Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете помпа за кладенец

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете помпа за кладенец

Избор на помпа за кладенец

 

Ако имате къща, намираща се далеч от удобствата на града и се нуждаете от качествена и удобна за ползване техника, която да осигури вода за поливане и за битови нужди, то помпата за кладенец е идеалното решение за Вас. 

 

Помпата за кладенец е система, която издига водата от кладенец или друг независим водоизточник, след което я транспортира в специален резервоар за съхранение и я доставят с необходимото налягане до Вашия дом, басейн и градина. На пазара се предлагат различни модели помпи, създадени според конкретните нужди на всеки потребител. От изключително значение е да направите информиран и добре обмислен избор на помпа за кладенец, съобразен с Вашите конкретни нужди. 

 

В настоящото ръководство ще Ви запознаем с различните модели помпи за кладенец и тяхното приложение, за да Ви помогнем да откриете перфектното за Вас решение с лекота. 

 

 

Какво представлява помпата за кладенец

 

Помпата за кладенец е изключително полезно оборудване, което се използва активно както в индустрията, така и в бита и земеделието. Основното предназначение на машината е да пренася вода до необходимите места. Например, ако имате нужда от питейна вода за Вашата къща или искате да се погрижите за Вашето селско стопанство, двор или градина, като доставите вода от кладенец или сондаж, то помпата е правилното решение за Вас. 

 

Приложения на помпата за кладенец

 

Приложенията на помпите за кладенец могат да бъдат разнообразни. Обикновено, те се използват за:

 

  • доставяне на питейна вода до дома;
  • поливане на градина или стопанство, за почистване на различни обекти;
  • доставяне на вода до басейн. 

 

Водните помпи са изключително полезни и в строителството, когато е необходимо отводняване на работната площадка. Те са полезен уред и през активните дъждовни сезони, когато са изключително използвани с цел предотвратяване на щети чрез отводняване на строителни обекти, шахти, гаражи, метро и други.

 

 

Видове помпи за кладенец

 

На пазара може да се открият разнообразни модели помпи за кладенец, които се използват при различни ситуации и спрямо конкретните нужди на потребителя. Ето и кои са те:

 

Според разположението

 

Потопяеми помпи

 

Потопяемите помпи се потапят във водоизточника и имат задачата да изтласкат водата нагоре. Разделят се на помпи за кладенец и на сондажни.

 

Те изпомпват вода от дълбочина до 200 метра и са ефективни при кладенци с по-голяма дълбочина, тъй като при тях изтласкването изисква значително по-малко енергия. Важното при избор на потопяема водна помпа е да знаете, че те са подсигурени с мощни двигатели, които извличат вода от голяма дълбочина и осигуряват необходимото налягане. Основното им предназначение е доставянето на питейна вода с добри показатели за консумация, което ограничава спектъра им на приложение. Те са удобни и безшумни, но за сметка на това цената им е по-висока и не могат да бъдат използвани ефективно, ако водата, която изтласкват има песъчинки или друг вид замърсявания. 

 

Външни или повърхностни помпи

 

Повърхностните (външни) помпи се монтират в сградата или около кладенеца и могат да изтласкват вода от дълбочина до 9 метра, ако към тях не е прикрепен допълнителен уред за увеличаване на дълбочината. Те намират своето приложение при водоснабдяване на временни постройки. Външните помпи са много по-бюджетни, лесни са за монтиране и нямат проблем при изпомпване на вода със замърсявания. От друга страна те нямат висока всмукателна функция, което ги прави по-малко ефективни от потопяемите модели. 

 

Според начина на работа

 

Центробежни помпи

 

Центробежните помпи работят с помощта на специално колело, задвижвано от електромотор. То образува вакуум и по този начин водата се изтласква по смукателния маркуч. Центробежните помпи могат да изпомпват вода от кладенец или друг водоизточник на дълбочина от 8 метра. Те са малко чувствителни към наличието на песъчинки във водата, но могат да работят при определени ограничения в степента на замърсяване. Необходимо е да се има предвид, че работното колело задължително трябва да бъде потопено изцяло във водата, за да може да засмуче течността.

 

Вихрови помпи

 

Вихровите помпи за вода работят с помощта на работно колело, в което е инсталиран диск с лопатки, благодарение на който водата извършва повтарящи се вихрови движения. Така те създават вакуум и допълнително ускорение, което води до по-голямо налягане. Работно колело придава енергия към помпата, която транспортира водата до изпускателна тръба.

 

Вихровите помпи са изключително подходящи при транспортиране на вода при малки дебити на голяма височина. Те имат способност за самозасмукване и могат да работят със смеси от течности и газ. Основни недостатъци на вихровите помпи е ниският коефициент на полезна дейност и неспособността им да изпомпват вода, съдържаща абразивни частици и на замърсени течности. Вихровите помпи са перфектното решение за доставяне на питейна вода за битови нужди във Вашата къща. 

 

Електромагнитни, вибрационни помпи

 

Електромагнитните, вибрационни помпи работят чрез засмукването на вода от инсталираната във вътрешността им мембрана, която задейства възвратно-постъпващи движения на електромагнитното поле. Помпите за вода от вибрационен тип са сред най-икономичните модели на пазара, имат изчистен дизайн и се поддържат лесно. Липсата на въртящи се части намалява риска от прегряване на машината. Използвайте електромагнитни, вибрационни помпи при напояване на градината или водоснабдяване на къща или жилищна сграда.

 

Според вида захранване

 

Бензинови помпи

 

Бензиновите помпи за вода са здрави и компактни машини, които са мощни и предназначени за транспортиране на големи количества вода. Бензиновите помпи могат да бъдат снабдени с двутактов или с четиритактов двигател. Ако се нуждаете от сериозен трансфер на вода на място, където липсва електрозахранване, това е перфектното решение за Вас.

 

Електрически помпи

 

Електрическите помпи се отличават със своята отлична производителност и ефективност. Те имат широко приложение, но изискват да бъдат използвани на места, където е осигурено електрозахранване. Използвайте електрическа помпа за водоснабдяване на големи обекти и жилищни сгради.

 

 

Критерии за избор на помпа за кладенец

 

Как да изберем помпа за кладенец - мнения и препоръки от

 

Максимална производителност

 

Максималната производителност показва количеството вода в литри, което преминава през помпата за минута време. Този показател е основен и зависи от мощността на помпата и от пропускателната способност на засмукващата тръба. Максималната производителност се използва за сравняване на възможността на помпата с реалната необходимост от вода. 

 

Дълбочина на засмукването

 

Дълбочината на засмукване е сред най-важните характеристики, отразяваща дълбочината, от която помпата може да засмуква вода. Посочва се в метри и е необходима при сравняване на динамичното ниво и дълбочината на кладенеца. 

 

Максимално налягане

 

Максималното налягане е показател, който служи за измерване на силата, с която се изпомпва водата. Този критерий определя разстоянието между началната точка и най-високата точка на доставяне на водата. Използва се за сравняване на необходимото налягане на водата за индивидуалните условия. 

 

Дебит

 

Дебитът отразява ефективността на помпата и показва времето, за което се изпомпва водата до крайната точка и за скоростта, с която водата се движи от началната до изходната ѝ точка. Дебитът може да се измерва в литри в минута или в кубически метри в час.

 

Качество на водата

 

Качеството на водата е от съществено значение при избор на помпа за кладенец. Важно е да знаете предварително какво е качеството на водата, която смятате да използвате, тъй като всяка помпа е проектирана да работи със специфични видове вода. Не всички помпи могат да се използват както за чиста, така и за замърсена вода, тъй като има сериозен риск от бърза повреда на двигателя. 

 

 

Какво да имате предвид при избор на помпа за кладенец

 

Разстоянието от изхода до дъното на кладенеца

 

Разстоянието от изхода до дъното на кладенеца се измерва в зависимост от вида на водопровода. За разглобяемите водопроводи разстоянието се пресмята от горния край на главата, където най-често започва подаващият вода маркуч. За постоянните водопроводи разстоянието се измерва от точката на изхода през стената на герана.

 

Статично ниво

 

Статичното ниво представлява разстоянието от земята до повърхността на водата на кладенеца. Можете да измерите статичното ниво с помощта на въже, с вързана към него гайка, която да произведе звук при допир с водата.

 

Динамично ниво

 

Динамичното ниво се определя като статичното, но преди да се измери е необходимо да се изпразни водата от помпата. 

 

Пълна височина на кладенеца. 

 

Пълната дълбочина на кладенеца се измерва чрез добавяне на височината на пръстените, които изграждат кладенеца.

 

Разлика между статичното и динамичното ниво. 

 

Разликата между статичното и динамичното ниво определя колко е дебитът на герана. 

 

Височина на водния стълб. 

 

Височината на водния стълб (напорът) се равнява на разстоянието между дъното на кладенеца и динамичното ниво.Напорът се отнася до височината, до която помпата може да издигне водния стълб и да пренесе водата. 

 

Степента на замърсяване на водата.

 

Степента на замърсяване определя дали тя е кристално чиста, с дребни частици и дали се отнася към питейната или техническа вода.

 

 

Прочетете още:

 

 

 

Какви изчисления трябва да направите?

 

Ако разполагате с необходимите параметри, можете да направите нужните изчисления, за да изберете правилно Вашата помпа за кладенец. Ето един пример за пресмятане: 

 

Коефициентът на полезно действие (КПД) на помпата за кладенец се изчислява в проценти и представлява съотношението между входящата електрическа мощност (Р) и изходящата мощност на помпата (Рq) за конкретна работна точка.

КПД = (p*g*Q*H)/P , където p е Плътност на водата, g е Гравитацията на Земята, Q е Дебитът (куб.м./сек.), Н е Напорът (метра) и Р - Електрическата мощност (kW).

 

Ето един конкретен пример: Имаме плътност на водата 0.9gr/ML, гравитация 9.8 m/g2, дебит 0,001 m3/s (3.6m3/h), напор 16m и мощност 0.25 kW. 

КПД = (0.9*9.8*0.001*16)/0.25 = 0.56448*100 = 56% КПД. 

 

Максималното КПД зависи от скоростта на въртене, както и от размера и модела на помпата за кладенец. 

 

 

Съвети за ефективно изпомпване на вода от кладенец

 

Изпомпването на вода от кладенец е процес, който има своите тънкости. Ето какво е добре да знаете при използване на помпа за кладенец. 

 

  1. Някои помпи разполагат с манометър за измерване на работното налягане. Различните типове помпи имат различни рейтинги на водонепропускливост (отразяват се с помощта на класификационната система за защита от проникване (IP).
  1. Стойностите обикновено се дават за 1-инчов (26 x 34 mm) диаметър на изхода на тръбата. Когато избирате система с резервоар под налягане, не забравяйте, че само 1/3 от резервоара е пълен с вода, а останалите 2/3 са въздух под налягане. Ако възнамерявате да използвате резервоара под налягане за доставяне на питейна вода, проверете внимателно спецификациите, за да се уверите, че резервоарът е подходящ за това.
  1. Силно се препоръчва да инсталирате възвратен клапан (устройство, което предпазва помпата от загуба на зареждане) и да монтирате смукателна цедка в края на смукателната тръба (филтриращо устройство).
  1. Инсталирането на термична защита от претоварване на вашата електрическа мрежа ще намали риска от късо съединение в случай, че помпата ви работи на сухо.
  1. Помпите и резервоарите под налягане изискват защита срещу замръзване. Ако не възнамерявате да използвате помпата си през зимните месеци, трябва да я изпразните напълно и да й осигурите подходяща защита или да я преместите на място, където няма да бъде изложена на отрицателни температури или влажност. Ако не направите това, съществува риск от повреда на уплътненията или преждевременна корозия.
  1. И накрая, ако не можете да се примирите с шума или ако всички изчисления са се оказали неправилни, винаги можете да използвате кофа, вързана на въже - наистина ръчна помпа.

 

 

Последни думи

 

Помпите за кладенец са изключително полезни уреди, които се използват както в бита, така и в промишлеността и индустрията. На пазара можете да откриете много модели с различни спецификации, които отговарят на конкретните нужди на всеки. 

 

Изборът на подходяща помпа за кладенец е от съществено значение за качеството на работата, която предстои да бъде свършена - независимо дали става дума за доставяне на питейна вода до постройка, поливане на градина или селско стопанство, работа на строителен обект, отводняване на приземни участъци или друго. Ако се чудите „Каква помпа за кладенец да избера?”, нашите експерти ще Ви насочат към подходящия за Вас избор. Открийте перфектния модел помпа за кладенец от Баш Майстора още днес.

 

 

Вземете своята помпа за кладенец от "Баш Майстора" днес!

 

Вижте всички помпи за кладенец, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при избор.

 

Предлагаме широка гама от различни видове помпи, сред които потопяеми помпи, бензинови помпи, хидрофори, центробежни помпи и други. Можете да откриете и аксесоари, с които да допълните вашия комплект.

 

Имате възможност да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Заповядайте и в нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където на база вашите нужди и потребности ще получите индивидуален съвет за покупка. 

 

Вземете своята помпа за кладенец от "Баш Майстора" сега!

 

 

Често задавани въпроси

 

Какво се случва с електрическата ми помпа за кладенец, ако електричеството спре?

Електрическите помпи за кладенец ще спрат своята работа, ако захранването спре. Ще получите вода за още кратко време, докато резервоара за съхранение на помпата не се изпразни. Препоръчваме Ви да имате резервна ръчна помпа за подобни случаи.

 

Има ли опасност помпата ми за кладенец да замръзне през зимата?

Малко вероятно е водата в кладенца да замръзне, но помпите и тръбите биха могли. Потопяемите помпи за кладенец обикновено са предпазени от подобни случаи, но надземните помпи са изложени на риск и е необходимо да се пазят при много студено време. Запознайте се с информацията за Вашия модел помпа, за да проверите при какви температури може да бъде използвана. 

 

Колко дълго издържа една помпа за кладенец?

Продължителността на живота на помпата за кладенец зависи от модела, от начина на използване и качеството на поддръжката. Обикновено типичната помпа за кладенец може да се използва около 15 или повече години.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.