Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Видове лозарски ножици

Ръководство за избор и покупка
Видове лозарски ножици

Видове лозарски и овощарски ножици

 

Лозарската или овощарска ножица е не само неразделна част от инвентара на всеки градинар, но и ценно попълнение към комплекта с инструменти на всеки човек. Подрязването на овошки и храсти е критично за тяхното развитие и здраве, а за да го извършите правилно, е необходимо да имате подходящ и удобен инструмент. Това ще направи работата Ви по-бърза и удобна, а и ще постигнете оптимални резултати.

 

За да постигнете желаните резултати е важно да бъде използвате точния вид овощарска ножица. С помощта на това ръководство ще научите какво представляват различните видове лозарски и овощарски ножици и как да изберете тези, които пасват на Вашите нужди.

 

 

Какво представлява лозарската ножица

 

Лозарската ножица е специален инструмент, който служи за удобното подрязване на дървета и храсти и е незаменима за интензивна работа. Има много видове ножици подходящи за рязане и оформяне на декоративни храсти, цветни и розови лехи, лози, овошки, и други.

 

Лесното разрязване, което осигурява лозарската ножица е от голяма полза на всеки градинар и задължително удобство. Важно за изборът на правилната ножица е да знаете за какво ще Ви е необходима. Може да използвате градинска ножица за поддържане на овощна градина, правилното отглеждане на лози или оформянето на декоративни храсти, бонсаи, чемшири.

 

Лозарската ножица е подходяща за рязането на почти всичко в градината. Макар най-често да е свързвана с подрязването на лози, с нея можете да режете тънки клони и стъбла на дървета, както и всяка част на Вашите храсти и цветни лехи.

 

 

Видове лозарски и овощарски ножици

 

Градинарите използват различни видове ножици почти ежедневно, в зависимост от типа работа. Ако искате да инвестирате в една ножица, е важно да определите за какво Ви е най-необходима и какво ще режете с нея. 

 

Според приложението

Има много видове лозарски ножици и Вашият избор зависи основно от работата, която ще извършвате. Обмислете дали ще ползвате Вашата ножица за рязане на сухи клони, резитба на овошки и храсти или бране на плодове или билки.

 

Изрязване на сухи, болни или увредени клони

 

Градинските ножици за премахване на сухи клони и корени са инструменти с едно режещо острие, предназначено за ефективно рязане. Има модели с прави или извити челюсти, като някои са без заточен ръб. Ръкохватката е дълга и здрава, а ножицата работи, като тъпата част притиска, а острата лесно срязва клона или корена. Тези ножици предлагат голяма сила на рязане за сметка на прецизност и са идеални за почистване на дървета и отстраняване на сухи, болни или увредени клони.

 

Сезонна поддръжка на овошки и храсти

 

Овошките, декоративните дървета, храстите, и другите растения във Вашата градина изискват редовна санитарна резитба. За правилната резитба е необходима прецизност при рязането, което става под определен ъгъл. Това се постига с използването на ножици с извити челюсти и две режещи остриета, проектирани за рязане на меки и средно твърди клони. Тези ножици могат да режат клони с дебелина от около 20 мм. При поддръжка на живи плетове е препоръчително да използвате храсторез. Разгледайте нашето детайлно ръководство за избор и покупка на храсторез.

 

Бране на плодове и билки

 

Беритбата на някои плодове и билки като грозде и смрадлика се извършва със специални лозарски ножици, които се разпознават по издължените им носове. Това позволява рязане при гъста растителност и труден достъп. Ножиците са с капацитет до 10 мм и имат прави или извити остриета, като по-важното е да бъдат с добро, силно заточване.

 

Според режима на работа

 

Има три основни вида лозарски ножици според задвижването им. Тези категории включват класическата ръчна ножица, както и пневматичните и акумулаторни разновидности.

 

Ръчна лозарска ножица

 

Този модел е най-популярният, достъпен и предпочитан поради факта, че е предназначен за любители. Ръчните лозарски ножици се наричат още механични и служат за резитба в овощни градини и лозови масиви, като са подходящи за кастрене на дървета, храсти и друга растителност. Съществуват и модели с дълги дръжки за работа с две ръце и рязане на по-дебели клони и стъбла.

 

Пневматична лозарска ножица

 

Подходяща както за специалисти с богат опит, така и за любители, пневматичната ножица работи със сгъстен въздух и има нужда от компресор, за да функционира. Въпреки това е много удобна за рязането на твърди клони и е подкрепена с ножове от закалена стомана.

 

Акумулаторна лозарска ножица

 

Този вид овощарска ножица е предназначена предимно за професионална употреба, но е подходяща и за любители, на които им се налага да извършват по-продължителна и натоварена работа. Има професионални и полупрофесионални акумулаторни овощаро-лозарски ножици, подходящи за подрязване както на лози, така и за оформяне на стебла и изрязване на клони и храсти.

 

Тази ножица използва акумулаторната батерия, за да щади усилията на оператора и осигури по-голяма свобода на движение. С акумулаторна лозарска ножица, рязането на суха и сурова дървесина става бързо и лесно. Това е високопроизводителен инструменти, който заменя тежкия физически труд и дори носи повече удоволствие на работещия с нея.

 

 

Предимства на акумулаторните лозарски ножици

Видове лозарски ножици

Акумулаторните лозарски ножици имат значителни предимства пред традиционните ръчни или пневматични ножици. На първо място, акумулаторните ножици предлагат мобилност и удобство, тъй като са портативни и позволяват свободно движение, но и осигуряват достатъчно мощност за справянето с твърди и дебели клони и дървесина. 

 

Те са лесни за ползване, сравнително леки, с висока производителност и позволяват употребата на аксесоари, като телескопичен прът. Повечето модели позволяват смяната на ножовете, като някои имат различни режещи глави, адаптирани за разнообразни типове растения и условия на работа.

 

Прочетете още:

 

 

Как да изберем акумулаторна лозарска ножица

 

Има няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, когато избирате между различни видове лозарски ножици. Те включват:

 

Мощност

 

Акумулаторни ножици с волтаж от 18V до 20V са подходящи за лична употреба и малки лозови и овощни насаждения, където по-леката и лесна за управление ножица е за предпочитане.

 

По-мощни модели акумулаторни ножици са тези между 24V и 36V. Те имат по-голяма сила на рязане и ефективност и са подходящи за дебели и стари клони и професионална употреба.


Съществуват и акумулаторни лозаро-овощарски ножици, които работят с батерии до 48V. Те имат още по-голяма ефективност и намират приложение в професионалните среди.

 

Отвори на челюстите

 

Малък отвор на челюстите е подходящ за рязане на тънки клони и грозде, тъй като това определя по-добра прецизност.

 

Модели със среден отвор предлагат баланс между прецизност и капацитет за рязане и са подходящи за широк спектър от задачи.

 

Ножици с голям отвор на челюстите се използват за рязане на големи и дебели клони или за бързо, грубо рязане на повече материал.

 

Капацитет на рязане

 

Модели с капацитет до 20 мм са предназначени за по-фини и малки клони и грозде. Те са чудесна опция за акумулаторна лозарска ножица за лична употреба.

 

Акумулаторни ножици с капацитет от 20 до 30 мм имат по-широк спектър на употреба в овощните и лозовите насаждения, като могат да режат по-дебели клони.

 

Ножици с капацитет над 30 мм се използват за изрязване на по-големи и дебели клони, като най-често имат повече мощност и са подходящи за по-интензивна употреба.

 

Тегло

 

Любителските акумулаторни лозаро-овощарски ножици са с тегло до 1 кг. Това ги прави леки, компактни и удобни за рязане на лози, грозде, малки клони, храсти и др.
 

Повечето акумулаторни ножици попадат в диапазона между 1 и 2 кг. Това дава баланс между мощност и удобство, като операторът има достатъчно мощност за рязане на по-дебели клони.

 

Моделите с тегло над 2 кг имат своето приложение за работа с труднодостъпни и големи клони, тъй като предоставят повече мощност и устойчивост. Продължителната им употреба е по-трудна, но допълнителната мощност е необходима за някои задачи.

 

На пазара има различни марки и видове овощарски ножици, подходящи за разнообразни задачи. Водещите производители на акумулаторните ножици, които може да откриете в магазин "Баш Майстора" са Bosch, Makita, Volpi Originale, DeWALT, Karcher и др.

 

Последни думи

 

Поддръжката на лози, храсти и малки клончета е много по-лесен процес, когато се използва подходящата лозарска ножица. Съществува голямо разнообразие от видове ножици на пазара според приложението, задвижването, и капацитета им, като правилният избор зависи от работата, която имате да извършвате. 

 

Ръчните (или механични) лозарско-овощарски ножици са по-подходящи за лично ползване и по-малък обем работа, докато пневматичните и акумулаторни лозарски ножици са добро решение за професионално ползване и по-висок интензитет и обем работа.

 

Вземайки предвид информацията за различните видове лозарски и овощарски ножици, остава само да определите какви са Вашите нужди и да прецените коя марка и модел са точният избор за Вас. Ние от "Баш Майстора" сме винаги насреща при нужда от помощ. 

 

 

Вземете своята лозарска ножица от "Баш Майстора" днес!

 

Може да поръчате лозарска и овощарска ножица, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Използвайки нашите съвети и информацията, която Ви предоставихме, сега ще можете да направите по-уверен избор на градински инструмент, който да отговаря на Вашите нужди. При нас ще намерите модели на утвърдени на пазара марки, сред които:

 

 

Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания.

 

Свържете с нас още днес!

 

Често задавани въпроси

 

Струва ли си да инвестирате в акумулаторна лозарска ножица?

Покупката на акумулаторна лозарска ножица е много добра инвестиция, както за професионалисти, така и за любители. Тя е лека и подходяща за интензивна работа и прецизно рязане, а удобството, което носи, прави подрязването на лози и дръвчета лесно и приятно. Акумулаторната лозарска ножица Ви спестява време и усилия.

 

Какво представляват пневматичните лозарски ножици?

Пневматичните лозарски ножици се използват за рязане на лози и дръвчета, като работят със сгъстен въздух и трябва да бъдат свързани с компресор. Рязането е по-бързо и ефективно в сравнение с ръчните ножици, но мобилността е по-ограничена.

 

Как да изберете правилните лозарски ножици за Вашите нужди?

Помислете над следните фактори: обем, интензитет, и тип на работата. Ръчните ножици са подходящи за лека любителска работа, а пневматичните са добри за професионална употреба, но ограничават мобилността. Акумулаторните лозарски ножици са универсални, като по-мощните са подходящи за по-интензивна работа. Рязането на по-дебели клони също изисква по-мощни ножици.

 

Колко трае батерията на акумулаторните лозарски ножици и колко време може да работите с един заряд?

С един заряд, акумулаторните лозарски ножици могат да работят до няколко часа според капацитета на батерията, интензитетът на използване и вида материал, който режете.

 

Колко време отнема зареждането на батерия за акумулаторна лозарска ножица?

Пълно зареждане на батерията може да отнеме между 30 минути и 3 часа, в зависимост от капацитета на батерията.

 

Колко тежат акумулаторните лозарски ножици?

Теглото на акумулаторните лозарски ножици варира в зависимост от модела и производителя, но леките варианти са до 1 кг, средните между 1 и 2 кг, а тежките над 2 кг. Повечето акумулаторни ножици са направени с цел да бъдат леки и удобни, като позволяват оптимална мобилност.

 

Какъв е животът на батерията на акумулаторните лозарски ножици?

Батерията на акумулаторните лозарски ножици издържа определен брой цикли на зареждане и разреждане, след което техният капацитет започва да спада. Разбира се, повечето производители поддържат опции за подмяна или обновяване на батерията. Някои потребители предпочитат да си закупят и резервни литиево-йонни батерии.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.