Онлайн магазин Баш Майстора разполага с разнообразие от 69 517 продукта и наличност над 3 767 566 артикула на склад.
Безплатна доставка над 99лв.
69 517 продукта в наличност.
3 767 566 Артикула.

Как да изберете компресор за въздух

Ръководство за избор и покупка
Как да изберете компресор за въздух

Избор на компресор за въздух

 

 

Компресорът за въздух е машина, която извлича въздух от околната среда и го нагнетява. След това, компресираният въздух може да се използва за различни цели и нужди на индустрията или в дома. Компресорът за въздух се използва за домашни ремонти и проекти, надуване на гуми, почистване и захранване на различни инструменти. Той също намира широка употреба в промишлеността, производството, автомобилната индустрия, строителството, електрониката и други отрасли.

 

Когато въпросът е как да изберем компресор за въздух, има много фактори, които могат да повлияят на решението. Изборът на правилния компресор за въздух зависи от вида, количеството и нивото на трудност на работата, която трябва да бъде извършена.

 

В това ръководство ще научите именно как да направите правилен избор на компресор за въздух. Тук можете да се запознаете с видовете компресори, за какво се използват и кои критерии да вземете предвид при избора си. Ще откриете и някои съвети за безопасност и поддръжка.

 

 

Какво представлява компресорът за въздух?

 

За какво се използва компресорът за въздух?

 

Компресорите за въздух са подходящи за различни задачи у дома, в гаража, работилницата, на строителната площадка, и в различните индустрии. С тях можете да надувате гуми или да го свържете с пистолет за боядисване и да боядисате оградата. Ето и някои от най-често извършваните дейности с компресор за въздух:

 

 • Надуване: компресорите за въздух могат да се използват за надуване на гуми за коли, колелета и други превозни средства, когато са свързани към пистолет за въздух. 
 • Боядисване със спрей: когато е свързан с пистолет за боядисване със спрей, компресорът за въздух може да се използва за боядисване на стени, автомобили, мебели, отделни елементи и други. Това прави нанасянето на повече боя изключително бързо и лесно.
 • Миене под налягане: Когато въздушният маркуч се свърже към приставка за водно почистване или водна дюза, свързана с подходящ градински маркуч, той може да се използва като устройство за миене под налягане.
 • Пневматични инструменти: Съществуват множество пневматични инструменти, които са направени така, че да работят с компресор за въздух. Това включва пистолети за гвоздеи, дрелки, чукове, тресчотки, гаечни ключове и други инструменти, които позволяват извършването на строителни задачи, ремонтна дейност, подобрения по дома и т.н. Пневматичните инструменти често са предпочитани пред кабелните акумулаторните, защото са по-леки, по-малки и по-мощни. Те също така са по-безопасни в някои случаи, когато електрическият инструмент може да представлява риск, например във влажни зони или на места, където има запалителни газове.

 

 

Видове компресори

 

Компресорите за въздух се различават основно според метода, който използват за сгъстяване на въздуха. Съществуват няколко вида, включително автомобилни, винтови и бутални. Освен това, компресорите се разграничават според захранването и предназначението им.

 

Автомобилен (мобилен, портативен) компресор

 

Автомобилните компресори се наричат така, защото може да се захранват от запалката на автомобил или подходяща батерия. Те са малки и компактни, което ги прави лесни за пренасяне и употреба.
 

Плюсовете на автомобилните компресори са, че могат да се местят без проблем и са удобни за използване навсякъде, когато имате нужда да надуете гума, топка или нещо друго бързо и лесно. Основните им минуси са, че нямат достатъчно капацитет за по-продължителна работа и мощността им не е достатъчна за по-тежки задачи.
 

Насочете се към автомобилен компресор ако имате нужда от него за Вашия автомобил или ако имате кемпер или друго превозно средство.

 

Винтов компресор

 

Макар да са по-големи и тежки, винтовите компресори са много ефективни когато се използват интензивно. Те най-често са фиксирани и се използват за големи проекти или в производството.

 

Плюсовете на винтовия компресор са, че с него може да се извърши много работа докато той остава надежден през цялото време. Това го прави подходящ за големи проекти и дълги периоди на употреба. Минусите му са, че е тежък и трудно преносим, което го прави и неподходящ за употреба на открито.

 

Този тип компресори са подходящи за места, където винаги има нужда от въздух под налягане. Това включва автомобилни сервизи, производствени предприятия и други места, където се налага интензивна работа с компресор.
 


 

Бутален компресор

 

Буталните компресори използват двигател за създаване на въздушно налягане и биват портативни или стационарни. Те са може би най-широко разпространения вид компресори за въздух и се използват и в бита и в производството.

 

Плюсовете на буталния компресор се изразяват в комбинацията от това, че са лесни за пренасяне и имат добра производителност. Този тип компресори са подходящи както за различни видове употреба у дома, така и за леки задачи в производството. Минусите включват по-ниска ефективност в сравнение с винтовите и по-малко мобилност в сравнение с автомобилните. Също така, буталните компресори са по-шумни, което може да е фактор при вашия избор.
 

Буталните компресори са чудесен избор за домашна работилница, сервиз или други среди. Те са перфектни за тип работа, която изисква мощен, надежден и преносим компресор.
 

 

 

Критерии при избор на компресор

 

Избор на компресор за въздух - мнения и препоръки от Баш Майстора

 

Когато правим избор на компресор за въздух има множество критерии, които да се вземат под внимание. Важното е да обмислите всички и да изберете този, който пасва на нуждите Ви най-добре.
 

 

Вид захранване

 

Видът захранване е важен критерий при избора на компресор. Електрическия компресор се захранва от електрическата мрежа и е подходящ за употреба там, където има достъп до електричество. Съществуват и акумулаторни компресори, които позволяват по-голяма мобилност. Бензиновите или дизеловите компресори са удобни за работа там където няма електричество и за работа на открито.

 

Маслен или безмаслен компресор

 

Дали да използваме маслен или безмаслен компресор е един от важните въпроси при избор на оборудване. При маслените компресори се използва масло за смазване на двигателя и уплътненията. Това удължава живота на компресора, тъй като осигурява по-ниско ниво на износване. Това е ключово за по-интензивна и продължителна работа.

 

При безмаслените компресори не се използва масло, което ги прави по-екологични и подходящи за употреба в стерилна среда. Често намират приложение в хранителната и фармацевтична индустрия.
 

 

Налягане

 

Налягането при компресорите най-често се измерва в PSI. Това показва колко въздушно налягане дава компресорът. По-високите стойности означават, че може да бъде компресиран повече въздух, а това означава, че може да се извършва повече работа наведнъж. Компресорите за домашна употреба обикновено имат по-ниско PSI от тези за промишлени приложения.
 

 

Обем – CFM

 

CFM е мярката, която показва обема на въздух, който компресорът отдава за период от време. Висок CFM рейтинг означава повече въздух, което е добре за повече работа или интензивни приложения.
 

Дебит

 

Дебитът на компресора показва колко ефективен е всеки модел. По-голям дебит би означавало, че компресорът доставя повече въздух за кратко време, което е полезно тогава, когато работата трябва да се свърши бързо, например в автомобилния сервиз.

 

Размер на резервоара

 

Размерът на резервоара на компресора показва колко сгъстен въздух могат да произведат за употреба в дълъг период от време. Този капацитет се измерва в литри и колкото е по-висок, толкова повече ще бъде непрекъснатата доставка на въздух под налягане. По-големите резервоари са по-удобни за непрекъсната работа, но мобилността им е по-ограничена.

 

Функции

 

Компресорите имат най-различни функции и екстри. Това включва автоматично изключване при достигане на определено налягане, защита от претоварване, манометър за измерване на налягането и други. Изберете Вашия компресор с функциите, които са нужни за типа работа, който ще извършвате.

 

 

Какъв размер компресор да изберете според приложението

 

Когато става въпрос за размерът на компресора се има предвид скоростта на въздушния поток, който той може да достави. Скоростта, която Ви е необходима зависи от задачите, които имате да извършвате.
 

Тук ще разгледаме случаите, при които най-често се използва въздушен компресор и препоръчаме размера, който би бил адекватен за задачата. Винаги четете инструкциите на производителя, за да разберете точните размери и дали те са съвместими с Вашите нужди.

 

Какъв размер въздушен компресор Ви е нужен за работа в гаража?

 

Вероятно използвате множество пневматични инструменти в гаража Ви, така че изберете въздушен компресор с размер подходящ за инструмента, който се нуждае от най-висок SCFM, за да работи. Пистолетите за пръскане на боя обикновено имат най-високи изисквания за CFM, така че Вашият би бил добър ориентир.

 

Какъв размер въздушен компресор Ви е нужен за плазмен нож?

 

За повечето плазмени ножове ще Ви трябва въздушен компресор с минимум 6 CFM.

 

Какъв размер въздушен компресор за такер?

 

Повечето машини за забиване на рамки се нуждаят от въздушен компресор с минимум 2,4 CFM.

 

Какъв размер въздушен компресор Ви е нужен за пистолет за пирони?

 

Повечето пистолети за пирони се нуждаят от въздушен компресор с минимум 1,2 CFM. 

 

Какъв размер въздушен компресор е необходим за боядисване със спрей?

 

Какъв компресор за боядисване да изберете зависи от Вашия конкретен тип пистолет за боядисване. Минимумът обикновено е CFM между 7,2 и 21,6.

 

 

Прочетете още:

 

 

 

Съвети за безопасност и поддръжка

 

Безопасност

 

Въздушните компресори осигуряват мощна струя въздух, която може да причини нараняване на кожата, така че е препоръчително да носите подходящо защитно облекло, включително ръкавици и очила, докато ги използвате. Маркучът и инструментите не трябва да са под налягане, преди да ги откачите от машината. Също така е важно да използвате правилното налягане за инструмента, към който сте свързали компресора и да не използвате повече отколкото инструментът може да понесе. Никога не използвайте удължители с Вашия въздушен компресор, тъй като това може да доведе до прегряване и да причини пожар.

 

Поддръжка

 

 • Проверявайте и почиствайте редовно вентилационните отвори свързани с охладителната система. Така ще сте сигурни, че не са блокирани и избегнете прегряване.
 • Редовно почиствайте филтъра за всмукване на въздух и го сменяйте, когато се износи.
 • Редовно източвайте конденза и влагата от резервоара за съхранение на въздух, като освободите сгъстения въздух преди това.
 • Проверете дали маркучите или фитингите са износени и ги сменете при необходимост.
 • Ако имате дизелов или бензинов въздушен компресор, проверете и сменете двигателното масло. Ако имате компресор, който използва масло за охлаждане, проверете и сменете и него.
 • Ако Вашият компресор използва ремъчно задвижване, проверете задвижващия ремък и го сменете ако е износен.
 • Смажете движещите се части на въздушния компресор и инструментите, които ползвате с него.
   

 

 

Какво да имате предвид при покупка на компресор

 

Ето още няколко неща, които да имате предвид, преди да закупите въздушен компресор:

 

Какъв капацитет на резервоара Ви е необходим?

 

Въздушните компресори се предлагат с различни размери на резервоара, измервани в литри. Колкото по-голям е резервоарът, толкова по-дълго можете да работите с въздушния компресор, преди да трябва да го напълните отново. Размерът на резервоара, от който се нуждаете, ще зависи от това, от колко въздушен поток се нуждае инструмента, който ползвате (вижте раздела за изискванията за CFM по-горе) и дали този въздушен поток трябва да се доставя на кратки интервали или постоянно. Например, пистолетът за пирони използва кратки изблици на въздушен поток, докато шлифовъчната машина се нуждае от непрекъснат и силен въздушен поток.
 

 

Каква мощност Ви трябва?

 

Когато искате да знаете колко мощен е даден въздушен компресор, най-добре е да проверите скоростта на въздушния поток, която се измерва с CFM. Ще Ви е необходима машина с достатъчно висока скорост на въздушния поток, за да захранвате инструментите, които планирате да използвате с нея. За да разберете какво търсите, проверете SCFM на инструмента, който ще използвате и го умножете по 1,2. Така ще получите минималния необходим CFM. Ако SCFM на инструмента не е посочен като FAD (free aid delivery или свободна доставка на въздух), тогава добавете 25-30% към изчислението.

 

 

Последни думи

 

Компресорът за въздух е изключително полезен инструмент, който намира широко приложение в дома, гаража и индустрията. Най-добрият начин да направите своя избор на компресор за въздух е да обмислите добре какви са Вашите нужди и бюджет. На пазара има богато разнообразие от различни модели компресори за нуждите на различните потребители.

 

Преди да направите Вашия избор, помислете добре дали наистина имате нужда от твърде мощен или сложен за поддръжка компресор. Обърнете внимание на вида захранване, мощност, функционалност и цена.

 

Вземете предвид всички фактори и информацията изложени в това ръководство и сравнете Вашите нужди с основните характеристики на различните модели компресори за въздух. Така ще можете да закупите компресора, който ще Ви върши работа оптимално!
 

 

Вземете своя компресор за въздух от "Баш Майстора" днес!

 

Разгледайте всички компресори за въздух, които предлагаме онлайн или посетете физическия ни магазин, където може да получите съвети, които да Ви помогнат при покупка.

 

Предлагаме широка гама от различни видове машини, сред които акумулаторни компресори, бутални компресори и автомобилни компресори, подходящи за различни приложения. Ще откриете и много аксесоари за пневматични инструменти, които да допълнят комплекта ви.

 

Имате възможност да поръчате желания продукт, както онлайн, така и като се свържете с нас на 052 643 030 или 0883 515 051 или на имейл адрес: [email protected].

 

Заповядайте и в нашия физически магазин, който се намира в гр. Варна, ул. “Струга” 23, където на база вашите нужди и потребности ще получите индивидуален съвет за покупка. 

 

Вземете своя компресор за въздух сега!

 

 

Често задавани въпроси

 

Какъв въздушен компресор ми трябва за пневматични инструменти?

 

Когато купувате въздушен компресор за пневматични инструменти, имате нужда от такъв, който има достатъчно висок дебит на въздушния поток (измерен в CFM), за да захранва конкретния инструмент. За да разберете какво Ви трябва, проверете изискването за SCFM на инструмента, което може да се намери в ръководството на производителя и умножете тази цифра по 1,2. Това ще Ви даде минималния CFM, който въздушният компресор, който купувате трябва да има. Например, за пневматичен инструмент с 6 SCFM ще Ви трябва въздушен компресор с най-малко 7,2 CFM (6 x 1,2 = 7,2).

 

Нуждаят ли се въздушните компресори от презареждане?

 

Въздушните компресори не се нуждаят от презареждане, тъй като те се пълнят автоматично, когато количеството въздух в резервоара спадне до определено ниво. Когато това се случи, двигателят и помпата се задействат обратно, за да напълнят резервоара.

 

Нормално ли е въздушните компресори да се нагорещяват?

 

Нормално е въздушните компресори да се нагорещят, когато се използват за продължителни периоди или при нагряване от пряка и силна слънчева светлина. Прекаленото нагряване може да причини прегряване, а ако инструмента се нагрява без видима причина, това може да е сигнал за проблем.

 

Как да предпазя въздушния си компресор от замръзване?

 

За да предпазите Вашия въздушен компресор от замръзване при студени условия, затоплете помещението, в което го съхранявате или използвате до поне 5°. Ако това е невъзможно, можете да инсталирате отопление около тръбите или да монтирате вътрешен нагревател на картера. Можете също така да изолирате тръбите и другите компоненти, за да предотвратите замръзване.

Сравни
покажи
Уважаеми клиенти наличностите в bashmaistora.bg се обновяват на всеки 45 минути. Възможни са технически грешки, както и несъответствие между цените в сайта и тези в магазините. При такива, наш сътрудник ще се свърже с вас за уточнение преди обработка на поръчката. "Баш Майстора ООД" си запазва правото да променя цените без предизвестие както и да коригира сгрешени параметри без предварително уведомление. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.