Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Каква бормашина да избера?

От видове до функционалности - насоки за избор на правилната бормашина
Каква бормашина да избера?

В света на домашните ремонти бормашините, наричани още дрелки, са един от най-ценните инструменти. Независимо дали става въпрос за сглобяване на мебели, окачване на рафтове или дори изработване на домашна етажерка, наличието на надеждна бормашина е равносилно на магическа пръчка в сферата на домашните ремонти.

Изпълнението на проект обаче може да се превърне в по-голямо предизвикателство, отколкото трябва, ако не изберем правилната дрелка. Така че нека най-напред да уточним какво е бормашина, а след това ще пристъпим към съвети за това как да изберете правилната за вас.

 

Какво е бормашина и за какво се използва?

Бормашината може да се използва с различни накрайници, сред които свредла, наричани още бургии, които се използват за пробиване на отвори в материали, и с битове, които се използват за закрепване на различни по големина винтове.

Семейството на бормашините е разнообразно, като всеки вид има своите предимства. Когато се работи с по-твърди материали, като бетон и зидария, бормашината трябва да притежава ударна функция. Ръчните бормашини обикновено се захранват или от стандартна мрежова връзка с напрежение 230 V, или от батерия с напрежение от 10 до 36 V, каквато се среща при акумулаторните бормашини.

 

Разлика между бормашина и винтоверт

Бормашината и винтоверта са инструменти с различно предназначение и характеристики. Бормашината е предназначена предимно за правене на отвори в различни материали, като предлага възможност за смяна на размера на свредлата и регулиране на скоростта. 

Някои бормашини могат да се справят дори с трудни материали като бетон с функцията за пробиване. Макар че бормашините могат да бъдат оборудвани с накрайници за завинтване на винтове, те може да нямат прецизността на винтоверта. За разлика от тях, той е изрично предназначен за завиване на винтове или за тяхното отстраняване, като предлага по-добър контрол и точност. За повече информация, вижте нашето ръководство за това как да изберете акумулаторен винтоверт.

 

Видове бормашини

Нека разгледаме функциите и особеностите на различните видове инструменти, за да улесним избора ви при покупка на бормашина. 

 

Кабелни или акумулаторни бормашини

Кабелните бормашини с постоянна връзка с електрическата мрежа се отличават с непрекъсната сила и са идеални за тежки задачи. Въпреки това, някои проекти от типа "Направи си сам" понякога изискват повече движение и наличието на кабел може да се окаже минус.
 

От друга страна, акумулаторните бормашини ни освобождават от оковите на кабелите, като предлагат мобилност и удобство. Захранвани от батерии, тези бормашини са любими на всеки ентусиаст, стартиращ нов проект. Те се предлагат с различни варианти на напрежение, обикновено вариращи от 12 до 36 V, като по-високото напрежение ни дава по-голяма мощност. Не забравяйте обаче, че с голямата мощност и опцията за преносимост идва и отговорността за поддръжката на батерията.

 

Стандартни, ударни и комбинирани бормашини

Стандартните бормашини са предназначени предимно за пробиване на дупки и завинтване на винтове и са основен инструмент на всеки майстор.

Ударните бормашини са вашият инструмент за някои по-трудно пробивни видове настилка. С вътрешен механизъм, наподобяващ чук, те нанасят силни удари, които помагат на винтовете да влязат гладко и ефикасно.

Комбинираните бормашини могат да вършат всичко, което върши бормашината, но с добавена функция на чук за по-широк спектър задачи. 

 

Специални бормашини 

 

SDS бормашините са предназначени за най-твърдите материали, често използвани в по-професионални условия. Тези бормашини използват уникална система на патронника, позволяваща по-мощно действие на чука.

Специализираните инструменти за пробиване надхвърлят конвенционалните възможности и включват къртачи, перфоратори, магнитни и диамантени свредла.

 

Къртачите се използват за ремонтни и строителни работи, например за разрушаване и демонтиране на конструкции, асфалт и разбиване на лед. За да научите повече за техните особености, разгледайте нашето детайлно ръководство на тема как да изберем къртач.

 

Перфораторите са пригодени за създаване на прецизни отвори, като намират широко приложение в строителството и подобни отрасли, където точността е от първостепенно значение. Запознайте се с най-добрите перфоратори на пазара, ако ви предстои покупка на инструмент.

 

Магнитните бормашини използват силни магнити за стабилност върху метални повърхности, което ги прави незаменими в металообработването и други промишлени среди.

 

Диамантено-пробивните бормашини са най-добрият избор за работа с изключително твърди материали като стоманобетон, асфалт, камък и зидария, като предлагат несравнима прецизност и издръжливост при сложни операции по пробиване. 

 

И накрая, но не на последно място, правоъгълната бормашина. Тя е проектирана да достига до онези неудобни, тесни пространства, където традиционните бормашини не биха могли да ни помогнат.

 

Основни характеристики при избор на бормашина

В търсене на идеалната бормашина разбирането на ключовите характеристики е от изключително значение. Нека ги разгледаме една по една!

 

Източник на захранване

Съществуват три основни вида захранване: електрически, акумулаторен и пневматичен. Вече разгледахме проводниковите/екетрически и акумулаторните бормашини, така че нека обърнем внимание на пневматичните.

Пневматичните бормашини са задвижвани с въздух и се характеризират с високата си мощност и издръжливост. Обикновено се използват в промишлени условия. Те се нуждаят от компресор, който да осигури сгъстен въздух. Изберете компресора за въздух, спрямо най-мощния пневматичен инструмент, с който ще го ползвате.

Напомняме, че електрическите бормашини предлагат постоянна мощност за тежки задачи, но за сметка на мобилността си, а акумулаторните бормашини, от друга страна, ви дават свободата да се движите. Търсете литиево-йонни батерии за ефективност и по-дълъг живот.

 

Скорост и въртящ момент
Ако скоростта е колко бързо се върти бормашината, то въртящия момент е мускулатурата, която стои зад нея. Бормашините с по-високи обороти в минута са чудесни за задачи като пробиване на дупки, докато по-високият въртящ момент е ваш съюзник за пробиване на по-твърди материали. 

 

Удари в минута (SPM)
Този показател отбелязва колко бързо бормашината може да извърши пробиването. По-високата стойност на SPM означава, че инструментът може да работи по-бързо. Това е от решаващо значение за задачи, които изискват бързина и ефективност.

 

Тип мотор (безчетков или четков)

Безчетковите мотори се характеризират със своята ефективност и издръжливост, тъй като произвеждат по-малко топлина и триене, което води до по-дълъг живот на инструмента и по-голяма ефективност на батерията.

Четковите мотори са по-често срещани при по-старите модели бормашини и са по-малко ефективни и издръжливи. Макар и по-рядко срещани в съвременните бормашини, все още имат своите предимства и могат да бъдат подходящ избор за някои приложения.


Живот на батерията
Обърнете внимание на живота на батерията при безжичните модели. Литиево-йонните батерии са добър избор поради по-малкото си тегло и способността им да задържат заряда по-дълго време.

 

Комфорт и дизайн
Бормашината трябва да е удобна в ръцете ви, особено ако я използвате продължително време. Т-образните ръкохватки са добри за баланс и намаляване на натоварването на китката.

 

Допълнителни функции
Вградените светлини, нивелири и регулируеми странични дръжки могат да бъдат полезни за прецизност и лекота на използване.

Не забравяйте, че най-добрата бормашина за вас зависи от конкретните ви нужди и видовете проекти, с които планирате да се заемете.

Трикът е да намерите бормашина, която предлага правилната комбинация от скорост и въртящ момент за вашите специфични нужди.

 

Каква бормашина да купя?

Каква марка бормашина да купя - съвети и насоки

Независимо дали сте начинаещи, които се занимават с основни домакински задачи, любители, които работят по по-сложни проекти, или професионалисти, има бормашина, която е идеална за всеки от вас.

 

За основни домакински задачи

Обикновената акумулаторна бормашина е чудесен избор за вас. Тези бормашини обикновено са леки, лесни за употреба и достатъчно универсални за различни дребни задачи в дома. Търсете бормашина с напрежение на батерията около 12 волта за достатъчна мощност.

Основните характеристики, които трябва да вземете предвид, са: удобен захват, безключов патронник за лесна смяна на свредлото и регулиране на скоростта. Търсете бормашина с 3/8-инчов патронник.

 

За по-сложни проекти

За проекти, като например пробиване на по-плътни материали или за честа употреба, ще ви трябва нещо с по-голяма мощност. В този случай се препоръчва бормашина с 18-волтова или по-мощна батерия.
Търсете характеристики като по-високи обороти в минута, 1/2-инчов патронник за работа с по-големи битове и повече настройки на съединителя за по-добър контрол. Безчетковият двигател също може да бъде плюс.

 

За професионална употреба

Професионалните задачи изискват бормашини с висока мощност и издръжливост. Идеална е бормашина с кабел или високоволтова акумулаторна (18 V и повече).

Основните съображения включват мощен двигател, здрава конструкция и наличието на функция за пробиване в зидария или бетон. За наистина здрави материали помислете за ударна бормашина.

Ако често работите с твърди повърхности или се нуждаете от бормашина, която може да издържи на интензивна употреба, обърнете внимание на въртящия момент и изберете модел с по-висока номинална стойност в нютон метри (Nm).

 

Основни компоненти на бормашината

 

Патронник

Патронникът е частта от бормашината, която държи свредлото на място. Съществуват два основни вида патронници: с ключове и без ключове. Ключовите патронници изискват специален инструмент за затягане и разхлабване, докато безключовите патронници могат да се регулират ръчно. 

 

Прекъсвач

Прекъсвачът (или спусъкът) управлява скоростта на свредлото. С натискането му активирате двигателя, който от своя страна върти свредлото. Натискът, приложен върху прекъсвача, често определя скоростта - колкото по-силно натискате, толкова по-бързо се върти бормашината.

 

Превключвател за обратен ход

Тази функция позволява на бормашината да се върти в обратна посока, което е от решаващо значение за отстраняване на винтове или за връщане назад при пробиване. Обикновено това е обикновен превключвател или бутон, разположен в близост до прекъсвача.

 

Двигател

Двигателят е сърцето на бормашината, което преобразува електрическата енергия в механично движение. При акумулаторните бормашини мощността на двигателя обикновено се измерва във волтове, като по-високите напрежения осигуряват по-голяма мощност. 

 

Регулиране на скоростта и въртящия момент

Много бормашини се предлагат с регулируеми настройки за скоростта и въртящия момент. Тези настройки са от решаващо значение за адаптиране на мощността и скоростта на бормашината към конкретната задача, независимо дали става въпрос за пробиване на различни материали или употреба на различни размери свредла.

 

Шпиндел

Шпинделът е въртящата се ос, върху която е монтиран патронникът. Той предава силата на въртене от двигателя към патронника и след това към свредлото.

 

Съединител

Съединителят, който се намира в много бормашини, изключва задвижващия вал, когато се достигне определено ниво на съпротивление. Това е полезно, за да се предотврати прекомерното завиване на винта или оголването на главата на винта.

 

Батерия

При акумулаторните бормашини се използват акумулаторни батерии, обикновено литиево-йонни, които се ценят заради дългия си живот и способността си да задържат заряда.

 

Дръжка и ръкохватка

Дизайнът на дръжката и захвата може да повлияе на удобството на потребителя, особено при продължителна употреба. Т-образните ръкохватки предлагат балансирано разпределение на теглото.

 

Допълнителни функции

 • Регулиране на оборотите: Позволява да регулирате оборотите, което е от решаващо значение за различни материали и видове пробиване.
 • Обратно въртене: Позволява на бормашината да се върти и в двете посоки, което е полезно за отстраняване на винтове или за излизане от грешка при пробиване.
 • Ограничител на дълбочината/манометър: Помага за пробиване на дупки на точна дълбочина, което е особено полезно за последователно пробиване при задачи като монтаж на рафтове.
 • Спомагателна дръжка: Осигурява допълнителен захват и контрол, особено при тежко пробиване или при използване на по-големи свредла.
 • LED светлина: Осветява работната зона, за да се вижда по-лесно какво пробивате, особено в слабо осветена среда.
 • Индикатор за батерията: Показва оставащия заряд на батерията, така че да знаете кога е време да заредите или смените батериите.
 • Отвертка: Някои модели могат да функционират и като електрически отвертки, което е удобно за сглобяване на мебели или други строителни задачи.
 • Магнитна поставка: Полезна за поддържане на винтове и свредла под ръка по време на работа.
 • Контрол на вибрациите: Намалява умората на потребителя, особено при продължителна употреба или при работа с тежки бормашини.

 

 

Прочетете още:

 

 

Видове свредла и аксесоари за бормашина

Видове свредла за бормашина

 

Свредла за дърво

 • Свредло лопата: Идеални за създаване на големи отвори.
 • Свредло тип "Форстнер: Използват се за направа на отвори с плоско дъно, идеални за монтиране на обков като панти за врати.
 • Свредло тип "Аугер”: Отлични за дълбоки и чисти отвори, със спираловиден дизайн за ефективно отстраняване на стружките.
 • Brad Point Свредло: Предназначени за прецизно пробиване с остър връх и широки фрези.
 • Свредла за плоско фрезоване: Подходящи за любители и майстори, практични за по-малко прецизни отвори.
 • Спирални свредла: Осигуряват гладки и прецизни отвори, идеални за по-прецизни дървообработващи задачи.

 

Свредла за метал

 • Свредла за метал: Подходящи за цветни метали, със стандартни версии за общо пробиване на метали и специализирани версии като битове от кобалтова сплав или с титаново покритие за по-твърди материали като неръждаема стомана.
 • Стъпаловидни свредла: Идеални за пробиване на отвори в тънък метал, особено в ламарина.


 

За зидария и бетон

 • Свредла за зидария: Предназначени са за материали като тухли и камък, често се използват с ударна бормашина.
 • Свредла за бетон: Използват се за пробиване на бетон, за което се изисква ударна бормашина или перфоратор.

 

За плочки и стъкло

 • Свредло за плочки: Специално разработени за стъклени и керамични плочки, обикновено с твърдосплавен връх, за да се предотврати напукване.

 

Аксесоари за бормашина

 • Четки за почистване: Позволяват на вашата бормашина да помага при задачи за почистване, като например отстраняване на ръжда, боя или мръсотия от повърхности.
 • Помпи за бормашини: Помпите за бормашина са удобни приспособления, които правят бормашините полезни за източване на вода от наводнени площи или за пренос на течности между контейнери.
 • Боркорони: Позволяват на вашата бормашина да създава прецизни отвори, обикновено използвани в металообработването или дървообработването за задачи, изискващи точни диаметри и дълбочини на отворите.
 • Бъркалки за строителни смеси/бои: Превръщат вашата бормашина в ефективен миксер за смесване на строителни материали като бетон, хоросан или боя, като гарантират еднаква консистенция.
 • Цепачка за дърва: Приставката за цепене на дърва може да бъде безценна за цепене на трупи или дърва за огрев.
 • Когато избирате аксесоари, е важно да вземете предвид съвместимостта с вашия модел бормашина. Не всички аксесоари пасват на всички бормашини, затова проверете спецификациите.

 

Съвети за безопасна работа с бормашини

 1. Изберете правилната бормашина и свредло: Изберете подходящата бормашина и свредло за вашия материал и цялостна задача, за да осигурите ефективно и безопасно пробиване.
 2. Прилагайте подходящ натиск: Оставете двигателя на бормашината да свърши по-голямата част от работата. Прилагането на твърде голям натиск може да доведе до хлъзване или повреда на двигателя, особено при работа с различни материали.
 3. Поддържайте равновесие и стойка: Осигурете си стабилна опора докато пробивате. Избягвайте да се надигате прекалено и дръжте захранващия кабел на бормашината далеч от работната зона, за да предотвратите опасност от спъване.
 4. Проверявайте оборудването: Редовно проверявайте бормашината и свредлата за износване или повреда. Уверете се, че патронникът е здраво затегнат и извадете ключа на патронника, преди да стартирате бормашината.
 5. Използвайте подходящи предпазни средства: Винаги използвайте предпазни очила или щитове за лице и помислете за дихателни маски, за да избегнете вдишването на прах. Ръкавиците могат да предпазят ръцете ви, но се уверете, че те прилягат добре и са правилен размер. Избягвайте свободни дрехи и бижута, които биха могли да попаднат в бормашината. Връзвайте назад дългата коса и навивайте свободните ръкави.
 6. Електрическа безопасност: Уверете се, че бормашината е правилно заземена и че захранването е безопасно. Редовно проверявайте захранващите кабели за повреди и избягвайте да използвате бормашини с изтъркани или повредени проводници. Не използвайте електрически бормашини в мокри или кални условия, за да предотвратите авария.
 7. Използвайте правилни техники за пробиване: Пробивайте по-малки отвори преди големите и използвайте правилните настройки за скорост и въртящ момент за материала, с който работите. Винаги изключвайте и изваждайте буксата от контакта на бормашината, преди да сменяте накрайници или да правите настройки.
 8. Съхранявайте правилно бормашините и батериите: Съхранявайте батериите на хладно и сухо място и избягвайте презареждането им. Когато използвате бормашина с кабел, съхранявайте захранващия кабел, за да предотвратите повреда.

 

Последни думи

Правилният избор на бормашина зависи от индивидуалните ви изисквания и естеството на проектите ви. Една бормашина, която балансира между мощност, гъвкавост и удобство за потребителя, съобразена с вашите уникални нужди, ще бъде ценно допълнение към вашия инвентар от инструменти. Разгледайте разнообразието от бормашини, които магазин "Баш Майстора" предлага.

Може да поръчате своя инструмент, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].


Каним ви да посетите нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където нашите компетентни служители са готови да ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с вашите специфични изисквания. Не се колебайте да се свържете с нас още днес!

 

Често задавани въпроси

Коя е най-добрата бормашина?

Най-добрият избор на бормашина зависи от вашите нужди. За домашна употреба помислете за акумулаторна бормашина, известна с гъвкавостта си и лесната употреба. За професионална работа изберете мощна електрическа бормашина, предлагаща издръжливост и усъвършенствани функции за трудни задачи.

 

Каква марка бормашина да закупите?

Част от производителите, които са се доказали на международния пазар със своята надеждност и дълъг експлоатационен срок са Bosch, DeWALT, Metabo, Milwaukee, Makita, Hitachi/Hikoki и други.

 

Колко години е гаранцията на бормашините и какви повреди покрива?

Гаранцията зависи от производителя и модела на бормашината, обикновено е между 1 и 3 години и покрива производствени дефекти.

Мога ли да използвам бормашина за пробиване в твърди материали като бетон?

Да, но трябва да използвате подходящо свредло за бетон и да имате подходящата мощност на бормашината.

 

Каква е разликата между ударната бормашина и ударния винтоверт?

Ударната бормашина е предназначена за пробиване в твърди материали като бетон, докато ударният винтоверт се използва за завиване и отвиване на винтове.

Какво значи SDS захват?

SDS е система за бърза смяна на аксесоарите в бормашините, която позволява по-лесно и сигурно премахване и поставяне на свредла.

 

Колко време издържа батерията на безкабелната бормашина?

Зависи от модела и мощността на бормашината. Обикновено е между 30 минути и няколко часа.

 

Кои са необходимите аксесоари за бормашина, които трябва да има всеки начинаещ?

Някои основни аксесоари включват свредла за различни материали, битове за винтове и подходящи захвати за аксесоарите.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.