Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 775 773 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 775 773 Артикула.

Как да изберете циркуляр

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете циркуляр

Избор на циркуляр

 

Когато става дума за обработка на дървен материал, едва ли има по-широко използвана машина от циркуляра. Освен за дърво, циркулярът намира и приложение при рязане на други материали, като метал, ламинат и зидария.

 

Преди да направите избор на ръчен или настолен циркуляр, обаче, е важно да помислите над това какъв вид материал ще обработвате и какъв вид срезове планирате да извършвате.

 

В настоящото ръководство ще научите повече за различните видове циркуляри, техните приложения и спецификации, кои са аксесоарите, които могат да улеснят вашата работа и накрая – дали да заложите на ръчен или настолен циркуляр. 

 

Нека започнем с това какво представлява този вид машина.

 

 

Какво представлява циркулярът?

 

Циркулярът е незаменим помощник както при домашна работа, така и при професионални проекти. Повечето модели циркуляри са създадени за рязане на дърво, но съществуват и машини с по-голяма мощност и специални циркулярни дискове, които са подходящи за рязане на разнообразни материали. 

 

 

Видове циркуляри

 

На пазара могат да се намерят различни видове циркуляри, като генерално могат да бъдат групирани на: ръчни, ръчни акумулаторни, потопяеми настолни и циркуляри за метал. Ето и какви са спецификите на всеки един вид: 

 

Ръчен циркуляр

 

Ръчният циркуляр е изключително маневрена и удобна за ползване машина, която е лесна за пренасяне. Ръчните циркуляри са идеални за леки работни проекти. Съществуват и модели с висока мощност и скорост на рязане, които са подходящи за професионална употреба. При избор на ръчен циркуляр е важно да знаете, че този вид е перфектен както за рязане на дърво, плотове и ламинат, така и за рязане на пластмаса и други меки материали.

 

Ръчен акумулаторен циркуляр

Ръчните акумулаторни циркуляри предоставят удобство, тъй като нямат кабел, който да ограничава движението ви. Освен, че могат да бъдат използвани на места без електрическо захранване, те са и леки и лесни за транспортиране, което обяснява тяхната популярност сред домашни майстори и професионалисти. Основните недостатъци са високата цена и ограниченото време за работа, които предлагат този вид машини.

 

Потапящ циркуляр 

 

Работата с потапящ циркуляр ви осигурява точни и бързи разрези в различни материали. Разрезите се осъществяват чрез движения, наречени потапяния, откъдето произлиза и името на този вид машина. 

 

Потапящите циркуляри осигуряват по-голяма дълбочина на рязане в сравнение с ръчните и настолни аналози, като дълбочината може да се регулира с точност до 1 мм. Използва се при рязане на греди, алуминиеви профили, ламинат и други. Един от недостатъците на потапящия циркуляр е, че не е пригоден за обработка на големи детайли. 

 

Известен е още с термините настолен циркуляр с изтегляне, герунг циркуляр и пендула.

 

Настолен циркуляр

 

Настолният (стационарен) циркуляр представлява машина със стабилна маса с голям режещ диск и мотор, която има висока мощност. Принципът на работа на подобни машини се състои в това, че диска стои неподвижен, а материалът за рязане се придвижва към него, благодарение на подвижната част на работната маса. 

 

Повечето модели стационарни циркуляри имат опция за рязане под ъгъл. При избор на настолен циркуляр е необходимо да знаете, че този модел е изключително стабилен и е предназначен предимно за професионална употреба. Тежестта му обаче го прави труден за пренасяне. Ако търсите циркуляр за леки и домашни работни дейности, по-добре се ориентирайте към някои от останалите модели. 

 

Циркуляр за метал

 

Циркулярите за метал представляват машини за рязане на стомана, тръби и профили. Те имат здрава конструкция и работят на принципа на потопяемите модели. Мощността им е значително по-висока от тази на обикновените циркуляри, за да могат да се справят с рязането на металните материали.

 

Циркулярите за метал имат режещ диск, който се спуска към метала, често имат възможност и за добавяне на друг режещ накрайник. Важно е да имате предвид, че материалът за рязане трябва да се носи към машината, а не обратното.

 

 

Критерии при избор на циркуляр

 

Как да изберем циркуляр - мнения и съвети от Баш Майстора

 

При избор на циркуляр е важно да сте наясно за какви цели смятате да използвате машината, колко често смятате да работите с нея и с каква интензивност. Ето някои от основните критерии, за които е добре помислите при избор на подходящ модел циркуляр:

 

Тип захранване

 

Според типа захранване циркулярите се разделят на електрически и акумулаторни. Електрическите модели са стандартен вариант и поддържат добро ниво на мощност при работа. Повечето настолни циркуляри се захранват на ток, заради поддържането на максимална скорост при продължителна работа с тях. 

 

Акумулаторните циркуляри се захранват с специални батерии и могат да бъдат използвани на места без електрозахранване. Акумулаторните циркуляри са предимно ръчни модели и са много удобни за използване и леки за транспортиране. От друга страна акумулаторните циркуляри са значително по-скъпи и нямат възможност да поддържат висока мощност при продължителна работа, тъй като батериите им отслабват и се налага да бъдат заредени, което води до прекъсване на работата. Съветваме Ви да ги използвате при леки и домашни проекти.

 

Мощност и работни обороти

 

Мощността на двигателя е сред най-важните характеристики при избор на циркуляр. Мощността на ръчните циркуляри е от 800W до около 1200 W, а стационарните циркуляри имат мощност над 1200 W. По-голямата мощност на машината гарантира нейната по-висока производителност. Имайте предвид, че по-мощните циркуляри имат по-голям мотор, което прави машината по-тежка. 

 

Качествените циркуляри имат честота на въртене между 5000 и 5300 оборота в минута. Високите обороти гарантират рязането на по-плътни материали и гарантират чист разрез.

 

Размер на диска

 

Размерът на диска зависи от мощността на циркуляра, който сте избрали. Диаметърът на ръчните циркуляри може достигне до 350 мм, а професионалните машини работят с дискове с диаметър 250 мм. В промишлеността и производството се срещат и циркуляри с дискове с диаметър до 600 мм.

 

Колкото по-висока е мощността на машината, толкова по-голям може да бъде размерът на диска, който се използва. Съветваме Ви да не поставяте по-големи дискове на циркуляри с ниска мощност, защото има опасност от повреда на машината.

 

Дълбочина на разрез

 

Дълбочината на разреза обикновено зависи от размера на избрания циркуляр. Малките уреди правят по-прецизни и плитки разрези, докато по-големите циркуляри режат в дълбочина, но не правят толкова чисти разрези. Ако искате чисти разрези, използвайте малък циркуляр с малки дискове с по-гъсто разположени зъби по тях. 

 

Ъгъл на рязане

 

Рязането под даден ъгъл най-често е възможно при ръчните и преносимите циркуляри, като стандартният ъгъл на рязане може да бъде от 0 до 45 градуса, като на пазара съществуват и по-нови модели, режещи и под ъгъл от 50 - 60 градуса.

 

 

Какво да вземете предвид при избора на циркуляр?

 

Какъв вид разрези ще се правят?

 

Циркулярът е перфектната машина за вертикални, прави разрези в дърво, особено ако е потопяем модел. За рязане под ъгъл може да се използва настолен циркуляр и обръщащите се модели. Съществуват циркуляри, подходящи за всякакво рязане и всякакви разрези. Преценете какви са Вашите конкретни предпочитания, за да изберете подходящия за Вашата дейност модел. 

 

С кабел или без?

 

Спрямо конкретните нужди можете да откриете циркуляри с кабел или без. Безкабелните модели предлагат по-голяма маневреност и намаляват риска от злополуки, причинени от спъване в кабела, заплитане или неволното му разрязване по време на работа. Недостатъкът на безкабелните циркуляри е, че не могат да бъдат употребявани дълго време, тъй като батериите им имат нужда от редовно презареждане. Ако държите циркуляра си в работилница или работите с него на едно място, то моделите с кабел са по-удачния избор за Вас. Ако се нуждаете от преносим вариант за работни дейности по различни места и обекти, то безкабелните циркуляри са по-подходящи. 

 

Какво ниво на мобилност ви е необходимо?

 

Ръчните и потопящите циркуляри са най-лесно преносимите модели от всички видове. При останалите циркуляри материалът трябва да бъде занесен до машината, а не обратното - за сметка на това разрезите са по-правилни и фини в сравнение с преносимите модели. Трябва да прецените кое е по-важно за Вас и да изберете подходящия модел циркуляр според критериите си. 

 

Какъв размер на циркуляра е най-подходящ?

 

След като установите какъв вид циркуляр е най-подходящ за Вашите дейности, необходимо е да обмислите и какъв размер разрези смятате да правите. Малките циркуляри ще Ви осигурят по-прецизни разрези, които обаче са по-плитки. По-големите циркуляри ще Ви позволят да режете в дълбочина, но разрезите няма да бъдат толкова фини и чисти. 

 

Какъв вид материал ще обработвате?

 

Всички циркуляри могат да режат дърво и дървени материали, но не всеки модел се справя с рязането на метал. Ето защо е изключително важно да прецените предварително дали ще режете само дърво или ще Ви е необходима машина за рязане и на по-стабилни и упорити повърхности.

 

Аксесоари за циркуляр

 

Шини, линии, насочвачи

 

Циркулярите, които разполагат с насочващи шини, правят много точни и фини разрези. Тези аксесоари не вървят в комплект с циркуляра, но много от машините разполагат със специални прорези за тях, които са разположени на подложката на триона. 

 

Дискове

 

Съществуват различни видове дискове, създадени за ръчен или стационарен циркуляр, които се различават по броя на зъбите, вътрешния и външния си диаметър. На пазара могат да бъдат открити разнообразни модели дискове за рязане на дърво, метал и други.

 

Защитни средства

 

За да се минимизира опасността при работа, циркулярите разполагат с различни механизми, които заключват основните му функции. Защитните средства представляват блокировки, предпазители на дисковете, аварийни аларми и стабилизатори на оборотите под напрежение и други. Носенето на предпазни очила по време на работа с циркуляр е силно препоръчително. 

 

 

Ръчен или настолен циркуляр да изберете?

 

Често хората се колебаят между избор на ръчен или настолен циркуляр.

 

Ръчните и настолните циркуляри са сред най-търсените модели на пазара. Ръчните модели циркуляри са подходящи за по-леки работни дейности, използват се основно за дълги и прави разрези и имат възможност за рязане под ъгъл. Ръчните циркуляри предоставят по-голяма маневреност и свобода на движение и могат безпроблемно да бъдат пренасяни навсякъде. Съществуват модели ръчни циркуляри с висока мощност, които са подходящи и за професионална употреба. Ако се нуждаете от компактна и маневрена машина за домашни и не особено тежки проекти, то ръчните циркуляри са най-подходящи за Вашата дейност.

 

Настолните циркуляри са предназначени основно за професионални дейности. Работният им плот осигурява прецизност и точност при обработването на обемни или продълговати материали. Настолните модели са по-мощни и имат възможност за регулиране на височината на диска, което предоставя възможност за изпълнение на разнообразни проекти. Ако имате нужда от модел с по-висока мощност и стабилна основа за по-прецизна работа, то настолните циркуляри са перфектни за Вашите проекти.

 

 

Прочетете още:

 

 

 

Особености и функции на циркуляра

 

Магнезиев корпус

 

Съществуват циркуляри със здрави пластмасови корпуси, но магнезиевите корпуси са по-надеждни и гарантират лека, но здрава конструкция.

 

Лазерна линия

 

Тази функция е създадена, за да проектира линия върху работната повърхност, която да улесни работещия с машината и да осигури по-голяма точност при рязане.

 

Работно осветление

 

Работното осветление осветява зоната на работа и гарантира по-прецизна работа с машината.

 

Блокировка на шпинделите

 

Тази функция заключва вала и диска, което позволява лесна и безопасна смяна на дисковете при необходимост.

 

Ограничител за рязане

 

Ограничителят за рязане осигурява по-добър и качествен контрол при работа с циркуляра и гарантира точност и прецизност при рязане.

 

Прахоулавяне

 

Изключително полезна функция, която премахва прахта при работа и подобрява видимостта на работещия с циркуляра.

 

Електрически спирачки

 

Електрическите спирачки спират диска незабавно при натискане на спусъка, което гарантира контрол и безопасност при работа с циркуляра.

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Прочетете внимателно инструкциите 

 

Запознайте се в детайли с ръководството за употреба и с функциите, с които разполага Вашия модел циркуляр. Необходимо е да познавате добре начина на работа на машината, преди да пристъпите към нейното използване. 

 

Носете подходящо облекло при работа с циркуляр

 

Избягвайте дрехите с широки ръкави и носенето на ръкавици при работа с циркуляр. Ръкавиците пречат на усещането за реалната позиция на ръката ви, а широките дрехи могат лесно да попаднат под режещия диск и да предизвикат опасност за работещия с циркуляра.

 

Използвайте конкретния модел циркуляр по предназначение

 

Не използвайте стандартни или малки модели циркуляри за рязане на метал или на твърде обемни повърхности, защото има опасност да повредите машината. Ако се нуждаете от циркуляр за рязане на метал, потърсете конкретния за тази дейност модел, с по-висока мощност, обем и модел на диска. 

 

Действайте с повишено внимание 

 

При работа с електрически модел циркуляр, уверете се, че сте изключили машината от електрозахранването, преди да го почиствате или да сменяте частите му. Работете с циркуляр само ако се чувствате добре и концентрирани в работата, тъй като само момент невнимание може да причини сериозни последици.

 

 

Последни думи

 

Циркулярите са сред най-използваните и полезни машини. На пазара могат да се срещнат разнообразни модели с различни характеристики и особености спрямо конкретните нужди на всеки потребител. Правилният избор на циркуляр е от съществено значение и може да улесни значително работата Ви с дърво, метал, пластмаса и други повърхности. Ако се чудите кой е най-подходящият модел циркуляр за Вас, нашите експерти са насреща, за да отговорят в детайлни на всички Ваши въпроси. Открийте перфектния за Вас модел циркуляр от Баш Майстора още днес.

 

 

Вземете своя циркуляр от "Баш Майстора" днес!

 

При съмнение за това какъв модел и марка да изберете, в магазини “Баш Майстора” предлагаме полезни съвети и насоки, които ще ви помогнат в процеса на избиране на машина. 

 

Разгледайте онлайн или в магазините ни разнообразието от ръчни електрически, ръчни акумулаторни, настолни, потапящи и циркуляри за метал с отлично качество на разумни цени. 

 

Може да поръчате своята нова машина, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].


Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

Свържете се с нас за повече информация и вземете своя циркуляр сега!

 

 

Често задавани въпроси

 

Може ли всеки модел циркуляр да реже метал?

 

Не. Съществуват специални модели циркуляри за разяне на метал, които са снабдени с абразивни дискове. Ако използвате стандартен модел циркуляр за рязане на метал, има опасност да повредите машината.

 

Кой размери дискове правят най-дълбоките разрези?

 

По-големият диаметър на диска гарантира по-голяма възможност за рязане. Дисковете с диаметър от 17 см могат да режат с дълбочина от 4.1 см.

 

Какъв е експлоатационният период на циркулярите?

 

Периодът на експлоатация на един качествен модел циркуляр е между 10 и 20 години, в зависимост от честотата на използване и от начина на поддръжка.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.