Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 775 662 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 775 662 Артикула.

Как да изберете храсторез

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете храсторез

Избор на храсторез

 

Храсторезът е отличен градински инструмент, който е верен помощник при поддържането на живи и плетове и храсти, рязане на висока трева и плевели и дори подрязване на малки дървета. Това е универсална машина, който може да направи работата в градината не само по-лесна, но и по приятна.

 

Храсторезите се предлагат в различни форми и размери и могат да бъдат електрическим, акумулаторни или бензинови. Изборът на правилната машина за вашите потребности може да бъде предизвикателство. С всички различни варианти на пазара, как можете да бъдете сигурни, че правите правилния избор на храсторез за колекцията ви от градински техника? От “Баш Майстора” сме тук за да ви помогнем.

 

В това ръководство ще научите какво е и как работи храстореза, какви видове има, и по какви критерии да изберете правилния машина за вашите нужди. Нека да започнем с това какво е точно храсторезът.

 

 

Какво е храсторез и как работи

 

Храсторезът е инструмент, с който се подрязват и оформят храсти и живи плетове. Острието на храстореза може да бъде с дължина от 13 до 66 сантиметра, което го прави идеален за рязане на клони с дебелина от 1.5 см до 2.2 см. За по-дебели клони е препоръчително да се използва различен инструмент за подрязване. На пазара, съществуват варианти с едностранно- и двустранно-режещ нож.

 

 

Видове храсторези

 

Храсторезите се различават основно по типа захранване. Както при повечето инструменти се срещат варианти, които се захранват от батерии, ток или бензин.

 

Акумулаторен храсторез

 

Храсторезите на батерия предлагат тиха и удобна работа, с мощност съпоставима като на тези с кабел, но с добавена свобода за движение в по-големи или градини и зелени площи. Съвременните литиево-йонни батерии осигуряват достатъчно време за непрекъснато рязане и производителност, която понякога може да се сравни с тази на бензинови машини. 

 

Преди покупка, запознайте се със средното време на работа на машината, за да не ви се налага да прекъсвате работата си за зареждане на батериите.

 

Електрически храсторез

 

Кабелните храсторези обикновено са най-подходящи за по-малки градини, тъй като изискват достъп до електрическа мрежа. Въпреки това, тези машини са обикновено лесни за употреба, леки и относително евтини, което ги прави отличен избор за неопитни потребители. 

 

В сравнение с бензиновите храсторези, тези на ток са по-тихи, изискват по-малка поддръжка и не отдават вредни емисии, което ги прави популярен избор на пазара.

 

Електрическите тримери за жив плет са основното оборудване за домашните градинари в продължение на много години. Дължината на кабела е важен фактор, затова се уверете, че машината е подходящо оборудвана за размера на вашата градина. 

 

Бензинов храсторез

 

Бензиновите храсторези намират своето приложение при поддръжка на големите градини и професионални приложения, основно защото предоставят значителна режеща мощност и пълна свобода за работа, когато се намирате далеч от източник на електрозахранване. 

 

Бензиновите храсторези за жив плет са основното оборудване на професионалните градинари за този тип работа. Въпреки това, бензиновите варианти са по-тежки, по-шумни и произвеждат повече емисии от електрическите машини. Те също изискват повече поддръжка и могат да бъдат по-скъпи за експлоатация, а зареждането с гориво понякога може да бъде неудобен процес. Поради тези причини, бензиновите храсторези обикновено не се препоръчват за неопитни потребители.

 

На пазара ще намерите модели с двутактов и четиритактов двигател. Тези с двутактов двигател са по-леки и с по-ниска мощност, докато тези с четиритактов разполагат с повече мощност, но са и по-тежки.

 

Храсторез с едностранно- и двустранно-режещи ножове

 

Едностранно-режещите храсторези са предназначени главно за подрязване на прави участъци на жив плет. Те разполагат със зъби разположени само от едната страна на режещата лента, което позволява острието да бъде по-дълго без машината да е твърда тежка за използване. По-дългото острие позволява да поддържате по-големи площи с едно преминаване.

 

Двустранно-режещите храсторези са проектирани за подстригване на живи плетове и храсти до височина на гърдите. Такъв тип храсторез може да бъде оборудван с регулируема задна дръжка за по-голяма гъвкавост и по-добра ергономия при подрязване на страничните части на растителност. За оформяне на храсти, двустранният храсторез е най-добрият избор.

 

 

Телескопичен храсторез

 

Прътовите храсторези се използват за рязане на високи или много ниски храсти. Регулируемата режеща лента ви позволява да настроите ъгъла на движение при рязане, осигурявайки достъп до труднодостъпни храсти без използването на стълба. Двигателят служи като противотежест на режещата лента, което допринася за добър баланс на машината, докато работите. Това намалява напрежението върху гърба, раменете и ръцете.

 

Отговорът на въпроса “Какъв храсторез да си купя?” се крие в това какви са вашите нужди и потребности. Поддръжката на големи зелени площи изисква мощна машина, за да се приведе в безупречно състояние. 

 

Прочетете още: Как да изберете градинска косачка

 

Критерии при избор на храсторез

 

Избор на храсторез за вашата градина

 

Тип захранване

 

Храсторезите с батерия са предпочитани сред любители и професионалисти. Те са тихи и лесни за употреба , което ги прави подходящи за по-прецизно подрязване на храсти и живи плетове. Ниското тегло позволява продължителна употреба без това да причинява умора в ръцете и рамената.

 

Обикновено, батерията на по-бюджетните модели издържа около 45 минути, което е достатъчно време за изпълнението на малък проект в градината. Машините от по-високия ценови сегмент почти могат да изпълняват и по-тежки задачи, за по-продължително време.

 

Електрическите храсторези са леки, достъпни и лесни за работа. Те са добър помощник при поддръжката на малка градина. Главен недостатък на храсторезите с този тип захранване е намалената мобилност, тъй като винаги трябва да имате източник на ток в близост. 

 

Бензиновите храсторези са подходящи за големи градини и по-обемиста работа. Те разполагат с достатъчно мощност за да се справят с интензивни задачи, но са по-тежки и изискват допълнителна поддръжка.

 

Мощност 

 

Различните видове храсторези разполагат с различна мощност. По-бюджетните модели на пазара са с мощност между 400 и 600W. При моделите от средния и висок ценови сегмент, мощноста варира между 700 и 800W. За поддръжката на домашна градина със среден размер, препоръчваме да се спрете на машина с мощност от поне 500W.

 

Дължина на ножа

 

Колкото по-дълъг е ножа, с който разполага вашия храсторез, толкова по-широка растителност ще можете да подрежете с него.

 

За живи плетове и храсти с малка ширина са подходящи храсторези с дължина на ножа от 300 до 400 милиметра.

 

При поддръжката на по-стар жив плет е препоръчително да се използва храсторез дължина на ножа от поне 500 милиметра за да постигнете добри резултати и да не правите повече от едно преминаване.

 

Понякога растителността е разположена на трудни за работа места, в такива случаи инструмент с по-дълъг нож може да бъде полезен дори и при подрязване на малки плетове и храсти, до които нямате достъп от всички страни.

 

Разстояние между зъбите

 

Разстоянието между зъбите е правопропорционално на дебелината на клонките, които можете да подрежете с вашия инструмент.

 

При поддръжка на по-стари плетове е препоръчително разстоянието между зъбите да е по-голямо. Това ще ви позволи да подрязвате клонки и стъбла с по-малко усилие.

 

За поддръжка на малки плетове и храсти е подходящ нож с разстояние между зъбите от 15 до 20 милиметра. При подрязване на стари плетове е препоръчително да търсите храсторез с дължина на ножа от или над 30 милиметра.

 

Вид заточване на ножа

 

Острият нож осигурява по-прецизно подрязване и намалява вибрациите по време на работа. Препоръчваме ви да разгледате модели, които разполагат с лазерно или диамантено заточени ножове, които ще направят работата с храстореза по-лесна и ефикасна.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на храсторез

 

Опитайте се да си отговорите на тези два въпроса. Това ще ви помогне да се насочите към конкретен вид храсторез, който да отговаря на вашите нужди:

 

Какъв вид растения ще режете – малки живи плетове или храсти, или малки дървета и гъста растителност?

 

Размерът на материала, който ще режете, ще ви помогне да определите необходимата мощност и двигател. 

 

Къде се намират живите плетове и храсти? В малка градина близо до къщата, в близост до електрически контакти, или в голяма градина и далеч от къщата? 

 

Електрическият храсторез с кабел е подходящ за малка градина, акумулаторния храсторез е подходящ за средно голяма до голяма градина, а бензиновите храсторези са най-добрата опция за много голяма градина с много живи плетове и храсти за подрязване.

 

Прочетете още:

Съвети за безопасност

  1. Преди да използвате храстореза, проверете го за повреди. 
  2. Носете ръкавици, защитни очила и антифони при работа с него. Бензиновите храсторези могат да бъдат доста шумни, затова бъдете внимателни. 
  3. Облечете плътна риза и панталони, за да предотвратите захващането на дрехите в острието. 
  4. При използване на електрически храсторез с кабел, внимавайте да не прережете кабела с ножа на машината. Следете позицията на захранващия кабел по всяко време.
  5. По време на работа, избягвайте да се просягате прекомерно, тъй като това прави намалява контрола, който имате върху храстореза.

 

 

Последни думи

 

Изборът на храсторез се свежда до това какви са вашите нужди и видовете растения във вашата градина. За да си осигурите безпроблемна и дълготрайна работа с инструмента е важно да вземете предвид размерите на плетове и храсти, както и диаметъра на клоните при избора на машина.

 

 

Купете храсторез от “Баш Майстора” днес!

 

Разгледайте всички храсторези, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при избора на инструмент.

 

Предлагаме широка гама от различни видове машини, сред които акумулаторни храсторези, електрически храсторези и бензинови храсторези, които ще улеснят работата в градината и ще превърнат поддържането на храсти и живи плетове в приятно преживяване за Вас.

 

Може да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Посетете и нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите продавач-консултанти ще ви помогнат с индивидуален съвет, съобразен с вашите желания и потребности. 

 

Осигурете си перфектната морава, свържете се с “Баш Майстора” днес!

 


 

Често задавани въпроси

 

Какъв храсторез да избера - бензинов или с батерия?

 

Ако шумът и генерирането на вредни емисии са важни за вас, закупуването на храсторез с батерия би било добра идея. Освен това, акумулаторните храсторези създават по-малко вибрации, които обикновено водят до умора на оператора и напрежение в ръцете и раменете. Не е за пренебрегване и, че последващите разходи за модели с батерия са по-ниски от тези на бензин, тъй като зареждане на батерията струва значително по-малко от цената за напълване на резервоар с гориво.

 

Как да знаете какъв размер храсторез да закупите?

 

Преди покупка, задължително изпробвайте храстореза – изберете такъв, с който се борави лесно и не е твърде тежък. Бензиновият храсторез е по-тежък и труден за маневриране от акумулаторния и електрическия си еквивалент, особено когато трябва да се работи на високо.

 

Може ли да се режат клони с храсторез? 

 

Повечето остриета на храсторезите режат клони с дебелина до 2 см, а някои могат да режат по-големи клони. Проверете капацитета за рязане, указан в ръководството за употреба на храстореза. И не забравяйте, че по-големият капацитет за рязане изисква по-голяма мощност от машината.

 

Заточва ли се острието на храсторез?

 

Всички храсторези имат нужда от заточване и почистване на остриетата си на определен етап. Ако използвате храстореза само няколко пъти в годината, може да не се наложи да го заточвате в продължение на няколко години. Ако храсторезът ви се използва много, той трябва да се заточва и почиства веднъж годишно. Можете да заточвате острието сами с помощта на пила, малко сапун и вода.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.