Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 826 043 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 826 043 Артикула.

Видове дискове за ъглошлайф

Как да изберете правилния диск за Вашия инструмент и нужди
Видове дискове за ъглошлайф

Видове дискове за ъглошлайф 

Ъглошлайфът е един от най-популярните и универсални инструменти, познати на човечеството. Той има неотменна роля в строителството, металообработката, дърводелството, автотенекеджийството и редица други производствени и търговски сектори. Универсалната му природа се дължи на възможността да работи с различни видове дискове за ъглошлайф. Благодарение на тяхната подмяна инструментът може да реже, шлифова и полира предмети, с различен размер, материал и форма. 

 

Грешният избор на диск гарантира незадоволителен краен резултат. Освен че е компрометирана, работата придобива висока степен на риск за Вашето здраве и живот. Ако искате да се възползвате в максимална степен от всички възможности на инструмента, избирайте разумно и практично. А ако нямате и представа как да го направите, си помогнете с нашето детайлно ръководство за покупка на ъглошлайф

 

Разнообразието от наличните днес видове дискове за ъглошлайф се дължи на факта, че всеки един от тях е предназначен за конкретна операция. Освен по приложение, те се отличават и по размер и материала, от който са направени. 

 

Както забелязвате вече, съществуват твърде много видове дискове за ъглошлайф, за да използваме един и същи за всичко. Правилният избор осигурява не само перфектен резултат и безопасност по време на работа, но и дълготрайна експлоатация на инструмента. Вижте какви видове дискове за ъглошлайф има на пазара. 

 

Според приложението на дисковете

 

Какъв вид работа ще извършвате с Вашия ъглошлайф, е първият въпрос, който трябва да си зададете. Той ще ви даде ясна представа и какъв диск ви е нужен за предстоящата операция. В зависимост от Вашата задача, можете да избирате между няколко вида: 

 

Дискове за рязане 

 

Тези дискове са предназначени за рязане. Те са приложими за всякакъв тип метал, в това число стомана, желязо и алуминий, но също така и за пластмаса и дърво. 

 

Тези видове дискове за ъглошлайф се предлагат в различни размери. Ето защо могат да се използват с всякакъв тип флекс - от мини до голям за по-мащабни проекти. Предимството им е, че осигуряват максимална прецизност в рязането на различни видове материали. Обикновено са изработени от специфичен вид алуминиев оксид.

 

На пазара могат да се открият различни видове дискове за ъглошлайф в зависимост от материала, за който да са предназначени:

 

 • Бетон;
 • Плочки;
 • Дърво; 
 • Метал;
 • Други. 

 

Рязането с ъглошлайф е рискова дейност, затова освен, че трябва да изберете правилния диск според предназначението му, е нужно да използвате предпазни средства като ръкавици, очила, а понякога и специализирани обувки. Бъдете внимателни с избора на скорост при нагласянето на инструмента, за да си гарантиране максимална прецизност и защита от инциденти. Съобразете се и с размера на контактната зона и количеството материал, който ще се обработва. 

 

Дискове за шлайфане 

 

Те също представляват специфични абразивни видове дискове за ъглошлайф. Имат функцията на шкурка, защото изглаждат неравности. Могат да се използват и за по-дълбоко почистване, тъй като успешно елиминират ръжда, стара боя и друг вид замърсявания. Изработени са от алуминиев оксид или силициев карбид. 

 

Дисковете за шлайфане позволяват експлоатация с по-висока степен на натиск, респективно със средни до максимални обороти. Ето защо при работя с тях е важно да сте особено внимателни. Безопасната им употреба се гарантира както от правилния избор на конкретни видове дискове за ъглошлайф, тоест с точната зърненост, така и с правилното позициониране. От особено значение е да се изчисли точния ъгъл на натиск при работа. Така се осигурява както предпазването на здравето на оператора, така и диска от бързо износване. 

 

На пазара могат да се открият различни дискове за ъглошлайф за шлайфане в зависимост от материала, от който са изработени:

 

 • Диамантени;
 • Керамични;
 • Карбофлексни;
 • От найлонови влакна;
 • Шкурка;

 

Дискове за полиране 

 

Тези дискове за ъглошлайф имат широко приложение. Името им говори само по себе си за тяхното приложение. Полирането може да се осъществи върху всякакъв тип метали, включително в сферата на строителството и автомобилния сектор. Задачата им е да постигнат блясък и максимално гладко покритие на избраната повърхност. 

 

Специалистите препоръчват равномерен натиск по време на работа с диск за полиране. От особено значение е да не пренатоварвате инструмента, както и използването на правилните обороти. Подобен риск създава опасност от повреда както на ъглошлайфа, така и на обработваната повърхност. 

 

На пазара могат да се открият различни дискове за ъглошлайф за полиране в зависимост от материала, от който са изработени:

 

 • Абразивни;
 • Влакнести;
 • Дискове от пяна;
 • Диамантени. 

 

Дискове за заточване 

 

Тези абразивни дискове за ъглошлайф имат конкретно строго определено предназначение, а именно да заточват. Могат да се прилагат за различни видове инструменти – ножове, ножици, машини с режещи елементи и други. Отличават се с голяма дебелина – минимум 6 милиметра. 

На пазара могат да се открият различни видове дискове за ъглошлайф за заточваме в зависимост от материала, от който са изработени:

 

 • Абразивни;
 • Керамични;
 • Диамантени. 

 

 

Според обработвания материал

 

Освен по приложение отличаваме и различни дискове за ъглошлайф в зависимост материала, който ще обработват. Имайте предвид, че един диск за рязане, шлайфане или полиране често може да се може използва за няколко типа повърхности. Обикновено тази информация е достъпна в инструкциите за употреба. 

 

Дискове за дърво

 

В повечето случаи те пристигат с по-фина текстура. Предназначени са за постигане на елегантен завършек. Могат да се използват както върху ПДЧ, така и върху масивно дърво. Препоръчително е да обърнете специално внимание върху избора на подходяща зърненост, а по време на работа да прилагате среден и задължително умерен натиск. 

 

Дискове за метал

 

Тези дискове за ъглошлайф имат значително по-груба текстура. С тях се реже и шлайфа всякакъв вид метална повърхност. Възможно е да се приложи върху благородни метали, когато е необходимо и полиране. Най-често обаче се търсят с цел почистване – боя, индустриални лепила, остатъчни строителни материали като замазка, бетон и други. 

 

Дискове за неметал

 

Предназначени са за обработка на по-фини материали, включително пластмаса, керамика и някои типове композити. Когато притежават по-груба структура могат да се приложат не само за финални корекции по повърхността, но и за промяна на нейната форма и размер.

 

Дискове за зидария/бетон

 

За да се обработи материал с толкова висока степен на плътност, се използват класическите диамантени дискове за ъглошлайф. Благодарение на миниатюрните си остри режещи сегменти те успяват успешно да проникнат в грубата и твърда повърхност. Според експертите рязането и шлайфането на зидария, бетон и плочки е добре да бъде придружено с охлаждаща техника на работа. По този начин се избегне бързо износване на диска. 

 

Дискове за друго

 

Сред тези дискове за ъглошлайф попадат варианти за обработка на стъкло, пластмаса и други екзотични, фини или трудни за модулиране твърди материали. Най-важното при експлоатация с тях е да приложите максимално подходящия натиск и ъгъл на въздействие. 

 

Според материала на дисковете

Видове дискове за ъглошлайф и тяхната употреба

При използване на ъглошлайф безопасността и ефективността на работа зависят от съответствието между двата вида материал – този на обработваната повърхност и на самия диск. В тази връзка откриваме и различни видове дискове за ъглошлайф според това от какво са изработени. 

 

Диамантени дискове

 

Те са най-често срещаните дискове за ъглошлайф. Познати са и като абразивни. Могат да се използват за всичко – полиране, рязане и шлайфане. Изработени са от специфичен вид индустриален диамант, чиито дребни частици се закрепят директно към металната главина, допираща се към самия инструмент. Ефективността им се гарантира главно поради наличието на специфични импрегнирани ръбове, поради което и срокът на годност на тези дискове е толкова дълъг. 

 

Карбофлексови дискове

 

Използват се главно за рязане. Представляват абразивни видове дискове за ъглошлайф и най-често специфичното им активно зърно е скрепено със смолист материал и фибростъклена мрежа за максимално ефективна работа. Могат да се използват за всякакъв вид повърхности. Справят се отлично с твърди материали като тухла, чугун и камък. 

 

Карбидни дискове

 

Предназначени са за шлифоване. Името им произлиза от тяхното специфично покритие – волфрамов карбид, който се справя особено добре и с полиране, както и с ефективно отстраняване на всякакви замърсявания. Отличават се с много тънко тяло, съчетано с разширителен прорез, които гарантират възможността за по-висока скорост на работа без риск от увреждане на повърхността. 

 

Дисковете с твърдосплавни пластини

 

Тези специфични дискове са създадени специално и единствено за обработка на дървени материали. Обикновено потребителят ги използва за рязане. Те имат специфични прорези, които позволяват превенция от бързата им развала. Наличните остри зъби гарантират ефективна работа, без да се прилага силен натиск, който често е рисков за деликатния дървен материал. Могат да се използват върху мека и твърда дървесина и са особено популярни в мебелната индустрия, както и в довършителните интериорни дейности при ремонт. 

 

 

Според размера на дисковете

 

Освен материала и приложението, размерът също има значение в търсенето на консумативи за ъглошлайф. Грешният избор често води до увреждане на повърхността или обратно – до невъзможността тя да бъде обработена. 

 

Конкретните размери на дискове за ъглошлайф всъщност са техните диаметри. По-големите за интензивна работа, висока степен на натиск и твърди материали. По-малките често се наричат любителски флексове, тъй като са по-подходящи за хора с минимален опит. 

 

На пазара ще откриете различни размери на дискове, съобразени с размера на ъглошлайфа. Ако не знаете кой е подходящ за вас, е задължително да се обърнете към специалист за консултация. Най-популярните в наличните на пазара дискове за ъглошлайф размери са следните.

 

 • 115mm
 • 125mm
 • 150mm
 • 180mm
 • 230mm

 

 

Най-добрите марки дискове за ъглошлайф от “Баш Майстора”

 

В онлайн магазин „Баш Майстора“ ще откриете богат асортимент от всички изброени до тук видове дискове за ъглошлайф. Те се отличават с отлично съотношение между цена и качество и са дело на водещи производители в сектора. Налични са аксесоари за флексове на следните популярни марки:

 

 • BOSCH; 
 • MAKITA; 
 • FESTOOL; 
 • DeWALT; 
 • DREMEL; 
 • MILWAUKEE; 
 • И много други.

 

Прочетете още: 

 

 

 

Последни думи 

 

Прецизната и безопасна работа с ъглошлайф до голяма степен зависи от осигуряването на точния вид диск. Пазарът е достатъчно наситен с алтернативи. Препоръчваме да съобразите избора си най-вече с материала за обработка. 

 

Според този критерий основните видове дискове за ъглошлайф са диамантените за рязане на почти всичко (метал, дърво, камък, бетон, пластмаса), за грубо или фино шлифоване в зависимост от това дали се цели изглаждане или почистване от силни замърсявания, заточващи за поддръжка на машини и инструменти и полиращи за финални довършителни дейности. 

 

 

Купете дискове за ъглошлайф от "Баш Майстора" днес!

 

Разгледайте всички дискове за ъглошлайф, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите полезни насоки, които да Ви помогнат при избора.

 

Предлагаме и широк набор от качествени малки, средни и големи ъглошлайфи, акумулаторни ъглошлайфи, бензинови ъглошлайфи и пневматични ъглошлайфи, които ще улеснят извършването различни задачи във Вашата работа или хоби проект. 

 

Може да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected]

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Приложим ли е един диск за ъглошлайф за всякакви повърхности?

Съществуват дискове за ъглошлайф за универсална употреба. Въпреки това, препоръчително е да сменяте диска в зависимост от конкретния материал за обработка. 

 

Как да се предпазим по време на работа с диск за ъглошлайф?

Най-важното е да сте подбрали правилните видове дискове за ъглошлайф и да сте ги поставили по указания в инструкциите начин. Не забравяйте да носите защитни средства като очила, ръкавици, ботуши. Не използвайте диска и флекса за дейности, за които не са предназначени в официалното ръководство за употреба. 

 

Как да запазим за дълго време диска за ъглошлайф?

За да го използвате максимално дълго, е важно дискът да се съхранява на сухо, не изложено на пряка слънчева светлина и с ниска температура място. След експлоатация го почиствайте според указаните в инструкциите методи. Избягвайте да натискате твърде силно и да работите с непозволена от производителя скорост на ъглошлайфа. 

 

Възможно ли с един диск да се шлифова, полира и реже?

Понякога това е възможно, но със сигурност не се препоръчва. Подобна универсална приложимост крие рискове както за повърхността, която обработвате, така и за самия диск. Възможно е дори да застрашите собственото си здраве. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.