработване и по-голяма като площ почва, като може да се добавя инвентар 

 

Широчина и дълбочина на обработката на почвата 

 

Този критерий е не по-малко водещ в определянето на основната разлика между мотофреза и мотоблок. Важно е да се отбележи, че мотокултиваторът се справя с всякакви активности по земеделската земя. Именно това му придава качеството на професионален индустриален уред. 

 

Някои модели мотофреза също могат да се използват с подобна цел, но трябва да се има в предвид, че максималният й капацитет е до 100 сантиметра широчина и между 15 и 30 сантиметра дълбочина на обработваната почва. 

 

Тегло

 

Ако се чудите: мотофреза или мотокултиватор за по-леки задачи и по-малка площ на село или на вилата, основен критерий за вас трябва да е теглото. По-тежката машина в случая е излишна. Тя не само че се пренася по-трудно, но и поддръжката й ще ви създаде излишни за поставените цели усилия. 

 

Съвсем спокойно можете да съхранявате мотофрезата във външния двор, тъй като тя тежи от 50 до около 70 килограма. Мотоблокът тежи над 100 килограма, тоест не може да се мести, особено самостоятелно от един човек. 

 

Прикачен инвентар

 

Инвентарът за мотофреза или моткултиватор всъщност е наличният допълнителен пакет от аксесоари, уреди и функции. Той е по-богат при мотоблоковете. Всъщност, рядко мотофрезата има придружаващ инвентар. Както вече споменахме, такъв може да има при големите мотофрези. Много често обаче те се избират като компромисен вариант за индустриални цели. Далеч по-удачно е за такава дейност да се избере мотокултиватор, който предполага огромно разнообразие от допълнително прикачени пособия:

 

 • Снегорин;
 • Ремарке;
 • Косачка;
 • Гребло;
 • Плуг;
 • Браздир;
 • Брана;
 • И други, за които можете да попитате в магазина за градински уреди, включително в Башмайстора! 

 

Последни думи

 

Собствениците на дворни пространства, земеделски площи или насаждения с частен характер в селски региони определено имат нужда от помощник в обработването на земята. Мотофреза или мотокултиватор отлично ще намали усилията и ще подобри резултатите за обработването на почвата. 

 

Ако площта и целите ви са по-малки и по-скоро любителски, изберете по-евтината и лесна за поддръжка мотофреза. В случай че имате нужда от сериозна машина, която да извършва и допълнителни дейности като бране, оран, почистване и така нататък, ще ви е нужен мотоблок. 

 

Същевременно, не подценявайте личните си предпочитания за мощност, тегло и инвентар. Съобразете персоналния си избор с тях. Ако все още изпитвате затруднение да направите правилната покупка, не се колебайте и се доверете на експертната оценка на екипа в Bashmaistora. Нашите любезни консултанти ще ви съдействат с огромно удоволствие! 

 

 

Вземете своята машина от "Баш Майстора" днес!

 

Може да поръчате своя машина, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Следвайки нашите съвети и вземайки предвид информацията, която сме Ви предоставили, Вие ще можете уверено да изберете правилната за Вас мотофреза или мотоблок, била тя акумулаторнаелектрическа, или бензинова.

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания.

 

Не отлагайте, вземете своя нов градински помощник днес!

 

 

Често задавани въпроси 

 

Мотофреза или мотокултиватор да купя, ако съм земеделец?
Определено, за индустриални цели се препоръчва по-мощният и надежден мотокултиватор. 

 

Мотоблок или мотофреза е по-добре за градинката на вилата?
За по-малки площи и любителска градинарска дейност е по-удачно да се закупи мотофреза, тъй като тя се справя с леки задачи, но е по-евтина и компактна. 

 

Какъв инвентар мога да добавя към мотоблок?
Мотоблокът позволява прикачването на широк спектър от допълнителни аксесоари. Най-често се търси инвентар за бране на картофи, почистване на боклуци и сняг, браздене и други. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.