Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 775 648 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 775 648 Артикула.

Как да изберете мотофреза

Как да изберете мотофреза

Избор на мотофреза

 

Мотофрезата е вид дребна селскостопанска техника, която служи за раздробяване и подравняване на изорана почва. Тя е незаменим помощник при ежегодната обработка на земята, който може да бъде полезен както за индустриални цели, така и при домашна употреба в градини и оранжерии. 

 

Основното при правилния избор на мотофреза е да бъдем добре информирани за възможностите, които машината може да предложи. В настоящото ръководство ще научите ключовите критерии и съвети при търсене на подходящ за Вашата дейност модел мотофреза.

 

Какво е мотофреза и за какво служи

 

Мотофрезата е изключително полезна техника, която се използва най-активно през пролетта и есента. Предназначението на машината е да раздроби и да аерира застоялите и предварително изорани почви. Те са високопроходими и здрави машини, които са лесни и удобни за употреба.

 

Използването на мотофреза повишава способността на почвата да задържа вода и разпределя равномерно влагата в нея. По този начин я превръща в лесна за обработка и за засаждане на различни земеделски култури или тревна растителност.

 

Фрезоването играе изключително важна роля в земеделието и има ключово значение за производството на качествена и добра реколта. Мотофрезите служат най-вече за поддръжката на селски обработваеми площи, градини, горски местности и дворове. 

 

Разлики между фреза, култиватор и мотоблок

 

Мотофрезата, култиваторът и мотоблокът са основни машини, когато става дума за обработка на почвата. Каква е разликата между тях?

 

 • Мотофрезите са подходящи предимно за по-малък обем площи и за домашна употреба в задни дворове и градини. Те служат за разрохкване на почвата. Мотофрезите притежават плугове, но мощността им е по-малка, по-леки и лесно преносими са, не изискват голяма поддръжка и работата с тях е значително по-лесна. 
 • Мотокултиваторите се използват за смесване на рехава почва и за добавяне на компост и торове. Те не притежават висока мощност и затова не е подходящо да бъдат използвани за раздробяване на твърда почва.
 • Мотоблоковете се отличават със значително по-голяма мощност са идеалното решение за по-сериозни площи. Те позволяват прикачването на широк набор от инвентар, което дава възможност не само за обработка на почва, но и за чистене на сняг и отпадъци, превозване на различни товари и други дейности. Препоръчваме избор на мотоблок при тежки, глинести почви и земя, която все още не е претърпяла никаква обработка.

 

Видове мотофрези

 

Мотофрезите са сред най-използваните земеделски машини. На пазара се предлагат разнообразни видове фрези, което логично води всеки потребител до питането „Каква мотофреза да избера?”. Мотофрезите се делят на два основни типа според вида си на задвижване - електрически и на такива с двигатели с вътрешно горене.

 

Електрически (кабелни и акумулаторни)

 

Фрезите, задвижвани с електрически двигател имат по-малка мощност, изискват електричество и не са подходящи за обработка на големи площи. Електрическите фрези често са ограничени от дължината на кабела и не са пригодени за прикачване на инвентар. От друга страна - те са леки и имат ниско ниво на шум, не отделят вредни газове, което ги прави подходящи за работа в парници. Вършат отлична работа в дворове, цветни и зеленчукови градини, малки селскостопански площи. Научете повече за кабелните варианти в нашето детайлно ръководство за избор на електрическа мотофреза.

 

С двигатели с вътрешно горене (бензинови и дизелови)

 

Дизеловите и бензинови мотофрези са доста по-мощни и към тях може да бъде прикачен допълнителен инвентар (помпа, пръскачка, браздир, ремарке и други). Отличават се с по-голямо тегло, по-шумни са и изискват допълнително обслужване. За сметка на това бензиновите и дизелови мотофрези не се нуждаят от електричество и са подходящи за обработка на по-тежки и глинести площи над 100 кв. м. 

Независимо дали се нуждаете от електрическа, бензинова или дизелова мотофреза, можете да откриете подходящата за Вашите нужди машина сред разнообразието ни от качествени предложения.

 

Критерии при избор на мотофреза

 

Избор на мотофреза - ръководство за покупка от Баш Майстора

 

Изборът на правилната мотофреза зависи от това как точно ще бъде използвана тя. Съществуват редица критерии, спрямо които можете да прецените кой е най-подходящият модел мотофреза за Вас. Ето кои са те:

 

Тип двигател

 

Сред най-важните технически характеристики при избор на фреза е видът на захранването - типът двигател. Електрическите мотофрези са подходящи за малки и средно големи площи. Ако ще обработвате по-големи площи, то ви е необходима бензинова мотофреза. Ако се спрете на бензинов уред, използвайте качествено масло за мотофреза, за да удължите експлоатационния период на машината.

 

Мощност на двигателя

 

Маломощните мотофрези се използват основно за разрохкване на почвата, докато по-мощните модели имат и други полезни приложения. 

Ако търсите отговор на въпроса „Каква фреза да си купя?”, съветът ни е да не преценявате качеството единствено по зададената мощност, а да се вземете под сериозно внимание и останалите характеристики, за да откриете най-подходящата за вашата дейност машина. 

 

Размер на обработваема площ и тип почва

 

Леките мотофрези са подходящи за по-малки и скоро обработвани почви, а по-мощните - за по твърда, камениста и глинеста почва. Ако имате площ с размер до 1000 кв. м., мотофрезата е идеалният вариант за вас.

 

Широчина и дълбочина на обработка на почвата

 

Обикновено с мотофрезите може да се обработва почва с широчина до 100 см. и дълбочина до около 30 см (в зависимост от модела). Колкото по-обширна е площта за фрезоване, толкова по-мощна мотофреза е необходима за постигане на нужната производителност. 

 

 • Малките мотофрези имат ширина на работа до 40 см и са предназначени за по-меки почви, не могат да бъдат използвани върху прекалено твърда или необработвана земя.
 • Средно големите мотофрези предоставят ширина на работа до около 90 см., разполагат с по-мощен двигател и са подходящи за по-твърда почва. Това са най-предлаганата група мотофрези на пазара.
 • Големите мотофрези осигуряват ширина на работа над 90 см., използват се върху обширни земеделски терени, имат високата мощност и могат да обработват всякакви видове почви. 

 

Дълбочината на обработка е индикатор за това как точно може да бъде използвана съответният модел мотофреза:

 

 • Мотофрезите с малка дълбочина са перфектният избор за разрохкване и аериране на почвата.
 • Мотофрезите със средна дълбочина са подходящи за създаване на лехи.
 • Мотофрезите с по-голяма дълбочина на обработка са подходящи за по-тежка обработка и борба с плевели. 

 

Позиция на зъбците

 

Фрезоващите зъбци или „мотичките” представляват работната част мотофрезите. Според разположението на зъбците мотофрезите се делят на два вида - с предни и със задни мотички.

 

 • Мотофрезите с предни зъбци имат работна част разположена под двигателя. Те са компактни и маневрени, управляват се лесно и са предназначени за по-лека работа и не много тежка почва. Предпочитан вариант за по-малки пространства. 
 • Мотофрезите със задни зъбци са по-мощни, често имат бензинов двигател, което ги прави подходящи за обработка на по-твърда почва и за земя, която не е била обработвана до този момент.

 

Тегло

 

Мотофрезите са едни от най-леките машини, тяхното тегло започва от 50 кг. По-леките модели обикновено са компактни и маневрени - те са предназначени за по малка площ и са изключително подходящи за работа в по-тесни пространства, малки градини, оранжерии и площи в близост до огради.

 

По-тежките мотофрези предполагат по-голяма мощност и опции за закачане на различен вид инвентар. Те са създадени за обработка на големи селскостопански площи. 

 

Нашият съвет за мотофреза е да съобразите избора на теглото на машината с хората, които ще използват машината - с техните физически възможности и работоспособност. 

 

Възможност за прикачен инвентар

 

Малките мотофрези и тези с електрически двигател често не са пригодени за прикачване на инвентар, докато по-мощните често имат възможност за прикачване на помпи, ремаркета, култиватори и други. Обърнете внимание и на предлаганите аксесоари за мотофрези, които ще направят работата ти още по-ефективна. 

 

Имайте предвид, че мотофрезите са създадени за по-плитка обработка и биха могли да се пригодят с тежести и плуг за оране, но това не е основната им задача. Ако имате нужда от по-мощна машина с много функции, ориентирайте се към мотоблок или малък трактор.

 

Прочетете още:

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Поддръжка

 

Доброто познаване на изискванията за поддръжка на Вашата фреза е от ключово значение за удължаване на продължителността на живота на оборудването. Запазете и следвайте всички указания на производителя, за да си подсигурите ефективната работа на машината и да си гарантирате, че не няма да е необходима преждевременна замяна на компоненти от нея. Независимо от големината си, всички фрези изискват почистване след употреба, както и периодично заточване на зъбците.

 

Безопасност

 

Прочетете ръководството на потребителя, за да се информирате в детайли за най-безопасния начин за работа с машината, за да си гарантирате своята сигурност. От съществено значение е да носите подходящо облекло и средства за лична защита при работа с машината - дълги панталони, ботуши и предпазни очила. 

 

Какво да имате предвид при покупка на мотофреза

 

 • Какъв е размерът на обработваемата площ, за която ще използвате машината?
 • Какъв вид захранване е най-подходящ за вашите нужди?
 • Каква мощност ще ви е необходима?
 • Какъв е гаранционният срок на машината?

 

Последни думи

 

Ползите от използването на мотофреза са много. Правилният избор на бензинова мотофреза или електрическа мотофреза може да облекчи значително работата, свързана с ежегодната обработка на почвата. Разнообразието от модели на пазара е голямо, а характеристиките на машините варират според нуждите на отделния потребител. 

 

Ако се чудите „Каква мотофреза да избера?”, нашите експерти са на Ваше разположение и ще отговорят на Вашите въпроси и ще Ви информират в детайли за възможните видове фрези и тяхното предназначение. Открийте най-подходящия за Вас модел мотофреза от Баш Майстора още днес. 

 

Вземете своята мотофреза от "Баш Майстора" днес!

 

Може да поръчате своя уред, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Използвайки нашите съвети и информацията, която Ви предоставихме, сега ще можете да направите по-уверен избор на мотофреза, която да отговаря на Вашите нужди. При нас ще намерите модели на утвърдени на пазара марки, сред които Stihl, Bisonte, OREC, Honda и други.

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания.

Свържете с нас още днес!

 

Често задавани въпроси

 

Фреза с каква мощност да изберете? 

 

Размерът на двигателя за бензиновата фреза би трябвало да бъде с около 150сс или повече. Наличието на по-тежък 4-тактов двигател ще подобри мощността и ефективността на машината.

Електрическата фреза трябва да разполага поне с мотор от 500 вата или 8 ампера. Обикновено, фрезите с безжична батерия работят с батерии, които имат напрежение между 36 и 48 волта и минимален капацитет от 4 Ah.

 

Колко голяма мотофреза да изберете за градината?

 

Размерът на вашата градина и типът почва са от съществено значение при избор на подходяща за обработка машина. Малките площи с мека почва изискват по-малка фреза, докато за обработването на по-големи площи с по-твърда почва, може да е необходимо по-голяма и мощна фреза.

 

Мотофреза с какъв вид захранване да изберете за вашата градина?

 

Електрическите фрези обикновено са по-екологични и по-лесни за поддръжка, докато бензиновите фрези предлагат повече мощност и са подходящи за по-големи площи. Имайте предвид обема на работа и размера на площта, за която търсите мотофреза.

 

Какви функции да търсите в една мотофреза?

 

Функции като регулируеми дръжки, лек и удобен дизайн и механизми за лесно стартиране ще направят работата ви много по-лесна и ще осигурят по-добре маневриране.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.