Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 517 продукта и наличност над 3 767 570 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 517 продукта в наличност.
3 767 570 Артикула.

Как да изберете дробилка за клони

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете дробилка за клони

Избор на дробилка за клони

 

Дробилката за клони представлява машина за нарязване и компостиране на паднали или отрязани клони. Тя е незаменима машина както в индустрията, така и при домашна употреба. Клонотрошачката раздробява излишния дървен материал от Вашите двор, земеделско стопанство или предприятие, а надробрените клони могат да бъдат използвани повторно - за обогатяване на почвата и направа на различни дървени предмети от пресования материал. 

 

Подборът на подходяща дробилка за клони е от ключово значение и зависи от обема на работа и начина на употреба. В настоящото ръководство ще Ви споделим полезна и детайлна информация за това какво представлява дробилката за клони и как да направите най-оптималния за Вашите нужди избор. 

 

 

Какво представлява дробилката за клони и дървесина

 

Дробилката за клони е функционална машина, която се използва за смачкване или нарязване на клони. Дървесният материал може да бъде раздробен на малки парчета или да бъде превърнат в прах - в зависимост от мощността на дробилката. Машината се справя безпроблемно и с други дребни отпадъци - листа, трева, едри стърготини и увехнали растения. Нарязаните материали могат да се използват повторно за наторяване и обогатяване на почвата или за създаване на екологично гориво, мебели и други предмети.

 

Клонотрошачките се използват още и при разчистване на строителен терен, при поддръжка на междублокови пространства, паркове и овощни градини. 

 

Машината за раздробяване се прилага успешно както в домашна среда, така и в горските и земеделските стопанства, предприятия и други. Дробилката за клони се среща и под наименованията: клонотрошачка, шредер за клони, шредер за дърво, дробилка за дърва и дробилка за дървесина.

 

 

Видове дробилки за клони и дърво

 

Дробилките на клони са едни от най-функционалните и използвани машини. На пазара се срещат различни видове модели, разделени според техните характеристики и спрямо обема на работа, за която ще бъдат използвани. Ето кои са те: 

 

Според типа захранване

 

Според типа на захранването си, дробилките се разделят на електрически, моторни и тракторни (валови).

 

Електрическа дробилка

 

Електрическите дробилки за клони и дърво се отличават със своята лекота. Те са леснопреносими, не отделят вредни емисии и са изключително удобни при ежедневна градинска употреба, но не са подходящи за по-обемна работа и за нарязване на дебели клони. Могат да натрошат клони с диаметър около 3 см.

 

Ако искате да се отървете от излишните малки клони и растителни отпадъци и да разчистите двора и градината си, изберете електрическа клонотрошачка. Имайте предвид, че ако трябва да се справите с по-стари клони, ще ви е необходим шредер с по-голяма мощност. 

 

Моторна дробилка

 

Моторните дробилки за клони са с по-голяма мощност и са подходящи за по-обемна и продължителна работа. Те са по-производителни и могат да надробят по-големите растителни материали и клони с дебелина над 6 см. Производителността на моторните дробилки пести много време, но за сметка на това те са по-тежки и по-шумни от електрическите модели клонотрошачки. 

 

Ако търсите мощен, но по-тих бензинов шредер, изберете такъв с четиритактов двигател. 

 

Тракторна (валова) дробилка

 

Тракторните шредери имат задвижващ вал, който се прикрепя към трактор или тракторна косачка. Те се задвижват с помощта на двигателя на превозното средство, за което са закачени. Тракторните, наричани още валови, дробилки се наричат още скорпион, заради начина, по който изглеждат. 

 

Тракторните дробилки за дървесина имат повече енергия и мощност от бензиновите и електрическите клонотрошачки. Предимството им е, че се справят безпроблемно с до 4 пъти по-добели клони, но е необходимо да се прикрепят като задвижващ инвентар към трактор с подходяща мощност.

 

Ако вече имате закупен трактор, добре е да знаете, че тракторните дробилки могат да бъдат прикачени за трактори от 15 кс до 120 кс според модела им. В случай, че искате да научите повече за тракторните косачки, разгледайте нашето детайлно ръководство за избор на тракторна косачка.

 

Според начина на работа 

 

Спрямо начина си на работа дробилките се делят на барабанни, дискови и винтови.

 

Барабанна

 

Барабанната дробилка има компактна структура и притежава стоманен барабан с ножове, които са прикрепени в хоризонтална посока. Барабанът се върти към изпускателния улей, а остриетата нарязват материалите на малки парчета и ги отвеждат към улея. 

 

Производителността на този вид дробилки е висока и затова те се използват главно за разчистване на паркове и горски стопанства от клони, листа и трева. След като клоните преминат през дробилката, стърготините са подходящи за компостиране. Този тип машини са по-тихи. 

 

Дискова

 

Дисковата дробилка е снабдена с метален диск с прорези, в които са монтирани режещи остриета. Прорезите служат за по-бързото изхвърляне на надробения материал. Ако искате да нарежете по-обемни клони и дърво, ще ви е необходима дробилка с по-голям диск. 

 

Ако се чудите между дискова или барабанна дробилка за клони е необходимо да имате предвид следната разлика:

 

Дисковата дробилка произвежда равномерни парчета дърво, което я прави предпочитана от специалисти и търговски компании. Недостатъкът на този тип машини е, че е възможно по-малките и гъвкави клони да преминат през отворите на диска и да влошат качеството на нарязания материал. 

 

Дисковият дизайн на дробилките е широко разпространен, но барабанните дробилки използват по-нова система, която включва и механизъм за подаване и изтегляне на материала, докато се реже. Барабанната клонотрошачка има капацитета да се справи и влакнести материали и е по-лесна за управление.

 

Винтова

 

Винтовата дробилка има конусовидно острие (винт), което чрез спираловидно движение издърпва материала и го нарязва на малки парчета.

 

Винтовите дробилки са устроени семпло, което ги прави лесни за употреба и поддръжка. Те имат ефективен принцип на действие и вършат чудесна работа за домашни условия.

 

Прочетете още: Как да изберете резачка за дърва

 

Критерии при избор на дробилка за дървесина и клони

 

Избор на дробилка за клони и растителност

 

Дробилка за клони - как да изберем правилната за нашите нужди машина? При търсене на подходяща за Вашата дейност клонотрошачка трябва да имате предвид следните важни критерии:

 

Тип захранване

 

Електрическите дробилки за клони са леки и подходящи за по-малки клони и облем работа. Моторните и тракторните клонотрошачки са значително по-мощни и високопроизводителни от електрическите и са предназначени за разчистване на по-големи количества дървесина и растителни отпадъци.

 

Мощност

 

Мощността на дробилката може да бъде различна и зависи най-вече от вида на дървесината, която ще раздробявате. При по-млади клони, не е необходим шредер с голяма мощност, но изсъхнали и стари дървета и клони изискват употребата на по-мощен модел дробилка. В зависимост от мощността, клонотрошачките могат да превърнат клоните в прах или да ги надробрят на малки парчета. 

 

Капацитет на дробене

 

Капацитетът на дробене е сред основните критерий при избор на подходяща дробилка, определящ какъв тип клони може да нарежете. За да изберете правилната за Вашите нужди клонотрошачка, трябва да сте запознати с обема на работа, който Ви предстои и типа на материала за рязане. Ако искате да разчистите листа, трева и клони с малък диаметър, то дробилка с по-малък капацитет ще Ви свърши отлична работа. 

 

Система на дробене

 

Системата за дробене се определя не само от разположението и броя на остриетата, но и от тяхното качество. При избор на клонотрошачка трябва да се има предвид, че качествените машини могат да имат по-малко остриета, но високото им качество да е ключово и да позволява извършване на по-голям обем работа. Има четири основни типа режещи системи: дискова, роторна (барабанна), турбинна и винтова. 

 

Тегло и маневреност

 

Тези критерии касаят дизайна и изработката на самата машина. Ако търсите клонотрошачка за домашна употреба, то имате нужда от малка, леснопреносима дробилка с добра маневреност, която да не заема твърде много място. 

 

Необходимо е да се вземе под внимание и размера на двора или стопанството и вида материал за надробяване, за да определите нужния за Вас размер на клонотрошачката. По-големите площи с по-облемни и стари клони и растителни отпадъци се нуждаят от по-големи клонотрошачки, които да се справят с натоварването.

 

Цена

 

Цената на дробилките може да варира според по-горните критерии. Ако търсите шредер за домашна употреба, можете да откриете по-лек и не толкова мощен модел, който да е и бюджетен. Дробилките за индустриална употреба и за по-обемни площи се отличават с повече мощност и полезни функции, които предполагат и по-висока цена на машината. 

 

Прочетете още: Как да изберете косачка за трева

 

Екстри и допълнителни функции
 

Реверсивна функция 

 

Благодарение на нея можете да освободите заклещил се клон или друг материал, като обърнете посоката на работа на машината. 

 

Индикатор за запълнен контейнер 

 

Най-често той представлява полупрозрачни стени на контейнера или светлинен индикатор, монтиран на корпуса на машината. 

 

Колела за транспортиране 

 

Благодарение на колелата за транспортиране, можете бързо и лесно да преместите дробилката. Теглото на машините за домашна употреба е около 20 кг., на полупрофесионалните дробилки - до 30 кг., а на професионалните - 45 кг. и нагоре. Ето защо наличието на транспортни колела е от съществено значение.

 

Защита от претоварване 

 

Защитата представлява изключване на двигателя в случаите, когато в дробилката попаднат твърде много клони и отпадъци. По този начин се осигурява по-дълъг живот на машината.

 


Съвети за безопасност и поддръжка

 

Поддържайте дробилката за дървесина винаги чиста 

 

Редовната грижа може да предотврати натрупването на отпадъци и влизането на отломки в резервоара на машината, които могат да причинят запушване на филтъра и да доведат до некачествена работа на клонотрошачката.

 

Грижа за остриетата

 

Редовната подмяна на остриетата ще осигури по-дълъг живот на Вашата дробилка. Важно е да прегледате внимателно ръководството за употреба на съответната машина преди да смените остриетата и да се запознаете с правилните настройки.

 

Почиствайте редовно въздушния филтър 

 

Регулярната проверка на въздушния филтър ще удължи живота на Вашата дробилка и ще предотврати възможното прегряване на двигателя на машината. При работа в много прашна среда е необходима ежедневна проверка на филтъра и редовно почистване.

 

Съобразявайте се с капацитета на машината си

 

Не подавайте повече дървесина и клони, отколкото шредера ви може да отреже наведнъж, защото има опасност острието да отблъсне допълнителния материал и да нарани оператора, както и да доведе до повреда на машината.

 

Бъдете внимателни с отпадъците

 

Уверете се, че в клоните и листата няма камъни, метал и други неподходящи за раздробяване материали. Ако попаднат в дробилката, те могат да рикошират от остриетата и да Ви наранят.

 

Носете предпазни облекло

 

Носете предпазни средства, когато работите с дробилката - очила, ръкавици, слушалки или тапи за уши, както и подходящи дрехи. Избягвайте широки дрехи, защото има опасност те да бъдат захванати от машината.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на дробилка

 

Помислете за обема на работа и дейността, която ще извършвате. 

 

Винаги търсете достатъчно мощна машина, която да е подходяща за Вашата работа, но не толкова мощна или голяма, че да плащате допълнително за мощност, от която нямате реална необходимост. Цената на една малка дробилка за домашна употреба е около 200 лв, докато цената на по-големите клонотрошачки е над 1000 лв. 

 

Съобразете теглото и размера на дробилката, както и нейното захранване.

 

Електрическите дробилки могат да тежат между 10 и 50 кг., докато една машина с бензинов или дизелов мотор може да тежи над 400 кг. или повече. Големите модели се нуждаят от по-голямо пространство за съхранение. 

 

Тегличът ви позволява да движите тракторната дробилка с помощта на трактор или друго превозно средство. Електрическият стартер улеснява включването на бензиновата дробилка Самонаточващите се остриета улесняват поддръжката на Вашата машина.


 

Последни думи

 

Дробилката за дървесина е една изключително полезна машина, намираща своите приложения както в домашни условия, така и в индустрията. Правилният избор на клонотрошачка според конкретните нужди е от ключово значение и може да улесни значително работата, свързана с почистване на терени, градини и стопанства. 

 

На пазара се предлага богато разнообразие от модели, всеки от които притежава различни характеристики. Ако се чудите коя е най-подходящата дробилка за Вас, нашите експерти са насреща и ще отговорят на всички Ваши въпроси в детайли. Открийте перфектния модел дробилка за клони от Баш Майстора още днес. 

 

 

Вземете своята дробилка за клони от “Баш Майстора” днес!

 

Предлагаме разнообразие от дробилки за клони, сред които електрически дробилки, бензинови дробилки и тракторни дробилки, които ще улеснят разчистването клони и дървесина във вашия двор или земеделска площ.

 

Може да вземете своята машина, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Купете своята клонотрошачка от “Баш Майстора” сега!

 

 

Често задавани въпроси

 

За какво мога да използвам дробилката за клони?

Може да използвате машината, за да дробите градински отпадъци като листа, клони, дървесина и увехнали растения на дребни парчета. С някой модели може да дробите отпадъците до подходящи размери за мулчиране.

 

Как работи дробилката?

Шредерът има вход, в която зареждате листа, клони или клони. Под входа се намират остриета или зъби за мелене, които нарязват материала на по-малки части. Някои машини се издърпват материала автоматично, други изискват натиск от оператора.

 

Колко шумна е дробилката?

Шумът от дробилката се измерва между 85 и 110 децибела. Препоръчително е да носите антифони, когато работите с клонотрошачката.

 

Мога ли да раздробявам свежо нарязани листа и клони, или трябва да ги оставя да изсъхнат преди да раздробя?

Най-добре е да раздробите листата и клоните, когато са свежо нарязани. Влагата от зелените листа и клони ще помогне да се охладят остриетата на дробилката. Влажният и студен материал е по-трудно запалим, ако има случай на искри от машината.

 

Кога остриетата на дробилката трябва да бъдат заменени?

Остриетата трябва да се заменят след около 25 часа употреба. Някои машини имат самозаточващи се остриета, което улеснява значително ползването на дробилката. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.