Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 607 продукта и наличност над 3 695 438 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 607 продукта в наличност.
3 695 438 Артикула.

Как да изберете саблен трион

Ръководство за избор на покупка
Как да изберете саблен трион

Избор на саблен трион

 

Сабленият трион е един от най-добрите помощници на всеки домашен или професионален майстор. С него може лесно да режете различни материали, сред които дърво, метал, пластмаса и гипсокартон. Независимо от материала, необходимо ли е нещо да се среже, сабленият трион ще се справи със задачата.

 

Въпросът е на какъв саблен трион да се спрете? От “Баш Майстора” сме тук за да ви помогнем.

 

В това ръководство за избор на саблен трион ще научите какво представлява той, какви видове има, на какви характеристики да обърнете внимание и още много любопитни факти, които да ви помогнат с покупката на този инструмент.

 

Да започнем с това какво представлява сабленият трион.

 

 

Какво представлява сабленият трион

 

Сабленият трион е преносим, ръчен инструмент, който работи с движещ се назад и напред нож, монтиран в горната част на триона. Те са създадени главно за бързо и ефективно рязане, не толкова за прецизна работа. Саблените триони най-често се използват при демонтиране на елементи в тесни пространства, като премахване на рамки на врати и прозорци, гипсокартон, греди, ВиК инсталации и други. Те работят с различни ножове, които ѝм позволява да режат различни материали – дърво, метал, пластмаса и метал.

 

Ето няколко от приложенията на сабления трион:

 

 • Рязане листови материали и плочки.
 • Рязане на рафтове, плотове, первази и ламинирани подови настилки.
 • Рязане на пластмасови PVC тръби.

 

 

Видове саблени триони

 

Саблените триони могат да бъдат разделени на три вида, според вида на захранване. А именно – акумулаторни, електрически и задвижвани от въздух.

 

Акумулаторен саблен трион

 

Безкабелните акумулаторни триони предлагат по-високо ниво на мобилност, тъй като не трябва да се съобразявате с дължината на кабела и наличието на електричество. Като недостатък може да се изтъкне, че те са по-тежки и по-скъпи от кабелните. Препоръчително е да закупите резервна батерия, за да не се налага да спирате работа, когато първата се изтощи.

 

Електрически саблен трион

 

Кабелните варианти са по-леки и по-евтини спрямо акумулаторните си аналози. Още едно предимство е това, че не трябва да се притеснявате за батерии и зарядни устройства. Те са подходящи при продължителна и интензивна работа

 

Пневматичен саблен трион

 

Саблените триони захранвани от въздух са популярно решение за различни приложения в гаража или работилницата. Липсата на двигател ги прави леки и лесни за употреба. 

Пневматичните саблени триони са компактни и удобни и с тях можете лесно да работите само с една ръка. Ако разполагате с компресор за въздух, с който да захраните подобен тип трион, той би ви свършил отлична работа.

 

 

Критерии при избор на саблен трион

 

Как да изберем саблен трион - мнения и препоръки от Баш Майстора

 

Захранването и мощността са важни характеристики на този инструмент, но има и още няколко особености, които да вземете предвид преди покупка. Ето кои са те:

 

Вид захранване

 

Изборът на захранване се свежда до това от какво имате необходимост: 

 

Ако свободата на движение е важна за вас, разгледайте акумулаторните варианти. 

 

Имате компресор за въздух, който ползвате за да захранвате други инструменти? Погледнете пневматичните варианти. При необходимост от постоянна мощност при продължителна работа, електрическите модели ще задоволят вашите потребности. 

 

Вид на мотора

 

Когато говорим за електрически саблени триони, на пазара има модели с 2 вида мотори - четков и безчетков.

 

Четковите мотори разполагат с въглеродни четки и комутатор, чрез които се предава енергията към самия мотор. 

 

Безчетковите мотори имат електронна платка, чрез която се доставя необходимата енергия до мотора. Липсата на четки означава, че няма триене на елементи, което дава по-голяма мощност и по-дълъг експлоатационен срок на триона.

 

Ход и честота на движение

 

Честотата на движение и ходът са ключови критерии, по които да изберете вашия инструмент.

 

Под ход на сабления трион се разбира дължината, която ножа на инструмента изминава при движението си надолу-нагоре. Обикновено, дължината е между 2 и 3 см. Ефективността на триона е правопропорционална на хода – по-голям ход, по-ефективна и бърза работа.

 

Честотата на движение се измерва в обороти в минута. Под това се разбира броят на движенията на ножа нагоре-надолу за една минута.

 

При повечето модели на пазара, честотата на движение варира между 2000 и 3500 движения за една минута. Колкото повече са тези движения, толкова по-бързо и ефективно работи инструмента.

 

Екстри и допълнителни функции

 

Саблените триони, особено тези от среден и висок клас разполагат и с допълнителни функции, които още повече да улеснят работата ви. Ето някои от тях:

 

Махаловидно движение на ножа

 

Махаловидното движение, наричано още орбитално движение, гарантира отлични резултати при рязане на дървен материал. Чрез тази функция, ножа на триона може да изпълнява движение напред-назад, освен стандартното си движение нагоре-надолу. По този начин рязането става значително по-бързо в сравнение с модел, който не разполага с подобна функция. 

 

Някои от моделите дават възможност за настройка на махаловидното движение, с което може да контролирате агресивността на рязане.

 

Възможност за регулиране на оборотите

 

С моделите, които разполагат с подобна функция можете да свършите задачата си по-бързо и качествено. Освен, че може да оптимизирате работата на триона, ще постигнете и по-гладки срезове в различни повърхности. 

 

Обикновено, регулирането се извършва чрез бутон намиращ се на корпуса на инструмента. Срезове извършени с прекалено бърза или бавна скорост в определени материали, могат да причинят захабяване на ножа или увреждане на обработвания детайл, затова наличието на подобна функция може да направи работата на инструмента по-ефикасна.

 

Регулируем ограничител

 

Под това се разбира петата на инструмента, която се полага върху повърхността на материала. Тя дава допълнителна опора и стабилност при работа. Освен това, тя позволява използването на ножове с различна дължина под различен ъгъл, което увеличава приложенията на инструмента.

 

Вид захват

 

Най-разпространения начин, по-който ножът се закрепва за сабления трион е чрез специална скоба, която се затяга и разхлабва с шестоъгълен ключ. Модерните инструменти разполагат с безключова система (SDS), която позволява мигновена подмяна на ножовете.

 

Антивибрационна система

 

Работата със саблен трион създава голямо количество вибрации, които могат да направят работата с него трудоемка, а понякога и опасна. Много модели разполагат с антивибрационна система, която да намали вибрациите и подобри контрола при използване. 

 

Качество и цена

 

Както при повечето неща в живота, по-мощните и качествени модели ще подобрят и улеснят работата ви. По-високото качество е съпроводено от по-висока цена.

 

Доста вероятно е некачествените варианти да не могат да се справят с това, което искате от тях или пък да се износят за кратък период от време. 

 

Инвестицията в по-качествена машина определено си струва, тъй ще може да разчитате на нея много повече време. Все пак, придържайте се към определения си бюджет, но не залагайте непременно на най-евтиното, защото често то излиза по-скъпо. Преди да направите своя избор на саблен трион, отделете малко време да проучите пазара. Със сигурност ще откриете модел, който да предоставя добър баланс между качество и цена.

 

Прочетете още:

 

 

Видове ножове за саблен трион

 

На пазара ще откриете различни варианти ножове за саблен трион. Могат да бъдат разделени в 5 основни категории в зависимост от това за какво са предназначени.

 

Основните критерии, по които ножовете се различават са:

 

 • Размер на зъба или брой зъби за един инч (TPI);
 • Материал на ножа;
 • Форма на ножа.

 

Повечето ножове разполагат с между 3 и 24 зъба за един инч. Обикновено, нож с по-малък брой зъби за инч е подходящ за рязане на дърво. От друга страна, по-големият брой зъби за инч прави острието по-подходящо за рязане на метал.

 

Ножове за саблен трион за дърво

 

Обикновено този вид ножове разполагат с между 5 и 10 зъби за един инч. С тях може да се режат различни видове дърво, клони и други по-меки материали.

 

Ножове за демонтаж за саблен трион

 

Приложението на тези ножове за употреба в разрушителни дейности. Те могат да режат дърво с пирони или други по-твърди материали, които са част от подобна дейност.

 

Комбинирани ножове за саблен трион

 

Комбинираните ножове разполагат с различен брой зъби за инч и с тях може да се реже както дърво, така и метал. Те са универсални и могат да бъдат подходящи за различен тип задачи.

 

Ножове за саблен трион за метал

 

Ножовете за рязане на метал имат по-голям брой зъби за инч, обикновено между 10 и 18, в някои случаи и до 24. Тези ножове оставят гладък ръб след работа.

 

Ножове с върхове от карбид за саблен трион

 

Тези вид ножове разполагат с изключително здрави и издръжливи върхове от карбид, което им позволява да режат през най-плътните материали, включително чугун и неръждаема стомана. Заради здравината си, тези ножове имат малък брой зъби за инч, около 8.

 

Освен петте основни типа, описани по-горе, съществуват и специализирани ножове. Някои от тях са:

 

 • Ножове с диамантени зърна;
 • Ножове за гипсокартон и мазилки;
 • Ножове за почистване на фуги.

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Ето няколко насоки, които да ви помогнат преди да започнете работа:

 

 1. Изключете захранването преди да смените или регулирате ножа. 
 2. Използвайте смазки при рязане на метални обекти. 
 3. Дръжте всички кабели далеч от зоната на рязане. 

 

Повече от препоръчително е да използвате защитни очила и ръкавици при работа със саблен трион. А в зависимост от зоната на работа, каска и маска за лице изобщо няма да бъдат излишни. Набавете си следните предпазни средства, преди да започнете работа с инструмента:

 

 

За да сте сигурни, че Вашия инструмент ще ви служи вярно и дълго време, то трябва да се грижите за него. Ето няколко съвета как да го направите:

 

 1. Преди да започнете работа, запознайте се с ръководството за употреба издадено от производителя на инструмента. 
 2. Използването на саблен трион предполага създаването на голямо количество прах и частици. Когато те се задържат върху корпуса и мотора на инструмента, те намалят неговата ефективност, а и може да доведат до повреда. Поддържайте триона чист, като го почистите с прахосмукачка или пистолет за въздух.
 3. Бъдете нащрек за неизправности. Преди да започнете работа, уверете се, че инструмента работи нормално. Също така, трябва да се уверите, че няма неизправности по нито една част от инструмента. Някои от симптомите, които индикират, че може да има проблем са: напуквания на корпуса, миризма на изгоряло и прегряване. При наличие на някой от тези проблеми не използвайте инструмента, преди да бъде сервизиран.

 

 

Последни думи

 

Приложенията на сабления трион са много и разнообразни. Той ще направи работата ви по-лесна при изпълнение на хоби проекти, строителни работи или при демонтиране на елементи и детайли. Преди да направите своя избор на саблен трион, вземете предвид всичко, което прочетохте тук и съобразете вашите нужди с бюджета, който можете да отделите. Обърнете специално внимание на мощността и нивото на вибрации на инструмента.

 

От “Баш Майстора” се надяваме, че това ръководство за покупка ще ви помогне да изберете правилния саблен трион за вашите нужди! 

 

 

Вземете своя саблен трион от “Баш Майстора” сега!

 

При нас ще откриете богат асортимент от електрически саблени триони, акумулаторни саблени триони и пневматични саблени триони. Освен това, може да допълните комплекта си с ножове, с които ще може да режете различни материали. Тук, ще намерите модели на марки, които са лидери на пазара, сред които:

 

 • Bosch
 • DeWALT
 • Makita
 • Festool
 • Milwaukee

 

Може да поръчате своя инструмент, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Заповядайте в нашия физически магазин, намиращ се в гр. Варна, ул. “Струга” 23. Нашите служители са готови да Ви предоставят индивидуален съвет, съобразен с Вашите специфични нужди и приложения на инструмента.

 

Купете своя саблен трион от “Баш Майстора” днес!

 

 

Често задавани въпроси

 

Подходящ ли е сабленият трион при рязане, за което се изисква прецизност?

 

Въпреки, че саблените триони са предназначени основно за грубо рязане и демонтажни работи, с правилните аксесоари те могат да бъдат използвани и за прецизно рязане. Използвайте по-малко агресивен нож и регулирайте скоростта спрямо материала. Допълнително, някои модели разполагат с регулируеми водачи, които могат да помогнат за подобряване на прецизността при рязане.

 

Може ли да се реже метал със саблен трион?

 

Да, този вид триони могат да режат метал, включително стомана, алуминий и мед, с подходящите ножове. При рязане на метал е важно да се използва би-метален или карбиден нож, специално предназначен за рязане на метал.

 

Как да избера правилния нож за моя саблен трион?

 

Изборът на подходящ нож е от съществено значение за постигане на оптимална резултати и удължаване живота на вашия инструмент. Изберете нож в зависимост от материала, който режете (дърво, метал, пластмаса и т.н.). Освен това, разгледайте фактори като дължина на ножа, зъби на един инч (TPI) и материал на ножа (въглеродна стомана, би-метал, карбиден) за съвместимост със специфичните изисквания на вашите проекти.

 

Какъв трион да избера - кабелен или безкабелен?

 

Кабелните саблени триони могат да доставят постоянно ниво на мощност, без нужда от презареждане. Това ги прави подходящи за продължителна и интензивна употреба. От друга страна, безжичните варианти предлагат по-добра мобилност и по-голямо удобство, тъй като потребителите да работят в зони без достъп до електричество. Преди да направите своя избор, помислете дали мобилността или постоянната мощност са по-важни за работата, която извършвате.

 

Как да разбера дали сабленият трион е инструмента, който ми трябва?

 

Този вид триони са подходящи за задачи, които изискват универсалност, като грубо рязане, демонтажни работи и рязане в тесни или труднодостъпни пространства. Въпреки това, в зависимост от конкретните изисквания на вашия проект, други видове електрически триони може да са по-подходящи. Например, ако се нуждаете от точни прецизни разрези в дърво, циркулярът би бил по-добър избор. Ако работите основно с метал, банциг или ъглошлайф може би са по-подходящи. Съобразете материала, който ще обработвате и желаната степен на прецизност при избор на режещ инструмент. 

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.