Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 356 продукта и наличност над 3 775 655 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 356 продукта в наличност.
3 775 655 Артикула.

Как да изберете оберфреза

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете оберфреза

Избор на оберфреза

 

Оберфрезата се използва за много и различни дърводелски приложения – за изработка на мебели, съединяване и заобляне на ръбове и създаване на форми и в дървени детайли. Тя е част от инвентара както на професионални дърводелци, така и на майстор любители.

 

Но каква оберфреза да изберете? От “Баш Майстора” ще се опитаме да ви помогнем с това. Тук ще научите всичко необходимо при избор на оберфреза - какво представлява тя и как работи, какви видове има, както и какво да имате предвид при покупка.

 

Да преминем към първата част - какво представлява оберфрезата.

 

 

Какво представлява оберфрезата и за какво се използва тя

 

Оберфрезата е ръчен електроинструмент използван в дървообработването и дърводелството. Затягащата се глава на оберфрезата, която изпълнява режещата функция, се задвижва от електрически мотор. Тези машини са сравнително леки и лесни за работа, като се използват за редица задачи, сред които:

 

  • Оформяне на ръбове - това е едно от най-често срещаните приложения на този инструмент. Използвайки подходящия накрайник, наричан още фрезер, с оберфрезата може да постигнете закръглени ръбове за минути.
  • Свързване на дървени елементи - още едно приложение, за което оберфрезата е предпочитана. Тя може да изрязва всякакви връзки бързо и лесно.
  • Подравняване на ъгли - този инструмент е отлично решение, когато режете един материал до друг с помощта на специален фрезер за подравняване на ъгли. Може да се използва при изработката на фурнири и за подравняване на ламинат с плотове.
  • Фрезоване на панти, канали и жлебове - изпълнението на подобна задача с ръчни инструменти би отнела значително време и усилия. С подходящата оберфреза, ще можете да бързо да изрежете материала, за да постигнете желания ефект. 
  • Изработка на дървени профили и гравиране на детайли.

 

 

Видове оберфрези

 

Съществуват няколко различни видове фрези за дърво. Според захранването, те биват акумулаторни и електрически, а според начина на работа, оберфрези с фиксирана основа и такива с потапяща се основа.

 

Според начина на работа

 

Оберфреза с фиксирана основа

 

Фрезите за дърво с фиксирана основа имат по-малко движещи се компоненти. Вместо пружинен механизъм, който да държи мотора, тези модели разполагат с леки отстраняеми основи, които се закачат към фрезата. Тези основи са направени от пластмаса или леки метали, за да държат теглото на фрезата ниско.

 

Освен това, оберфрезите с фиксирана основа са с по-изчистен дизайн и са по-компактни. Това прави употребата ѝм с една ръка по-лесна - някои модели са известни дори като дланови фрези за тази причина. Компактният ѝм размер ги прави по-лесни за съхранение, когато не се използват.

 

Те са подходящи за приложения, които не изискват честа промяна на дълбочината на рязане.

 

Оберфреза с потапяща основа

 

Оберфрезата с потапяща основа разполага с пружинен механизъм, който повдига инструмента над обработвания детайл. При започване на работа, оберфрезата трябва да се натисне към детайла. Когато срезът е направен, фрезата се повдига отново нагоре.

 

Подходящи са за приложения, които изискват честа промяна на дълбочината на рязане.

 

Фреза за кантиране

 

Фрезите за кантиране са предназначени за обработка на ръбове и други краища от различен материал като дърво, пластмаса, PVC и ламинат. Техните конструкции са изключително компактни, имат здрав захват и ниско тегло. Предлага високо ниво на маневреност и е добър избор при фини и пипкави работи. При тях можете да изберете между акумулаторни и електрически модели.

 

Според вида захранване

 

Според начина на захранване, фрезите за дърво се разделят на кабелни (електрически) и безкабелни (акумулаторни).

 

Електрически оберфрези

 

Кабелните оберфрези предоставят повече мощност и са подходящи при изпълнение на по-продължителни и изискващи задачи.

 

Акумулаторни оберфрези

 

Те предоставят повече свобода на движение и не изискват източник на електричество в близост. Подходящи за по-детайлна работа. Добра идея е да се снабдите с резервна батерия, за да не ви се налага да прекъсвате проекта си, докато се зареди първата батерия.

 

 

Критерии при избор на оберфреза

 

Как да изберем оберфреза - мнения и препоръки от Баш Майстора

 

За да бъдем максимално полезни, в тази секция ще разгледаме няколко критерия, които да имате предвид при избор на фреза за дърво. Ето кои са те:

 

Вид захранване

 

Както вече стана ясно по-горе, оберфрезите могат да бъдат кабелни или безкабелни. При безкабелните модели, по-често срещани са оберфрези с фиксирана основа от 8 мм, тъй като те обикновено се използват за леки задачи.

 

Кабелните оберфрези с размер на затягащата глава от 8 мм могат да извършат същата работа като безкабелните, без да изискват смяна на батерии или зареждане. 

 

Помислете над това какво ниво на свобода на движение е необходимо за вашите цели и съобразете избора си с това.

 

Мощност

 

За да сте сигурни, че може да завършите проектите, за които планирате да използвате оберфрезата, е необходимо тя да разполага с достатъчно мощност.

 

Трябва да намерите баланс между мощност и тегло на инструмента. В случай, че смятате да работите с оберфрезата върху работна маса, е препоръчително да изберете по-мощен модел.

 

Когато става въпрос за акумулаторни фрези за дърво, издръжливостта на батерията се измерва в ампер-часове. С колкото повече ампер-часове разполага батерията, толкова по-дълго може да работи инструмента, преди да има нужда от презареждане.

 

Скорост

 

Скоростта се измерва в максимални обороти за една минута. По-голямата скорост помага за правенето на по-прецизни срезове. По-твърдите типове дървесина изискват по-голяма скорост в сравнение с по-меките. Прекалено бърза скорост може да доведе до прегаряне на материала, а прекалено бавната до лошо качество на среза.

 

За моделите с ниско тегло, контрола на скоростта е голямо предимство. Подобна функция ѝм позволява да обработват пластмаса и алуминий с правилната скорост. 

 

Някои модели разполагат и с опция за плавен старт. Тя позволява на оберфрезата да започне работа като постепенно увеличава оборотите, докато достигне максималните.

 

Това позволява по-добър контрол при работа.

 

Дълбочина на работа

 

Дълбочината при рязане зависи от основата на инструмента. Най-често тя е под 5 сантиметра при оберфрезите с потопяема или фиксирана основа. Обикновено, потопяемите варианти разполагат с по-голяма дълбочина от тези с фиксирана основа.

 

Размер на затягащата глава 

 

Затягащата глава се среща още под името цанга. Оберфрезите се предлагат със затягащи глави в размер от 6, 8 и 12 мм. Фрезерите, които се поставят в затягащата глава, трябва са същия размер като цангата на инструменти. 

 

Система за прахоулавяне

 

Почти всички производители предлагат някаква форма на адаптер за извличане на прах, обикновено като част от стандартния комплект, но понякога като допълнителна опция.

 

Тегло

 

Теглото е важна характеристика защото определя колко лесно може да се борави с инструмента. Колкото по-лека е фрезата за дърво, толкова по-малко усилия ще изисква при работа. Ако инструмента е твърде тежък, това може да бъде проблем при изпълнение на прецизни и детайлни задачи.

 

 

Как да изберем оберфреза

 

Сред толкова много възможности на пазара, как да направите правилния избор на оберфреза? Ето някои въпроси, над които да помислите преди покупка:

 

За какви проекти планирате да използвате инструмента?

 

За какво ще използвате фрезата за дърво - за изработка на маса или на малка дървена кутия за съхранение? Обемът и мащаба на вашите текущи и бъдещи проекти играят важна роля в това каква оберфреза да купите.

 

Ако планирате големи и дългосрочни проекти, може би е добра идея да заложите на оберфреза с по-голяма мощност, около или над 1800W. При по-малки проекти, изберете инструмент с по-малка мощност. Акумулаторните варианти и фрезите за кантиране са добър и надежден избор, които със сигурност ще ви свършат работа.

 

С какво пространство за работа разполагате?

 

Големината на детайлите или обектите, които ще обработвате, зависят в голяма степен от пространството, в което работите. Дръзки и големи проекти, като обработка на входни врати, може да се окажат невъзможни за изпълнение в малки гаражи или работилници. В такива ситуации, не си струва инвестицията в голяма оберфреза. 

 

Помислете и си отговорете реалистично на въпроса колко големи детайли, можете да обработвате и съобразете избора на фреза за дърво с това.

 

Какъв е вашия стил на работа?

 

Ако сте любител и се наслаждавате на малки задачи, малка фреза за кантове би била подходяща за вас. При изработка на големи детайли, като маси и столове, заложете на оберфреза с потапяща се основа. Ако пък обичате тишината и работата с ръчни инструменти, разгледайте ръчните дърводелски инструменти.

 

Колко мощност ви е необходима?

 

Оберфреза с мощност над 1400 вата (W) може да се справи с почти всякакви задачи. Функцията за контрол над скоростта ви позволява да нагласите броя на оборотите в минута (rpm) за всяка отделна задача. Интензивни задачи, като направата на отвори за брави в твърдо дърво, изискват инструмент с мощност поне 1200 W.

 

Фрезери за дърво с мощност под 1000 W вършат чудесна работа за профилиране на ръбове и по-детайлна работа, но биха се затруднили при по-тежки и времеемки проекти.

 

Прочетете още:

 

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

За да осигурите своята безопасност и дълъг експлоатационен срок на инструмента е препоръчително да се запознаете със следните съвети:

 

Съвети за безопасност

 

  1. Оберфрезите са мощни машини и могат да причинят наранявания при невнимание. Запознайте се с ръководството предоставено от производителя преди да започнете работа. Този инструмент разполага с много фини настройки, които ще гарантират не само добри резултати, а и вашата безопасност. 
  2. При смяна на фрезери, уверете се, че устройството е изключено. Премахнете батерията, ако има, или изключете инструмента.
  3. Работете държейки машината с две ръце. Това е особено важно при използване на оберфреза с потапяща се основа.
  4. Носете подходящо работно облекло и защитни средства. Задължително носете предпазни очила за да се предпазите от всякакви хвърчащи частици. При обработката на някои материали е препоръчително носенето и на маска.

 

Съвети за поддръжка

 

Изключвайте оберфрезата, преди почистване или поддръжка.

 

Прахът, създаден при фрезоване и дървесните стружки могат да се натрупат върху мотора на фрезата и да причинят прегряване. За да го предотвратите, редовно почиствайте инструмента с прахосмукачка. По-застояли и упорити частици могат да бъдат премахнати с полу-твърда бояджийска четка.

 

Също така, прах и други частици могат да се задържат около отворите за охлаждане или около ключове и бутони, което да доведе до проблеми при използването на машината. Почиствайте тези зони след употреба.

 

 

Последни думи

 

Качествените оберфрези дават по-добро съотношение на мощност към тегло, което, от своя страна, води до по-голямо удобство при работа и по-добри резултати. 

 

Те дават възможност за по-бързи промени на настройките и по-здраво закрепена цанга. Друго предимство, което не трябва да се пренебрегва, е че висококачествените машини създават по-малко вибрации, което означава минимален риск от промяна на настройките по време на работа. 

 

Инвестирайте в такъв инструмент, но умно. Съобразете вашите нужди и възможности с това, което се предлага на пазара.

 

 

Вземете своята оберфреза от “Баш Майстора” днес!

 

Разгледайте всички оберфрези за дърво, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при избора на инструмент.

 

Предлагаме разнообразие от фрези за дърво, сред които акумулаторни оберфрези и електрически оберфрези, които ще улеснят изработката на мебели или други дървени детайли. Ще откриете и разнообразие от фрезери и аксесоари, които да допълнят комплекта ви.

 

Може да вземете вашия нов помощник в работилницата, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Вземете своята оберфреза от “Баш Майстора” още днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Оберфреза или прободен трион ми е необходим за моята работа?

 

Въпреки, че и двата инструмента имат своите приложения, оберфрезата е по-универсална и и по-прецизна в сравнение с прободния трион. Фрезите за дърво са чудесен избор при детайлно профилиране на ръбове и създаване на сложни дизайни. От друга страна, прободните триони са по-подходящи за изрязване на материали и грубо оформяне на детайли. 

 

Каква оберфреза да си купя – кабелна или акумулаторна?

 

Основните фактори, които да вземете предвид са свобода на движение, продължителността на работата и наличието на електричество. Ако мобилността е от значение за вас, заложете на акумулаторна оберфреза. При интензивни и продължителни работни дейности, заложете на електрическа фреза за дърво.

 

Фреза за дърво с какви функции и характеристики да търся?

 

Както вече споменахме по-горе, основните критерии по които да направите своя избор са мощност на мотора, контрол на оборотите и скоростта, възможност за прахоулавяне и ергономичен дизайн.

 

Какво да направя, ако оберфрезата ми загрява или създава прекалено много вибрации?

 

При прегряване на мотора се уверете, че има добра вентилация в помещението, избягвайте продължителна употреба на високи обороти. При интензивна работа, почиствайте редовно вентилационните отвори на инструмента.

 

При вибрации на инструмента, балансирайте накрайника на оберфрезата. Уверете се, че базата е здраво закрепена, проверете мотора и лагерите за износване.

 

Мога ли да използвам оберфрезата за работа върху материали, които не са от дърво?

 

Да, фрезите имат универсални приложения извън дървообработването. Могат да се използват за обработка на пластмасови, акрилни или алуминиеви елементи, както и на МДФ и ПДЧ плоскости.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.