Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 826 043 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 826 043 Артикула.

Как да изберем ъглошлайф?

Ръководство за покупка на ъглошлайф
Как да изберем ъглошлайф?

Как да изберем надежден ъглошлайф?

Ъглошлайфът е мощен и универсален инструмент, използван в различни строителни, ремонтни и металообработващи дейности. Играе ключова роля в различни индустрии и домашни проекти поради своите многобройни функционалности и възможности за обработка на различни материали.

Правилният избор на ъглошлайф е от съществено значение, тъй като този инструмент може да бъде използван в разнообразни задачи и условия.

 

В това ръководство, читателите на “Баш Майстора” ще научат разликите между флекс и ъглошлайф, какви са критериите при избор на ъглошлайф, за какво служи ъглошлайфа и други. 

 

 

Какво е ъглошлайф и за какво служи?

 

Ъглошлайфът се използва за различни задачи като рязане, шлифоване, полиране на различни материали, сред които метал, бетон, плочки, пластмаса, дърво и други.

 

Ъглошлайфите имат широко приложение - използват се в металообработката, строителството, дърводелството и ремонтните дейности.

Обикновено, те са задвижвани от електрически двигател, но съществуват и модели, които работят с бензин или сгъстен въздух.

 

 

Разлики между флекс и ъглошлайф

 

Термините "флекс" и "ъглошлайф" се използват в различни региони и среди, за да се опише един и същ вид инструмент.

Флекс произлиза от немската дума “Flex”, която е съкращение от “Flexibilität" (гъвкавост). Така нареченият “флекс” се характеризира с гъвкавата връзка между дръжката и машината, която му придава гъвкавост и удобство при работа. 

 

Разлика между флекс и ъглошлайф няма, става въпрос за един и същи инструмент.

 

 

Видове ъглошлайфи

 

Малки ъглошлайфи (76 мм, 115 мм, 125 мм, 150 мм)

Ъглошлайфите с диаметър на диска 76 мм са подходящи за прецизни и фини работи. Те са компактни и леки, което ги прави удобни за работа в тесни пространства. Тези с 115 мм диск са предпочитани за задачи в домашни и професионални условия. 

Ъглошлайфите с диск по-голям от 115 мм предоставят по-голяма работна повърхност и са подходящи за по-обемни проекти. Тези с 150 мм диск са подходящи за интензивни професионални приложения и строителство.

Малките ъглошлайфи имат ограничена дълбочина на рязане в сравнение с по-големите модели. Често генерират и повече вибрации, което води до умора в ръката на оператора.

 

Средни ъглошлайфи (180 мм)

Средните ъглошлайфи с диаметър на диска 180 мм са по-големи и мощни от по-малките си еквиваленти. Те са предназначени за по-задълбочени и интензивни задачи. Този вид ъглошлайфи се използват в различни индустрии, включително строителство, металообработка, ремонтни дейности и други.

Недостатъкът на средните ъглошлайфи е в това, че са по-големи и тежки в сравнение с по-малките модели. Това може да ги направи по-трудни за маневриране и да усложни работата в по-тесни пространства.

 

Големи ъглошлайфи (230 мм)

Големите ъглошлайфи са мощни и внушителни инструменти, предназначени за тежки задачи в различни индустрии. Те се отличават с по-големи размери на диска и по-мощни мотори, което ги прави подходящи за употреба при изискващи значителни усилия задачи. 

Поради големите си размери и по-мощните мотори, големите ъглошлайфи често са и по-тежки. Това може да представлява предизвикателство за операторите особено при продължителна употреба.

 

Ъглошлайфи с регулируеми обороти

Ъглошлайфът с регулируеми обороти предоставя възможност за контрол на оборотите на машината в момента на работата. Това е полезно и позволява на потребителите да настроят скоростта на въртене на диска в зависимост от конкретната задача.

 

Какъв размер ъглошлайф да изберете?

При избора на подходящ ъглошлайф е важно е да вземете предвид следните фактори:

 • мощност на мотора, 
 • диаметър на диска, обороти в минута и дали има опция за регулиране, 
 • ниво на безопасност, което предоставя, 
 • ергономичност, 
 • източник на захранване. 

 

 

Какъв ъглошлайф да изберем?

Какъв ъглошлайф да изберем?

Отговорът на въпроса “Какъв ъглошлайф да си купя?” зависи от вашите потребности и приложенията, за които ще използвате машината. За да вземете добре информирано решение, разгледайте някои от характеристиките, които са важни при покупка на ъглошлайф:

 

Тип захранване

 

Електрически ъглошлайф

 

Най-популярните размери на дискове при електрическите ъглошлайфи са два - 125 и 230 мм. По-малките дискове обикновено се използват за малки площи и за по-прецизна работа. Предимството на електрическите ъглошлайфи е, че са значително по-леки и лесни за използване. 

Мощността е друг фактор, който трябва да се вземе предвид. Правилото тук е просто - колкото е по-интензивна работата с ъглошлайфа, толкова по-мощен трябва да бъде. Размерът на диска също е важен за енергията, необходима на машината. По-мощните уреди тежат повече. Ако ги ползвате по-дълго време, това ще затрудни работата Ви.

 

Препоръката от магазини “Баш Майстора” е да се спрете на мощен ъглошлайф с издръжлив мотор, ако ще го използвате професионално в ежедневната си работа.

 

Теглото на електрическия ъглошлайф зависи от размера на диска и неговата мощност. По-малките машини обикновено са в диапазона от 1.8 до 2.2 кг. По-големите модели изискват и по-мощни двигатели. Те обикновено тежат между 4.5 и 5.5 кг. Ако ще ползвате често ъглошлайфа по време на работа е важно той да има защита срещу повторно включване, система за намаляване на вибрациите и други.

 

Акумулаторен ъглошлайф

 

Акумулаторните ъглошлайфи са идеален избор за майстори, които често се сблъскват с дейност, изискваща шлайфане или рязане на различни по вид материали. Освен за шлайфане, с тях можете да полирате или да режете метал и други материали.

Идеални са при полирането на гранитогрес или гранит. Единствено трябва да съобразите диска, който ще използвате, за да постигнете желания ефект.

Акумулаторните ъглошлайфи се използват за голям спектър от дейности в строителството, работата с метали, ремонтите в дома и други. Липсата на кабел ги прави много по-мобилни и предпочитани спрямо електрическите такива, което ги прави добър помощник при работа на труднодостъпни места. 

 

Акумулаторните ъглошлайфи са леки и мощни, уместни за работа с една ръка. Подходящи са за рязане на локации, които са труднодостъпни или пък няма електричество. Шлайфовете най-често работят с размери на диска от 50 мм до 230 мм. По този начин в зависимост от работата, която ще извършвате можете да изберете подходящия диск. Това ще направи работата Ви по-бърза и лесна.

 

Акумулаторните ъглошлайфи използват различни типове батерии в зависимост от модела и производителя. Те могат да бъдат литиево-йонни батерии (Li-Ion), никел-метал-хидридни батерии (NiMH), никел-кадмиеви батерии (NiCd) и литиево-желязо-фосфатни батерии (LiFePO4). Литиево-йонните батерии са най-разпространеният избор за акумулаторни инструменти поради своята висока енергийна плътност и лекота. 

 

Пневматичен ъглошлайф

 

Пневматичните ъглошлайфи се ползват за рязане и шлайфане на различни видове материали. Това са практични инструменти за бързо и ефективно рязане и оформяне на изделия от метал.

 

Пневматичният ъглошлайф осигурява лесен контрол на скоростта и прецизно ръководене на оборотите на диска. Снабден е с бърза връзка за нагнетателен маркуч. Той е удобен помощник при рязане на керамични и порцеланови материали, както и PVC тръби.

 

Конструкцията на пневматичен ъглошлайф е много проста – моторът задвижва въртяща се глава, към която се прикрепват различни приставки. Ергономичната ръкохватка лесно може да завинтва в три различни позиции, с което постигате по-удобно и по-безопасно рязане или шлифоване под ъгъл 180°. За облекчение на работния процес има заключване на спусъка.

 

Приставките, които можете да прикрепите към пневматичния ъглошлайф, са дискове с разнообразно предназначение за рязане на метал, керамика, шлайф дискове, различни видове абразиви за дърво, пластмаса, стъкло, стоманени четки за отстраняване на ръжда, кечета и други.

 

При работа с този вид ъглошлайф, ще ви е необходим компресор. Ако искате да научите повече, прочетете нашето ръководство за избор на компресор за въздух.

 

Бензинов ъглошлайф

 

Бензиновите ъглошлайфи се използват за рязане на камък, зидария, бетон, асфалт, метал и други твърди материали. Благодарение на своята мощност и издръжливост се справят чудесно с тежки задачи при ремонтни дейности, строителство и реконструкция на сгради.

 

Системата за подаване на винтове с пружина намалява усилието, което е нужно за слагането на режещия диск в разреза и за ваденето му от материала. Системата за защита на вала на режещия диск гарантира дълготрайна работа без ежедневно смазване на лагерите.

 

Видове дискове и съвместимост

Изборът на правилния диск е от също толкова голямо значение, както и избора на ъглошлайф. Нека видим какви видове дискове има:

 

Дискове за рязане

Изборът на дискове за рязане зависи от диаметъра на използвания ъглошлайф – 115, 125, 150, 180 или 230 мм.

Дебелината на дисковете за рязане варира от 1 мм до 3,2 мм (1,0; 1,25; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0 и 3,2 мм), най-често предпочитани са 2,0 и 2,5 мм.

Дисковете за рязане се подбират и в зависимост от материала, за който се използват - стомана, инокс, камък, тънка ламарина.

 

Дискове за шлайфане

Дисковете за шлайфане се използват предимно за обработка на различни повърхности и краища на конструкционна и неръждаема стомана. Техният диаметър се определя от размера на използвания ъглошлайф – 115, 125, 150, 180 или 230 мм. Дебелината на дисковете варира от 4 до 8 мм, като формата на повърхността може да бъде равна или изпъкнала.

 

Ламелните дискове са най-разпространения вид дискове за шлайфане. Те имат по периферията си налепени шкурки. Различават се според едрината на зърното на шкурката, която варира от 36 до 120. Използват се главно в металообработващата промишленост.

 

Диамантени дискове и ротационни четки

Диамантените дискове се използва за рязане на различни строителни материали, включително керамика, теракот, камък, бетон, тухла и други. Подходящи са за всякакъв вид ъглошлайф, включително и такива с ниска мощност около 700 W.

 

Ротационните четки са предназначени за почистване, полиране или шлайфане на различни материали като стомана, бетон и керамика. Използват се за отстраняване на ръжда, нечистотии, метал или боя. Тези консумативи могат да бъдат дискови или конусообразни (чашкообразни). Повечето от тях се поставят директно на оста на електрическия ъглошлайф, без да е необходимо използването на притискаща гайка.

 

Ако искате да научите повече за дисковете за ъглошлайф, "Баш Майстора" Ви е подготвил ръководство, което може да разгледате -  видове дискове за ъглошлайф.

 

 

Скорост и обороти

 

Скоростта е ключова техническа характеристика при избора на ъглошлайф, особено ако търсите прецизност в работата. Малките ъглошлайфи с по-малък диаметър на диска обикновено постигат по-високи обороти в минута от по-големите модели. Малък ъглошлайф може да достигне над 10 000 об/мин, докато по-големият модел генерира около 6,000 оборота в минута.

 

По-големите модели компенсират с по-висока мощност. Устройствата с повече скорости предоставят по-голям контрол и точност по време на работа. Голяма част от ъглошлайфите предлагат функция за предварителна настройка на оборотите, която подобрява прецизността и качеството на изпълнението.

 

При избора на професионална машина, способна да издържа на интензивни задачи, безчетковият двигател е предимство. Тези модели предоставят повече мощност и по-дълъг период на експлоатация.

 

 

Ергономичност и тегло

 

Ергономичността и теглото на ъглошлайфа са важни фактори при избора на подходящ модел за вашия тип работа. Ако ще използвате ъглошлайфа за продължителни периоди от време, по-леките модели са по-подходящи, тъй като намаляват умората на ръцете и гърба.

 

При избора на ъглошлайф важно значение има и пусковия бутон - неговото разположение, защитата срещу неволно пускане и усилието, с което натискаме или избутваме.

 

 

Екстри и допълнителни функции

 

При избор на ъглошлайф е добре да обърнете внимание дали машината притежава следните функции, които могат да направят работата ви с него по-лесна и по-безопасна:

 

 • антивибрационна дръжка;
 • антивибрационна система;
 • защита срещу прах и шум;
 • блокировка на шпиндела;
 • закрепване на диска без ключ и др. 

 

 

Прочетете още:

 

 

 

Как работят системите за защита на ъглошлайфа?

 

Машините, оборудвани с плавен, мек старт и система за аварийно спиране при заклещване на диска, предоставят високо ниво на защита, което може да предотврати неволни наранявания и инциденти.

 

Системата за защита срещу повторно включване също е много важна - тя предотвратява повторно включване на диска от само себе си при кратко прекъсване на захранването. Защитата срещу претоварване и системата за охлаждане на двигателя пък предпазват машината от прегряване. 

 

Повечето нови модели ъглошлайфи включват иновативни решения, като X-Lock система за закрепване на диска без затягаща шайба. Системата за намаляване на вибрациите е от голямо значение при продължителна работа.

 

 

Съвети за поддръжка и безопасност

 

Независимо от марката и ценовия сегмент на вашия ъглошлайф, правилната експлоатация е от ключово значение за предотвратяване на повреди и наранявания. При работата с този инструмент, има два потенциално опасни елемента - високоскоростният въртящ се мотор и острият работен диск.

 

За да си осигурите своята безопасна работа, следвайте тези правила:

 

 1. Запознайте се с инструкциите от производителя, за да сте наясно с всички характеристики за Вашия инструмент.
 2. Уверите се, че машината е изключена преди да бъде включена към електрическата мрежа.
 3. Изберете правилен диск, тъй като неправилният диск може да доведе до износване и повреда.
 4. Работите със защитно облекло, очила, ръкавици и маска за лице, особено ако се генерира вреден прах.
 5. Дръжте ъглошлайфа с две ръце и не сваляйте корпуса му с цел удобство.
 6. Проверявайте редовно състоянието на инструмента и подменяйте износените детайли навреме.
 7. Бъдете внимателни и максимално съсредоточени по време на рязане. 
 8. Не забравяйте да правите периодични почивки, особено при продължителна употреба.

 

 

Какво да имате предвид при покупка на ъглошлайф

 

Използвайки наученото до момента, помислете над следните въпроси преди да направите финалното решение за покупка на ъглошлайф:

 • Колко често ще го използвате?
 • Какъв вид захранване е най-подходящ за Вас?
 • С каква големина да бъде?
 • Нужна ли Ви е определена функция?
 • За хоби или професионална работа?
 • Имате ли нужда от регулиране на оборотите?

 

 

Вземете своя ъглошлайф от “Баш Майстора” днес!

 

Ако все още се чудите какъв ъглошлайф да изберете за домашна или професионална употреба, в магазини “Баш Майстора” предлагаме полезни насоки, които ще ви помогнат в процеса на избиране. 

 

При нас можете да намерите разнообразие от малки, средни и големи ъглошлайфи с отлично качество на достъпни цени. Предлагаме и широка гама от дискове и други консумативи, които да допълнят комплекта Ви.

Може да поръчате своя инструмент, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].


Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Какъв ъглошлайф да си купя?

Изберете ъглошлайф с подходящи обороти, мощност и размер спрямо вашите нужди. По-големите машини са подходящи за по-обемисти проекти, докато по-малките са удобни за по-детайлни задачи. Помислете дали предпочитате кабелен или безжичен (акумулаторен) ъглошлайф, преди да направи своя избор.

 

Какъв ъглошлайф да си купя 115 мм или 125мм?

Изберете 115 мм, когато ще използвате машината за по прецизни задачи. Този размер е компактен и е подходящ за хоби проекти и за работа на труднодостъпни места.

В случай, че искате да използвате ъглошлайфа за по-големи проекти и бързината на работа е важна за Вас, тогава ъглошлайф с размер на дисковете от 125 мм ще Ви бъде полезен.

 

Каква марка ъглошлайф да си купя?

Съветваме Ви да се доверите на марки, които са се доказали на международния пазар, например:

 

 

Какъв малък ъглошлайф да изберете?

Изберете модел, който разполага с възможност за регулиране на оборотите. Разгледайте нашите предложения за малък ъглошлайф.

 

Какъв акумулаторен ъглошлайф? 

За по-дълго време на работа, изберете модел с по-голям капацитет на батерията. Подберете модел с достатъчно високи обороти и мощност за вашите нужди. Вижте всички наши предложения в категория акумулаторни ъглошлайфи.

 

Трябва ли да носите ръкавици, когато използвате ъглошлайф?

Да, препоръчително е да носите ръкавици, докато използвате ъглошлайф, за да защитите ръцете си от летящи частици. Въпреки това трябва да се грижите ръкавиците да бъдат далеч от движещите се части.

 

Могат ли да се сменят дисковете на ъглошлайф?

Да, дисковете на ъглошлайф могат да се сменят. Има много видове, всеки от тях подходящ за конкретни задачи като шлайфане, рязане и полиране. Просто трябва да се уверите, че използвате диск с правилния диаметър и правилна големина на отвора, за да се побере на Вашия ъглошлайф. 

 

Какъв размер ъглошлайф да се използва за рязане на тухли?

Всички ъглошлайфи могат да режат тухли, докато използвате диск за рязане на зидария. Размерът, който избирате, зависи от дълбочината, до която трябва да режете. Например, ъглошлайф с диаметър 115 мм може да реже до 30 мм дълбочина, а този с диаметър 125 мм - до 38 мм, a ъглошлайф с диаметър 230 мм - до 70 мм.

 

Можете ли да полирате бетон със ъглошлайф?

Да, можете да полирате бетон със ъглошлайф, използвайки диамантена шлифовъчна глава за бетон.

 

Можете ли да използвате ъглошлайф за шлайфане на дърво?

Можете да използвате ъглошлайф за шлайфане на дърво със специално предназначен за тази цел диск.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.