Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете къртач

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете къртач

Избор на къртач

 

Къртачът е мощен и много ефективен инструмент, който се използва за къртенето на бетон, стени, тухли, плочки и други. Използва се в строителни и разрушителни работи, монтаж или подмяна на ВиК инсталации, изработка на пътища и мостове и други, а същевременно е важен инструмент в арсенала на всеки домашен майстор

 

Основната функция на къртача е да кърти и разбива, но възможностите му варират според размера и модела на инструмента. Когато правите Вашия избор на къртач е важно да подберете модел, който отговаря на нуждите Ви, независимо дали искате да премахнете плочките на старата баня или трябва да разбиете цяла стена.

 

В това ръководство ще научите какво представлява къртачът, какви видове има на пазара, какви са критериите, по които се различават и как да изберете правилния за Вашите нужди. Ще научите още, каква е разликата между къртач и перфоратор и как да поддържате и работите с Вашия безопасно.

 

 

Какво представлява къртачът?

 

Къртачът се използва за къртене, като се отличава с голямата си мощност и многото различни приложения. С него се събарят стени, тавани, подове и колони, а в индустрията се използва и за разбиването на асфалтни настилки и мостове.

 

При домашна употреба може да имате нужда от къртач, когато премахвате стари мозайки, плочки и други настилки или за грубото пробиване или оформяне на бетонни стени. Къртачът намира много приложения и макар да не се използва ежедневно е важно да го имате у дома. Тъй като ползването на къртач е трудоемко, много фирми предлагат къртенето, като услуга, а други в строително-ремонтната индустрия редовно използват този инструмент в дейността си.

 

Къртачът е универсален инструмент, тъй като може да се ползва както за разбиване на бетон, камък, асфалт и скали, така и за раздробяване на дърво, пластмаса, гума и някои видове метал.

 

 

Разлики между къртача и перфоратора

 

Често в бита инструментите къртач и перфоратор се бъркат един с друг, тъй като някои модели изглеждат сходно и имат близки предназначения. Това обаче е грешно и тези инструменти са различни. Докато къртачът е предназначен за разрушителни дейности, като събаряне на стени и раздробяване на материали като бетон и камък, перфораторът има по-специфично приложение. С перфоратор основно се пробиват отвори в материали, като бетон и тухли, като това се налага при строителството и монтажа на крепежни елементи.

 

Предимствата на къртача

 

Къртачът е специализирана машина, която се използва само за къртене. Това означава, че накрайникът няма въртеливото движение и е просто устроен, което пък го прави по-семпъл инструмент от перфоратора и позволява повече мощност за по-голяма сила на удара и по-ефективно къртене. Освен, че с къртач може да се извърши повече къртене и по-бързо от колкото с перфоратор, той има възможност за смяна на приставките с такива подходящи за къртене на различни материали, като асфалт, бетон, и камък.

 

Предимствата на перфоратора

 

Перфораторът също е специализиран инструмент, но той е предназначен за пробиване с висока прецизност и осигурява контрол при правенето на отвори в твърди материали. Предимствата му са изключителната точност на работа, неговата компактност и леко тегло, и универсалност при пробиването на различни материали. При нас можете да откриете акумулаторни и електрически модели перфоратори.

 

 

Видове къртачи

 

При избор на къртач трябва да се има предвид какъв вид е необходим за извършването на въпросната работа. Къртачите се делят на различни видове, основно според източника на захранване, който използват.

 

Акумулаторни къртачи

 

Акумулаторните къртачи са леки и компактни, като позволяват висок контрол и маневреност при използване. Съществуват различни модели, които основно се отличават по мощността си и капацитета на батерията.

 

Акумулаторният къртач е удобен и позволява абсолютна мобилност, тъй като зоната му на употреба не е ограничена от кабел или компресор. Работейки на батерии, те са лесни за употреба и подходящи за работа на места без електрическа мрежа. Недостатъците му се категоризират в това, че батерията може да се изтощи при продължителна работа, но в днешно време презареждането става бързо и ползването на две батерии и лесен начин да се преодолее този проблем.

 

При избор на акумулаторен къртач е важно да обърнете внимание на капацитета на батерията и мощността на инструмента, както и на обема и теглото му.

 

Електрически къртачи

 

Електрическите къртачи се делят на вертикални и хоризонтални според работното им положение и на леки, средни и тежки според теглото им. Като правило, колкото по-тежък е електрическият къртач, толкова по-силна е енергията на удара му.

 

Електрическият къртач дава постоянна мощност и осигурява надеждност. Захранвани от електрическата мрежа, този тип къртачи се отличават със своята висока ефективност и по-дълъг живот в сравнение с акумулаторните модели. Други предимства включват неограничената продължителност на работа и по-ниските оперативни разходи. Главният недостатък тук е, че кабелът на къртача налага ограничения в мобилността и необходимост от електрическо захранване.

 

Когато избирате електрически къртач, трябва да обмислите каква мощност Ви е необходима и да обърнете внимание на дължината на кабела и функциите за сигурност, които предлагат отделните модели.

 

Пневматични къртачи

 

Различните видове пневматични къртачи се категоризират според материала, за който са най-подходящи. Има такива за бетон, метал и асфалт, макар че те често са взаимозаменяеми.
 

Пневматичните къртачи се задвижват от поток сгъстен въздух и използват компресор, за да работят. Те са съставени от по-малко компоненти, което ги прави по-леки и удобни за работа спрямо електрическите и акумулаторните. Те имат дълъг период на експлоатация, а въздухът, който ги задвижва осигурява и охлаждане, което ги прави и много издръжливи на натоварване. Недостатъците включват необходимост от компресор и ограничена мобилност.
 

При избор на пневматичен къртач е важно да се спрете на такъв, който осигурява мощността, от която имате нужда. Също така трябва да прецените какво въздушното налягане използва къртачът и да помислите за съвместимостта му с компресора, който имате или планирате да използвате.

 

 

Критерии при избор на къртач

 

Как да изберете къртач - мнения и съвети от

 

При избор на къртач трябва да обърнете внимание на няколко ключови критерии, които определят удобството и ефективността на инструмента. Кои критерии са по-важни за Вас трябва да прецените според нуждите си и работата, която имате да извършвате.

 

Вид захват

 

Основен критерий при избор на къртач е неговият захват за поставяне на различните аксесоари. Най-разпространените захвати включват SDS-Plus, SDS-Max, HEX и други. 

 

  • SDS-Plus е с диаметър около 10 мм и се среща при по-леки къртачи, като позволява бързо и лесно поставяне. 
  • SDS-Max е по-голям и по-здрав захват за по-големи къртачи и по-тежка работа. 
  • HEX захватът има шестостенна форма и се използва за аксесоари като затягащи гаечни ключове или бургии.

 

Мощност

 

Мощността на къртача също е важен фактор при Вашия избор. Трябва да имате предвид, че повече мощност ще Ви осигури по-голяма ефективност при работа с твърди материали. Изберете къртач с мощност, която приляга на работата, която ще вършите с него.

 

Ниво на вибрациите

 

Друг важен аспект, на който да обърнете внимание е нивото на вибрации на къртача. Високите нива на вибрации ще Ви уморят по-бързо при продължителна употреба, докато ниските подобряват комфорта при работа и намаляват риска от претоварване. Разбира се, при по-мощните къртачи, не може да се избегне по-високото ниво на вибрации.

 

Ергономичност и тегло

 

По-малките къртачи са с тегло от около 10 кг, но има такива, които достигат 30 кг и нагоре. За това е много важно, когато избирате къртач да се спрете на такъв, който е удобен и с подходящо тегло. Така ще можете да боравите с инструмента без излишно напрежение.

 

Екстри и допълнителни функции

 

Някои къртачи са оборудвани с допълнителни функции, които включват система за прахоулавяне, антивибрационна система, LED осветление, безключов патронник и регулируема скорост. Подберете къртач с допълнителни функции, които ще улеснят работата Ви. Например, LED осветлението е подходящо за работа на по-тъмни места а антивибрационната система ще намали умората Ви при дълга употреба на къртача.

 

Накрайници / Аксесоари

 

Важен критерий при избора на къртач е какви накрайници и аксесоари може да използва конкретният модел. Те разширяват възможностите на инструмента и Ви позволяват да извършвате различни типове дейност.
 

  • Плоски секачи: Плоските секачи са най-широко употребявани и са подходящи за почти всички видове изсичания на повърхности и канали. При тях, страничните стени са закръглени, а ръбовете са скосени.
  • Кръстати секачи: Кръстатите секачи са по-специализирани от обикновените и служат за изсичане на тесни канали, дупки, гнезда, и други. Техният режещ ръб е по-къс и перпендикулярен на плоските страни на секача.
  • Специални секачи: Съществуват и най-различни специални секачи за изсичане на полукръгли, кръгли, правоъгълни и ъглови канали.

 

 

За какво служат различните функции, компоненти и системи на къртача

 

Спусък

 

Спусъкът е контролният механизъм, чрез който регулирате пробиването или разбиването.

 

Реверс

 

Реверсът е функция, която Ви позволява да промените посоката на въртене на къртача.

 

Шпиндел

 

Шпинделът е въртящ се вал, към който можете да закрепвате различни аксесоари, като секачи или бургии. Той пренася въртящото движение от мотора към аксесоарите.

 

Патронник

 

Патронникът е механизмът, чрез който закрепвате аксесоарите към къртача. Патронниците са ключови или безключови и варират по размер и тип, според видовете аксесоари.

 

Превключвател за включване/изключване

 

С този превключвател можете да спрете или подадете захранване на къртача, като той е разположен близо до дръжката на инструмента, за максимално улеснен достъп.

 

Дръжка за комфорт и контрол

 

Дръжката на къртача осигурява Вашите комфорт и стабилност, докато работите с инструмента. Гумираните дръжки и тези с антиизплъзгащо покритие осигуряват по-добър захват и контрол.

 

Горен капак

 

Горният капак на къртача защитава вътрешните механизми и компоненти от прах и замърсяване, като на него често могат да се поставят различни аксесоари или захвати.

 

Мотор

 

Моторът на къртача е двигателят, който го задвижва и осигурява неговата мощност. Има два вида мотори - четкови и безчеткови. Първият вид използва въглеродна четка, която генерира енергия при въртене, а безчетковите постигат това с магнити. Магнитите не генерират триене и произвеждат по-малко топлина, което е и причината безчетковите двигатели да осигуряват по-добра производителност. Също така, къртачите с безчеткови двигатели имат нужда от по-малко поддръжка и подмяна на износени четки. 

 

Корпус

 

Корпусът е обвивката, която защитава вътрешните компоненти на Вашия къртач и Ви осигурява защита по време на работа.

 

Система за прахоулавяне

 

Този механизъм е интегриран в къртача, за да намали разпръскването на прах и частици по време на работа и включва прахоулавящ филтър или събирателна касета.

 

Антивибрационна система

 

Антивибрационната система е вградена в къртача и намалява нивото на вибрации към ръцете и тялото Ви по време на работа. Тя абсорбира и ограничава вибрациите, ограничавайки натоварването на оператора.

 

LED осветление

 

LED осветлението представлява интегрирана светодиодна система за осветление в близост до работния край на къртача, която осигурява осветление в работната зона, спомагайки при работа на по-тъмни места.

 

Регулируема скорост

 

Къртачите с тази функция позволяват на оператора да контролира скоростта на въртене, което е полезно за работа с различни материали и в различни условия.

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка на къртача

 

Използвайте защитни средства

 

Носете защитно облекло, като маска за лице, предпазни очила, ръкавици и антифони винаги когато използвате къртач. Така ще се предпазите от хвърчащи прах и частици, а и от други възможни наранявания.

 

Заемете стабилна позиция

 

Уверете се, че позицията, в която работите с къртача е стабилна и добре балансирана, така че да Ви позволява да държите инструмента здраво и да го контролирате уверено. Така намалявате значително риска от изпускане на инструмента по време на работа.

 

Проверявайте къртача преди употреба

 

Преди да работите с къртача, проверете всички компоненти и системи за дефекти и неизправности. Обърнете внимание на захвата, превключвателите и състоянието на корпуса. Ако забележите нещо нередно, ремонтирайте или заменете инструмента.

 

Поддръжка след употреба

 

Когато свършите работата си с къртача, погрижете се да го почистите от прах и отпадъци. Прилагайте тази семпла поддръжка редовно и ще удължите живота на инструмента. Разбира се, така също ще можете да започнете работа по-лесно следващият път, когато го използвате.

 

Избягвайте работа във влажни условия

 

Не използвайте къртача във влажни условия или върху значително мокри повърхности. Това увеличава риска от токов удар, който, освен че може да е опасен за живота и здравето на човек, може да повреди инструмента.
 

Следвайте инструкциите на производителя

 

Запознайте се с инструкциите за употреба и поддръжка на производителя и ги спазвайте максимално близко. Така ще удължите живота на инструмента и ще сте сигурни, че работите с него правилно.

 

Прочетете още:

 

 

 

Какво да имате предвид при покупка на къртач

 

Преди да направите Вашия избор на къртач, има два основни фактора, които трябва да вземете предвид. Това са вида задачи, за които ще Ви трябва и честотата, с която ще го използвате.

 

За употреба от време на време

 

Ако трябва да пробиете само няколко дупки или имате работа, която ще Ви отнеме малко време, използвайте SDS къртач, който доставя енергия на удара от 3 джаула с 3000 удара в минута и 900 W. Такъв модел е идеален за премахването на няколко плочки или задачи, като изравняването на тухлена зидария. При максимална скорост 800 RPM ще можете да пробивате 26 mm в бетон, 13 mm в стомана и до 40 mm в дърво. За повишена безопасност, изберете модел с автоматично изключване.

 

Редовна употреба

 

Когато редовно Ви се налага да пробивате стоманобетон, дупчите стени, изравнявате тухли или извършвате някаква друга лека дейност с Вашия къртач, изберете модел от 4 до 6 джаула, с 4300 удара в минута и мощност от около 1500 W. Максималната скорост от 900 RPM позволява пробиване до 32 мм в бетон, 40 мм в дърво и 13 мм в стомана. Изберете модел с антивибрационна дръжка и автоматично изключване.

 

Продължителна употреба

 

Ако се занимавате професионално със строителството или редовно използвате Вашия къртач за различни дейности, които изискват повече мощност, ще Ви е необходим издържлив и ефективен инструмент. Изберете модел според видовете задачи, които ще извършвате, като колкото по-висока е енергията на удара в джаули, толкова по-мощен е режимът на чук. Къртач с 8 до 10 джаула, 3000 RPM и 1200 W ще бъде достатъчно универсален ако планирате да използвате инструмента ежедневно. Можете и да инвестирате в много по-мощен къртач с над 20 джаула ако имате да извършвате тежка разрушителна работа. Максималният диаметър на пробиване може да бъде намерен в описанието на продукта и трябва да бъде съобразен с Вашите нужди. За редовна и продължителна употреба, най-добре ще е да изберете възможно по-лек къртач с антивибрационна система, автоматично спиране и задвижване с променлива скорост.

 

 

Последни думи

 

Къртачът е изключително важен инструмент за строителната индустрия и намира широко приложение за домашни задачи. На пазара съществуват множество различни модели за професионална и непрофесионална употреба, което прави избирането на правилния къртач ключов момент за всеки потребител. Когато избирате Вашия къртач, имайте предвид характеристики, като мощност, тежест и захранване и фактори, като безопасност и допълнителни функции.

 

Никога не забравяйте, че правилният за Вас къртач е този, който отговаря на Вашите конкретни нужди. Обмислете добре информацията от това ръководство и за какво ще използвате инструмента и Вие можете уверено да изберете правилния къртач.

 

Изборът на къртач, който отговаря на нуждите Ви, ще подобри ефективността Ви на работа и гарантира дълготрайната употреба на инструмента. Изберете този къртач, който подхожда най-добре на нуждите Ви!

 

 

Вземете своя къртач от "Баш Майстора" днес!

 

Ако все още се чудите какъв къртач да изберете за домашна или професионална употреба, в магазини “Баш Майстора” предлагаме полезни съвети и насоки, които ще ви помогнат в процеса на избиране. 

 

При нас можете да намерите разнообразие от електрически къртачи, акумулаторни къртачи и пневматични къртачи с отлично качество на достъпни цени. Предлагаме и широка гама от секачи и длета, които да допълнят комплекта Ви.

 

Може да поръчате своя инструмент, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].


Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

Свържете се с нас за повече информация и купете своя къртач сега!

 

 

 

Често задавани въпроси

 

Какви са основните характеристики на къртача?

 

Най-важните характеристики, на които да обърнете внимание са мощността на удара, ергономичния дизайн, размера и теглото на уреда и разнообразието от налични допълнителни приставки.

 

Какъв къртач е подходящ за домашна употреба?

 

Подходящите за домашна употреба къртачи са тези с мощност от 1000 до 1500 вата. Те са достатъчно мощни, за да се справят със задачи, като пробиване на дупки за монтаж или разбиване на малки бетонни повърхности.

 

Какъв е оптималният размер на къртача спрямо проекта?

 

За по-мащабни проекти, като разрушаване на стени или пробиване на големи отвори ще Ви трябва по-голям и по-мощен къртач, а за по-семпли дейности – по-малък. Размерът на къртача зависи от работата, която имате да извършвате и количеството и.

 

Какъв е обхватът на цените за къртачи и какви са основните фактори, които ги определят?

 

Цените на къртачите варират в зависимост от марката, мощността, размера и функционалността на инструмента. Факторите, които влияят на цената включват качеството на изработката, допълнителните функции и понякога гаранционните условия.
 

 

Каква е продължителността на живота на къртача?

 

Колко дълго ще използвате един къртач преди да се развали зависи от фактори, като интензивност на употреба, правилна поддръжка и качеството на инструмента. Все пак, редовното почистване, смазване и замяна на износени части ще удължат живота на Вашия къртач.
 

 

Как да изберем подходящи приставки за къртач?

 

Приставките, които ще са Ви необходими зависят от конкретните задачи, които имате да извършвате. Съществуват разбивачи за бетон, свредла за пробиване на отвори и специализирани приставки. Препоръчително е да говорите с консултант-продавач, за да направите най-добрия избор.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.