Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете резачка за дърва

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете резачка за дърва

Как да изберете резачка за дърва

 

Резачката за дърва е още известна като верижен трион и е основен инструмент не само в индустрията, но и в ежедневието на градинари, фермери, арбористи и други специалисти. Инструментът е мощен и предоставя възможност за бързо и ефективно рязане на всякакви видове дървесина.

 

Пазарът е пълен с верижни триони за рязане на всякакви видове дървесина и за различни цели, което може да направи избора на резачка труден. Основните фактори, по които се различават са вида на захранване, мощността на мотора, дължината на шината и типа на веригата. Безопасността също е фактор, като някои модели имат системи за автоматично спиране при удар и антивибрационни технологии.

 

С помощта на това ръководство ще научите какво представлява резачката за дърва в детайли, какви видове има на пазара, и по какви критерии да изберете правилния инструмент за вашия проект.

 

Какво е резачка за дърва?

 

Верижните триони са мощни инструменти подходящи за рязане на дървета и дебели храсти. Задвижван от мотор, инструментът има верига със зъби, които се въртят около водеща шина и режат дървесен материал бързо и ефективно.

 

Този универсален инструмент може да се използва в различни отрасли. Верижният трион се използва за подрязване и поваляне на дървета, рязане на дървесни материали, като дъски и талпи, и орязване на храсти. Особено полезен е в горското стопанство, строителството и дърводелството. Инструментът намира приложение и в пътната поддръжка, като се използва за бързо разчистване на паднали на пътя дървета.

 

Този инструмент е подходящ за рязане на меки и твърди дървета, включително дъб, ела, бреза, явор, череша, орех, и други. По-специфичното за типа дърво е да се избере подходящият тип верига и настройки на резачката.


 

Видове резачки за дърва

 

Електрическа резачка

Кабелните електрически резачки са леки и изискват малко поддръжка. Те се включват в контакт и работят тихо. Подходящи са за всякакви задачи, като основният недостатък тук е кабелът, който ограничава маневреността.

 

Акумулаторна резачка на батерии

Акумулаторните резачки предлагат тиха работа и не са ограничени от наличието на кабел. Удобни за различни ситуации, те са добра опция при избор на електрически верижен трион, но в сравнение с бензиновите, разполагат с по-малко мощност и по-ограничен работен времеви период. Това ги прави удобни за по-леки задачи. Тук е важно да вметнем, че по-новите акумулаторните резачки стават все по-мощни и е напълно възможно да намерите подходящ модел за по-интензивна работа.

 

Моторна резачка

Бензиновите резачки са стандартното решение в дърводобивната индустрия и предоставят най-доброто откъм мощност, мобилност и универсалност. Подходящи са за обемисти проекти и големи дървета, но изискват редовна поддръжка на двигателя.

 

Мини резачка и телескопична резачка

Мини резачките са компактни, което ги прави подходящи за прецизно рязане, докато телескопичните резачки, наричани още кастрачки, са направени така, че да позволяват достъп до високи места и контрол върху рязането. Те са специализирани за този вид дейност и не са подходящи за широк спектър от проекти.

 

Отговорът на въпроса: „Какъв верижен трион да си купя?“ зависи от нуждите Ви. Важно е да изберете подходящата резачка, за да улесните и подобрите работата си в зависимост от условията. 

 

Изберете бензиновата резачка, когато Ви трябва мощ и гъвкавост за големи проекти. Акумулаторната резачка е чудесен избор за леки задачи, които изискват мобилност, докато кабелната е за предпочитане ако имате лесен достъп до електрическо захранване, което да позволи постоянна мощ. За специални проекти или поддръжка на дървета и градина, може да изберете мини или телескопични резачки.

 

Критерии при избор на верижен трион

Как да изберете верижен трион за вашите нужди

Сега, нека разгледаме различните критерии при избор на верижен трион по-подробно. След като се запознаете с детайлите, ще можете да направите информирано решение за това каква резачка да закупите:

 

Тип захранване

 

 • Кабелни - кабелните верижни триони изискват постоянен достъп до електричество, но дават непрекъсната мощност, което ги прави подходящи за продължителни и интензивни задачи.
 • На батерия (акумулаторни) - резачката на батерия е добър вариант, когато липсва електрическо захранване или мобилността е от значение, както и при затворени пространства. Те са подходящи за средно дебели дървени материали. При задачи, които изискват продължителна употреба, избор на акумулаторна резачка с две батерии е добро решение.
 • Бензинови - бензиновия верижен трион е универсалното решение за почти всяка ситуация. Подходящ е за професионално приложение и интензивна работа. Предлага висока мощност и мобилност и е подходящ за рязането на дървета от всякаква големина и плътност. Бензиновата резачка е надеждна и идеална за продължителни периоди на употреба.

 

Размер

Верижните триони на пазара се предлагат в различни размери. Има компактни предназначени за лека и прецизна работа и средно големи за обща употреба. Разбира се, има по-големи и мощни резачки за по-тежки задачи, като рязане на дебели клони и цели дървета.

 

Скорост и oбороти

В днешно време, верижните триони могат да превключват в различни скорости и да работят с различни обороти. Това ги прави лесни за адаптиране според конкретната задача, като високите обороти се ползват за бързо рязване, а ниските за по-добър контрол при прецизни задачи.

 

Ергономичност и тегло

Верижните триони са проектирани с фокус върху ергономичността им, така че да позволяват максимално удобство по време на работа. Теглото им е сведено до минимум с цел редуциране на умората при дълготрайна употреба. За по-голямо удобство при работа е важно резачката, която ползвате, да е добре балансирана и лека, но не и за сметка на мощността.

 

Видове аксесоари и съвместимост

 

 • Вериги - веригата е един от най-важните компоненти на верижения трион. При нея се гледа разстоянието между два зъба, като при битовите е 0,325, а по-мощните използват 0.404. Разбира се, има различни видове вериги, по-фини за по-прецизно рязане и груби за работа с повече размах. За да научите повече за различните видове, разгледайте нашето ръководство за избор на верига за верижен трион.
 • Шини - шината е основен компонент на моторната резачка и влияе на дълбочината на разреза, като по-дългите шини са направени за рязане на по-големи стъбла. Дължината на шината варира от 30 см до 75см и трябва да е съобразена с мощността на резачката. Има специфични модели с по-къси и по-дълги шини.

Верижните триони имат богат асортимент от аксесоари, но е важно да се провери съвместимостта им с конкретния модел трион.

 

Екстри и допълнителни функции

Има верижни триони, които предлагат допълнителни функции, като системи за омекотяване на вибрациите, автоматично обтягане на веригата и бърза смяна на аксесоарите. Съществуват и множество допълнителни екстри, които подобряват ефективността на резачката и удобството при работа.

 

 • Тип на дръжката: Съществуват разнообразни типове дръжки според модела и производителя на верижния трион. Те често включват ергономични гумирани дръжки за по-добър захват и контрол както и предпазител.
 • Настройка на напрежението на веригата: Резачките за дърва често имат системи за напрежение на веригата, които са лесни за настройване и позволяват бърза и прецизна регулация на обтягането.
 • Анти-ударна функция: Модерните верижни триони имат анти-ударни системи, които служат за намаляване на отскока при удар в друг предмет и вибрациите при работа. Това дава по-добър контрол над машината и повишава безопасността за потребителя.

 

 

Прочетете още: 

 

 

Системи и функции на резачката за дърва

 

Верига и шина

Това са основните части на верижния трион, които извършват рязането. Веригата съдържа множество зъби, които режат дървесината, докато шината я поддържа и я направлява.

 

Двигател

Двигателят на верижния трион може да бъде бензинов или електрически. Той захранва веригата и я движи през дървесината.

 

Механизъм за намаляване на вибрациите

Механизъмът за намаляване на вибрациите подобрява стабилността и управлението на триона, правейки резачката по-удобна за употреба.

 

Система за автоматично смазване

Системата за автоматично смазване осигурява постоянно смазване на важните части на триона, включително и веригата. Тази система удължава живота на веригата.

 

Спирачна система

Тази екстра представлява специална спирачна система, която се активира автоматично при определени ситуации, като рязане върху неподходящ материал или под лош ъгъл.

 

Система за филтриране на въздуха

Верижните триони често имат системи за филтриране на въздуха, които помагат да се вкарва чист въздух в двигателя.

 

Система за охлаждане

Тази система осигурява правилното охлаждане на двигателя, който се нагрява при употреба.

 

Регулиране на оборотите

Верижните триони имат възможност за регулиране на оборотите, което е полезно при рязането на различни видове дървесина.

 

Ръкохватка и система за управление

Ръкохватката и системата за управление позволяват на оператора да контролира триона по време на работа и осигуряват комфорт и безопасност.

 

Система за натягане на веригата

За оптимална работа, веригата трябва да бъде обтегната правилно. Затова някои триони имат система за лесно и бързо затягане на веригата.
 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Носете подходящо облекло

Използването на верижен трион не е безопасно и трябва да се извършва с внимание и подходящо облекло. Екипировката, която ще Ви осигури максимална безопасност по време на работа включва: 

 

 • Яке с предпазно покритие за тялото;
 • Защитна каска;
 • Защитни панталони;
 • Предпазни очила;
 • Ръкавици за работа;
 • Стабилни ботуши.

 

В случай, че нещо от този списък Ви липсва, разгледайте нашите предложения в категория лични предпазни средства и работно облекло.

 

Безопасно боравене с верижен трион

Съществуват конкретни техники за работа с верижния трион, които свеждат риска от нараняване до минимум. Също така, може да се запишете на курс, където да усвоите рязането преди да започнете.

 

 • Обвивайте пръстите и палците около ръкохватките напълно.
 • Дръжте триона близо до тялото за по-добър баланс.
 • Сложете левия крак пред десния, изправете гърба и дръжте коленете леко сгънати.
 • Уверете се, че веригата е спряла да се върти преди да се придвижите с триона.
 • Докато режете трябва да няма никой около вас в радиус от 3 метра.

 

Основни съвети за безопасност

 

 • Проверявайте резачката и защитните и системи.
 • Планирайте повалянето на дърветата според посоката им на наклон.
 • Използвайте бутона за спиране, за да спрете веригата незабавно.
 • Струва си да инвестирате в качествен трион, дори и да струва малко повече.

 

Поддръжка на шината

Шината се износва с времето, но неправилното смазване и обтягане на веригата и погрешната работна техника също допринасят за това. Обръщайте шината при смяна на веригата за равномерно износване. Почиствайте канала на шината, премахвайте грапавините по релсите и почиствайте отвора за масло.

 

Поддръжка на веригата

Веригата е обтегната правилно, ако е в контакт с долната част на шината, но се движи лесно с ръка. Обтягайте веригата само когато е охладена, смазвайте я редовно и допълвайте верижното масло при всяко зареждане с гориво. Заточвайте веригата редовно, за да я поддържате остра.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на резачка за дърва

 

За какво ще използвате резачката?

Изборът се свежда до това какви са нуждите Ви. Изберете резачка според това дали ще режете дърва, поддържате градината, или работите с дървен материал. В случай, че планирате да подрязвате храсти с резачка, нашият съвет е да използвате храсторез, чиято основна функция е поддръжката на живи плетове и храсти. Запознайте се с нашето детайлно ръководство за избор на храсторез.

 

Колко често ще използвате резачката за дърва?

Важно е и да имате предвид с каква честота ще ви се налага да ползвате Вашия верижен трион. Ако ще Ви трябва от време на време, може да си позволите някой по-достъпен вариант, но ако ще го ползвате често или професионално е по-добре да инвестирате в качество.

 

Какъв вид захранване е най-подходящ? Колко далеч от източник на ток ще ползвате резачката?

Ако нямате източник на електричество в близост, изберете бензинова резачка за по-интензивна работа или акумулаторна за по-леки задачи. Ако има ток наблизо, то само трябва да решите какъв електрически верижен трион да изберете.

 

Имате ли опит в използването на резачка за дърва?

Хората, които имат опит с верижен трион знаят от какво имат нужда. В случай, че не сте използвали резачка за дърва или имате малко опит в сферата, то е добре да се консултирате с експерт и да обмислите добре опциите си.

 

Възможни последици от неправилен избор

Неправилният избор на електрически трион може да доведе до редица проблеми, като финансовият е не на последно място. Освен, че ще трябва да потърсите друг трион е възможно да повредите този, който вече сте закупили и материала, който режете. Съществува и възможността за инцидент, при който някой може да се нарани.

 

 

Последни думи

 

Надяваме се, че с това ръководство сме улеснили избора Ви на резачка за дърва. В случай, че още се чудите какъв верижен трион да изберете за домашна или професионална употреба, в магазини “Баш Майстора” предлагаме полезни насоки, които ще ви помогнат в процеса на избиране. 

 

Изборът на правилния верижен трион ще улесни работата Ви и ще осигури безопасност и дълготрайност на инструмента. Изберете тази резачка за дърва, която подхожда най-добре на нуждите Ви!

 

 

Вземете своята резачка за дърва от "Баш Майстора" днес!

Може да поръчате своя инструмент, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Следвайки нашите съвети и вземайки предвид информацията, която сме Ви предоставили, Вие ще можете уверено да изберете правилната за Вас резачка за дърва, била тя акумулаторнаелектрическа, или бензинова.

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Какъв е най-подходящият размер на верижен трион за поваляне на големи дървета?

Най-добрият избор на верижен трион за големи дървета е резачка с дължина на шината от 51см или повече. Големите резачки имат необходимия обхват и мощност да разрязват дебели стволове безопасно и ефективно.

 

Бензинова или електрическа резачка да избера?

Електрическите резачки са по-екологични и тихи, докато тези на бензин са по-мощни и подходящи за тежки задачи като поваляне на големи дървета и рязане на дебела дървесина. Други фактори при избора на резачка включват достъп до електричество и необходимост от мобилност.

 

Как мога да гарантирам сигурността си при използване на резачка за дърва?

Безопасността е ключова при ползването на верижен трион. За безопасна работа е необходима подходяща обезопасителна екипировка, като защитни очила, ръкавици, каска и антифони. Запознайте се с функциите за безопасност на конкретната машина и поддържайте стабилна поза при работа.

 

Какво представлява отката на резачка и как да го предотвратим?

Откатът се случва, когато веригата в предната част на резачката влезе в контакт с неподходящ за рязaне обект или при заклещване на веригата. Откатът може да доведе до загуба на контрол над верижния трион и да предизвика инцидент. Изберете резачка със спирачка на веригата, предпазител, и верига със защита срещу откат. Тези функции предоставят допълнителна защита и предотвратят откат. Преди ползване, прочетете инструкциите за експлоатация на Вашата резачка.

 

Колко често трябва да се почиства въздушният филтър на резачката?

Необходимо е да почиствате въздушния филтър на Вашата резачка на всеки 5 часа работно време. Ако работите в прашни условия, може да трябва да сменяте филтъра по-често.

 

Как се смесват бензин и масло за моторен трион?

Винаги се съобразявайте с инструкциите към Вашата машина относно съотношението на масло и бензин, към което трябва да се придържате. Обикновено верижните триони използват съотношение от 1:50 или една част масло към 50 части бензин. Разклатете сместа за 10 до 15 секунди след смесване, за да постигнете добро смесване. С течение на времето, маслото се отделя от бензина и е необходимо да разклащате сместа всеки път, когато зареждате гориво.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.