Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 517 продукта и наличност над 3 767 566 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 517 продукта в наличност.
3 767 566 Артикула.

Как да изберете верига за верижен моторен трион

Разгледайте нашите съвети за покупка преди да направите своя избор
Как да изберете верига за верижен моторен трион

Как да изберете верига за верижен моторен трион

Веригата за рязане е ключов компонент на верижния моторен трион. Използва се главно при рязане и обработка на дървен материал. Съвременните вериги предоставят висока производителност и издръжливост, стига да бъдат поддържани правилно.

В това ръководство ще намерите информация за компонентите на веригата за резачка, различните видове, както и съвети как да изберете верига за верижен моторен трион.

 

 

Компоненти на веригата за моторен трион

 

За да изберете правилна верига за Вашата резачка за дърва, първо трябва да знаете стъпката, широчината на водача и броя на задвижващите звена. Освен това, Вашите нужди и предпочитания също имат роля в това на каква верига да се спрете.

 

Стъпка

 

Стъпката представлява средното разстояние между два нита на веригата за резачка. Най-често, дължина на стъпката (1/4", 0,325", 3/8" или 0,404" ) е посочена върху направляващата шина. Ако не успеете да я откриете там, нашата препоръка е да се консултирате с продавач-консултант и да му позволите да измери старата верига на верижния трион.

 

Широчина на водач

 

Широчината на водача е от съществена важност, за да може веригата на верижния трион да се побере в шината на резачката. Най-често, широчината на задвижващите звена е 0,043", 0,050", 0,058" или 0,063" (или съответно 1.1 mm, 1.3 mm, 1.5 mm и 1.6 mm). Широчината на водача най-вероятно също е посочена на направляващата шина, подобно на стъпката. Отново, консултация с продавач ще Ви помогне за да изберете верига, която да е подходяща за Вашия трион.

 

Дължина

 

Дължината на веригата за верижен трион се определя от стъпката и броя на задвижващите звена. Можете да намерите информация за броя на задвижващите звена на шината на Вашата машина. 

Важно е да се спомене, че монтирането на по-агресивна верига на стандартен верижен трион рядко допринася за подобряване на общата производителност. 

За постигане на максимален резултат се уверете, че веригата и моторния трион са съгласувани помежду си - използвайте агресивна верига на агресивен трион.

 

В случай, че изпитвате трудности при избора на верижен трион, разгледайте нашето детайлно ръководство за това как да изберете резачка за дърва, която да отговаря на Вашите нужди.

 

 

Видове вериги за верижен моторен трион

 

В зависимост от приложението и изискванията на работата, съществуват различни видове вериги за резачки. Ето кои са някои от основните видове:

 

Според приложението

 

 • Верига за рязане със стандартна стъпка - обикновен тип верига, подходящ за обща употреба и различни видове рязане.
 • Верига за бързо рязане - има по-голяма стъпка между зъбите и обикновено се използва за по-бързо и по-грубо рязане.
 • Верига за фина работа - проектирана е да намали риска от откат при неправилна употреба. Подходяща е за фина работа и се използва често от неопитни.
 • Верига за рязане на дървени снопове - специално проектирана за рязане на дървени снопове и планки. Има специална форма на зъбите, което осигурява по-гладко и прецизно рязане.
 • Верига за рязане на лед и замръзнал дървен материал - създадена за работа при ниски температури.
 • Верига за дърворезба - този вид вериги разполагат със специална форма на зъбите, която позволява по-голяма маневреност и контрол при прецизни рязания.

 

Според дизайна на зъбите

 

 • Длето - острият ъгъл на зъбите тип длето разделя дървесните влакна с лекота, предоставяйки най-бързото и най-ефективно рязане, особено в чиста мека дървесина.
 • Полудлето - ъгълът на зъбите тип полудлето е заоблен. Това помага на режещия апарат да запази своята острота за по-продължителен период, особено когато се използва за рязане на твърда или замръзнала дървесина. Също така е полезен при работа в замърсени условия, където веригата за трион с тип длето бързо може да изгуби остротата си. 
 • Дробилка - този тип верига за трион наподобява веригата за трион тип полудлето, но разполага с още по-заоблен работен ъгъл на зъбите.

 

 

Критерии при избор на верига за верижен трион

Избор на верига за верижен моторен трион

 

След като разгледахме видовете вериги, нека да пристъпим към различните фактори, които обуславят избора на верига за моторен трион:

 

Стъпка на веригата

 

 • Веригата със стъпка 1/4″ е предпочитана за фина работа, където се изисква по-голяма прецизност. Подходяща е за рязане на тънки клони, дърворезба и други деликатни операции. Веригите със стъпка 1/4″ се препоръчват за моторни триони с двигатели с мощност до 38cc.
 • Веригата със стъпка 3/8″ се препоръчва за акумулаторни верижни триони, защото изискват по-малко мощност.
 • Веригата със стъпка .325” не се препоръчва при тежка работа. Подходяща е за работа на арбористи, за кастрене на клони и рязане на дърва за огрев.
 • При професионална употреба, то верига със стъпка 3/8” ще Ви е повече от полезна. Разполага с добра гъвкавост, подходяща здравина, ниско тегло и значителна скорост при рязане. 
 • Стъпката .404” е най-голямата и е подходяща за най-агресивните триони при тежка работа от професионални дървосекачи и арбористи. Веригите със стъпка .404” се използват за рязане на дървен материал в голям мащаб. Това са най-бързорежещите вериги, характеризиращи се с висока надеждност и производителност. 

 

Широчина на водача

 

Както вече споменахме, широчината на водача се отнася до дебелината на задвижващите звена. Подобно на стъпката, тя е компонент за съвместимост. Размерът на веригата на верижния трион и жлебът на водещата шина трябва да съвпадат.

 

Ако трябва да разберете размера на острието на верижния си трион, проверете машината си за етикети или погледнете ръководството на производителя.

Ако изберете верига с неправилна широчина на водача, тя може да се окаже твърде широка, за да пасне на Вашия моторен трион, или твърде хлабава, за да постигне правилно сцепление при рязане.

 

Дължина на шината

 

За всеки моторен трион, производителите препоръчват определена дължина на шината. Затова, уверете се, че веригата пасва на шината, с която е оборудвана вашата резачка.

 

Материал, от който са изработени зъбите

 

Друг важен фактор при избор на верига за моторен трион е материалът, от който са направени зъбите/върховете на режещите механизми.

Веригите обикновено се изработват от стоманена сплав. От своя страна, зъбите на верижния трион са покрити с материал, който може да направи голяма разлика в това колко добре реже веригата.

 

 • Зъби с хромиран връх - повечето вериги на верижни триони имат ножове с хромирани върхове. Те са здрави и устойчиви, подходящи са за обработка на дърво.
 • Карбидни - веригите с волфрамов карбид са по-издръжливи и са подходящи за професионални приложения. Карбидна верига може да издържи много повече натоварване от нормална при рязане на дървен материал, който е замърсен. Основното предизвикателство при карбидните вериги е, че те се нуждаят от резачка с голяма мощност и са малко по-трудни за заточване.
 • Диамантени - най-агресивният вериги разполагат с диамантени остриета. Диамантените вериги могат да режат скали, бетон и метал. Те са специално създадени за моторни резачки за рязане на бетон.

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

За да осигурите, както своята безопасност, така и продължителен живот на веригата, поддръжката е от съществено значение. Ето няколко съвета:

 

 • Редовно проверявайте състоянието на веригата и шината за следи от износване и повреди.
 • Проверявайте за непредвидени препятствия по време на работа, които могат да повредят веригата.
 • Поддържайте подходящо ниво на масло за веригата.
 • Винаги спазвайте инструкциите за поддръжка, предоставени от производителя на моторния трион.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на верига за резачка

 

 • Какъв вид дейност ще упражнявате? 
 • Каква големина и тип верига са най-подходящи за Вашата резачка?
 • За какъв тип работа ще се използва - за професионална употреба или хоби проекти?

 

 

Последни думи

 

Изборът на подходяща верига е важен за оптималната работа и ефективност на моторния трион. Основните характеристики, които определят вида на дадена верига са стъпка, широчина на водача и брой водещи звена (дължина). Важно е и да обърнете внимание на материала, от който са направени остриетата на веригата.

 

Имайте предвид, че освен добра верига и добра шина, важен критерии за производителността на Вашата резачка е и нейната мощност. 

 

 

Вземете верига за верижен моторен трион от “Баш Майстора” днес!

 

Ако все още не знаете на каква верига за верижен трион да се спрете, в магазини “Баш Майстора” предлагаме полезни насоки, които ще ви помогнат в процеса на избиране. 

Предлагаме и широка гама вериги за резачки и други консумативи, които да улеснят работата Ви.

 

Може да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Какви са препоръките за съхранение на резервни вериги, ако не се използват редовно?

Препоръчително е резервните вериги да се съхраняват на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. За предпазване от корозия, почистете веригата след ползване и я покрийте с тънък слой масло или антикорозионен препарат. 

 

Каква е разликата между различните стъпки на веригата и как да избера подходящата за моите нужди?

Стъпката определя разстоянието между всяко звено и влияе на скоростта на рязане. По-голямата стъпка предоставя по-бързо, но по-грубо рязане.

Изберете стъпка в зависимост от приложението - по-малки стъпки за деликатни задачи и по-големи за при обемисти работи.

 

Кои са най-надеждните производители на вериги за верижен моторен трион?

Магазин "Баш Майстора" предлага продукти на доказали се на пазара марки: Stihl, Husqvarna, Makita, Hitachi/Hikoki, Festool и други.

 

Колко често трябва да подменяте веригата на Вашия моторен трион и как да поддържате оптималната й производителност?

Подменяйте веригата, когато забележите затъпени зъбци или износени места. Редовно проверявайте нивото на масло на веригата и го поддържайте в съответствие с препоръките на производителя. Използвайте правилния тип и количество масло за веригата, особено при интензивна употреба.

 

Какъв е препоръчителният начин за заточване веригата на моторния ми трион и има ли специфични инструкции за различните видове зъбци?

Заточването на вериги може да бъде направено с подходяща пила или чрез машина за заточване. Следвайте ъглите и спецификациите за заточване, които са препоръчани от производителя на веригата. За зъбци с хромирани върхове, използвайте по-фина пила. За заточване на карбидни или диамантени зъбци, следвайте специфичните инструкции за поддръжка.
 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.